Arts visuals

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Marina Abramović, L'artista està present (2010), Performance, MoMa.

Les arts visuals són aquelles arts que produeixen objectes percebuts per l'ull de l'espectador. El concepte engloba les arts plàstiques tradicionals, a les quals s'afegeix la fotografia i el videoart. No és una classificació estricta, els diferents autors i inclouen més o menys disciplines.

Hem d'entendre les arts visuals com un conjunt de llenguatges que tenen en comú el sentit pel qual són percebuts, la vista.[1][2] Secundàriament podem dir que el tacte també pot tenir un paper important. Tradicionalment, entenem per arts visuals l'arquitectura, la pintura i l'escultura. Amb el decurs del temps, el camp de l'art ha anat variant per les possibilitats tècniques com per l'interès dels teòrics de l'art com dels propis artistes; s'han inclòs o exclòs algunes disciplines en funció dels seus interessos. Sembla indiscutible que el cinema és un art visual, però la ceràmica, tot i que compleix la condició establerta, s'acostuma a incloure en el que s'anomenen les arts aplicades.

Percepció[modifica]

En la percepció de l'obra, la nostra visió té tendència a agrupar o separar elements d'acord amb forma, contrast, color, etc. En aquesta percepció visual i la recepció sensorial que es realitza de l'obra estan basades les arts visuals. Diferents codis visuals de proporció, equilibri, ritme, textura i valors tonals són tinguts en compte pels creadors en la seva comunicació amb l'espectador. El sistema visual dels éssers humans assimila la informació interpretant-la a través d'estímuls visuals relacionats amb el seu coneixement previ i el seu estat emocional, la recepció o discriminació d'aquests estímuls es tradueix en la capacitat d'interpretar la informació a través dels efectes de la llum visible percebuda.

La psicologia de la Gestalt és una teoria de la percepció sorgida a Alemanya a principis del segle XX que al·ludeix a aquestes maneres de percepció de la forma d'allò que veiem i com és descodificat pel nostre cervell a través de les associacions que es produeixen al moment de la percepció.[3] Els seus principis bàsics són:

Per agrupació[modifica]

Existeixen diverses formes d'agrupació: a) Per proximitat: Es té la tendència visual a agrupar els elements quan aquests tenen proximitat entre si. b) Per semblança: Agrupació quan els elements són figures conegudes, semblants o iguals entre si. c) Per continuïtats: Cerca de semblances a través d'una continuïtat significativa, és a dir observem primer els elements principals seguit dels menys importants.

Per figura/fons[modifica]

La tendència visual fa separar els elements del fons o viceversa; ja que de vegades el fons és percebut també com a figura.

Per contorn[modifica]

El contorn separa i distingeix la figura del fons i està representat per una línia contínua o discontínua o en el límit de dos colors diferents, cridat línia de retallada.

Per pregnància[modifica]

Tendència a emplenar visualment aquells espais buits per completar un objecte.

Disciplines[modifica]

Arquitectura

Art trobat

Arts gràfiques
Gravat
Gravat en relleu: xilografia · linografia
Gravat al buit: Calcografia
Tècniques d'estampació additives: carbur de silici
Tècniques d'estampació planogràfiques: serigrafia · litografia · monotípia
Tècniques d'estampació fotomecàniques
Tipografia
Incunable

Cal·ligrafia

Cinema

Còmic

Collage

Disseny

Dibuix

Escultura

Esgrafiat

Fotografia

Grafit

Instal·lació

Pintura

Mail Art

Videoart

Videojoc

Vitrall

Vegeu també[modifica]

Portal

Portal de les Arts Visuals

Referències[modifica]

  1. Bernard Berenson. Estética e historia en las artes visuales. Fondo de Cultura Económica, 2005. ISBN 968-16-7751-X. 
  2. «Actas Congreso Inars: la investigación en las artes plásticas y visuales». Universidad de Sevilla, Secretariado de Publicaciones, 61, 2003.
  3. Instituto Evangélico Americano, Argentina. «Leyes de la Gestalt». Arxivat de l'original el 2012-10-21. [Consulta: 24 setembre 2016].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Arts visuals