Videoart

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Quadrats (Homenatge a Mondrian) de Domingo Sarrey, videoart generat l'any 1968 en el centre de càlcul de la Universitat Complutense de Madrid.

El videoart és una de les arts plàstiques i audiovisuals que es caracteritza per l'ús d'almenys un monitor de televisió instal·lat en principi en una galeria d'art, o en tot cas formant part d'una exposició, encara que sigui en un espai poc convencional. No sol tenir contingut narratiu ni documental per si mateix, tot i que pot formar part de l'escenografia d'un espectacle. També pot estar relacionat amb instal·lacions i performances no dramàtiques.[1]

Va evolucionar de les pel·lícules de 16 mm i 8 mm. L'objectiu del videoart és la investigació de les possibilitats artístiques de la televisió, com el color, la brillantor i el moviment, i el vídeo, tant en la reproducció instantània com al muntatge. Alguns videoartistes destacats són Mona Hatoum, Damien Hirst, Nam June Paik, Bill Viola [1] i Steina i Woody Vasulka.[cal citació]

És la utilització de mitjans electrònics (analògics o digitals) amb una finalitat artística. El vídeo no és més que això, un suport, i el fonamental és l'ús que se’n fa.

Història del videoart[modifica]

El videoart neix amb la popularització de la televisió als Estats Units. Es diu que va començar quan el coreà Nam June Paik[2] va utilitzar la seva Sony Portapak nova per a filmar la processó del Papa Pau VI per la ciutat de Nova York a la tardor del 1965. Aquest mateix dia, en un cafè del Greenwich Village, Paik va escriure el videoart ha nascut.

Des del primer moment, el videoart es converteix en eina de treball dels diferents moviments d'art contemporani com són Fluxus o l'art conceptual.

El 1958 Wolf Vostell va incorporar un set de televisions en un dels seus obres La Habitacion Negra [3] essent probablement la primera instal·lació que fa servir una televisió. El 1963 Wolf Vostell va presentar la seva obra 6 TV Dé-coll/age [4] a la Smolin Gallery de Nova York i crea la primera cinta de vídeo Sun in your head.

Abans de la introducció de la càmera Sony Portapak, la tecnologia de la imatge en moviment només era disponible per als consumidors o artistes en films de setze mil·límetres, que no donaven la possibilitat de reproducció playback automàtica que sí que tenien les cintes de vídeo. Conseqüentment, molts artistes van començar a trobar el vídeo molt més atractiu que el cinema, i molt més quan la tecnologia va permetre editar o modificar les imatges enregistrades.

Els dos exemples citats anteriorment feien servir petits trucs per crear efectes artístics en els seus treballs.

L'obra Double Vision de Peter Campus va combinar els senyals de video de dues Sony Portapak mitjançant un mesclador electrònic, obtenint imatges distorsionades.

La primera obra de videoart en multi-canal (fent servir diferents monitors o pantalles) va ser Wipe Cycle, d'Ira Schneider i Frank Gillette. Es tractava d'una instal·lació de nou pantalles de televisió, que combinaven imatges dels visitants de la galeria, anuncis de televisió i cintes preenregistraddes. Les imatges anaven alternant d'un monitor a altre com si es tractés una coreografia.

El 1970, als estudis de la San Jose State TV, Willoughby Sharp va emetre "Videoviews", una sèrie de programes d'entrevistes enregistrades amb artistes. El programa consistia en converses amb Bruce Nauman (1970), Joseph Beuys (1972), Vito Acconci (1973), Chris Burden (1973), Lowell Darling (1974) i Dennis Oppenheim (1974).[5]

Videoart i cinema[modifica]

Els cineastes van buscar alternatives més econòmiques a la producció tradicional en cinema, d'aquesta forma sorgeix el videoart, com proposta més enfocada a persones que trenquen amb els paràmetres comercials i busquen un mitjà més econòmic però no per aquest motiu amb menys valor que les formes tradicionals de producció.

El videoart ha incidit en la producció de curtmetratges principalment, la seva estètica s'està construint amb les enormes possibilitats que brinda el suport magnètic. El videoart no necessàriament compleix amb les convencions del cinema. El videoart pot no emprar actors, diàlegs, pot no tenir una narrativa o guió, o altres convencions que generalment defineixen a les pel·lícules com entreteniment.

Enregistrament d'accions: performances, happenings i videoperformances[modifica]

L’enregistrament d’accions són accions compartides en temps real per artistes i espectadors. Es caracteritzen pel fet que generalment es desenvolupen fora dels límits de les galeries o els museus, ocupant qualsevol tipus d'espai quotidià, i solen deixar un gran marge a la improvisació. Normalment no hi ha un guió, els artistes i directors són pràcticament els mateixos. Les paraules poden estar presents però són rarament importants. La majoria de les vegades l'artista és l’“actor”, però no necessàriament l'únic, i tothom no està actuant, sinó sent ells mateixos. En qualsevol cas, es tracta d'intervencions molt difícils de tipificar, ja que estan condicionades per la personalitat de cada artista.

Molts artistes van utilitzar el vídeo per a enregistrar happenings o performances, dues de les denominacions aplicades a l'art d'acció. Els vídeos que enregistren les performances dels artistes tenen un valor merament testimonial del seu treball en el camp de l'art d'acció.

Les fronteres entre l'art happening, art d'acció, i el performance són fluides, però una distinció es pot extreure amb facilitat. Un happening implica un conjunt d'instruccions, una ubicació i un concepte dramàtic obert, però els participants són lliures per decidir en quina mesura desitgen participar en els esdeveniments. Les accions, per contra, es basen en una idea que és aprovada per un o diversos artistes, però la seqüència d'esdeveniments és essencialment oberta, ja que l'acció té lloc en un espai públic on les trobades no planificades amb el món quotidià són inevitables.[6]

L'art de la performance s'aproxima més a la tradicional posada en escena, la qual cosa requereix una delimitació clara entre actors i públic. Aquí, els esdeveniments poden ser meticulosament planificats o relativament espontanis: el punt important és que sempre giren entorn de les personalitats individuals dels artistes intèrprets.

Els tres gèneres tenen a veure amb un tipus especial d'intensitat, un procés orientat a la transformació de l'art que no és compatible i es resisteix a la mercantilització de l'obra d'art. Tot i que segueix un patró conceptual identificable, un esdeveniment artístic d'aquest tipus és de per si mateix únic i no pot ser reproduït. Els esdeveniments poden ser un guió, però tenen la seva pròpia dinàmica, que sovint inclou un element aleatori.

Es poden distingir dos tipus d'enregistraments d'accions:

* La performance gravada o documental reprodueix una acció en el temps. El vídeo assumeix aquí el caràcter de simple enregistrament.

* La videoperformance és una acció concebuda només tenint en compte la càmera, la qual adquireix un paper determinant indissociable d'aquesta acció.

Gairebé tots els artistes més importants del moviment Fluxus realitzaren performance en directe i inclòs involucrant i impulsant al públic a realitzar una acció artística col·lectiva[7]. Aquestes accions anomenades happenings, nomenat per primera vegada en 1959 per Allan Kaprow, que va ser un dels principals protagonistes es caracteritzen de forma general com a accions compartides en temps real per artistes i espectadors, diferència on radica el videoperformance.

A partir de 1957, Allan Kaprow va començar a organitzar els primers happenings en vetllades particulars amb els seus amics, però no va ser fins al 1959 quan va decidir mostrar davant del públic el seu primer happening a la galeria Reuben de Nova York. Es tractava de la peça 18 happenings en 6 parts, una acció que incloïa música, ball, diapositives i "l'acte de pintar un quadre". Segons Kaprow, un happening era "una cosa espontània, una cosa que només succeeix perquè sí", i Marshall McLuhan el definiria com "una situació sobtada sense argument".

En la seva forma pura –tal com el va concebre inicialment Kaprow–, el happening es resistia al mercat de l'art tradicional remarcant el seu caràcter d'esdeveniment, de representació única, ja que a diferència de les obres plàstiques, només existeix una vegada i, per tant, no es pot col·leccionar. Aquesta "puresa" desapareix quan alguns artistes comencen a necessitar algun tipus de prova de les seves obres per documentar-les o amb intencions comercials: apareixen llavors les primeres fotografies, les pel·lícules i els vídeos que registren l'acció.

El videoperformance[8] és la gravació a través d’una càmera de vídeo d’una acció que aconsegueix un artista sense audiència davant la càmera i que sigui considerada com una obra d’art per aquests. L’artista fa les accions amb l’única finalitat de ser gravades en vídeo. Es caracteritza pel fet que no hi són editades, coincideixen el temps real i de la imatge: llargs plans seqüència on la càmera no modifica la seva posició, sense planificació i amb recursos propis de la imatge pobres. Sense testimonis i davant només la presència de la càmera, el que reforça l’aïllament i solitud de la càmera. Es fa un ús enginyós de l’ús de la tecnologia malgrat els mitjans són senzills.[9]

En qualsevol cas, el subjectivisme marcat que es dóna en la majoria dels videoperformances està supeditat a les condicions d'aïllament d'uns autors que treballen sols en la intimitat dels seus estudis i que solen utilitzar la pantalla com a mirall.  En la major part dels videoperformances hi ha el culte a la individualitat, però també hem de tenir en compte que la principal preocupació dels artistes d'aquesta època és la de representar l'ésser humà, els seus problemes i preocupacions més íntimes, per mitjà del seu propi cos.

La intenció era desmaterialitzar la producció d'art i identificar cada vegada més l'art amb la vida. Aquest enfocament també va ser influenciat per altres moviments més polititzats com el situacionisme.[10]

El corrent crític del videoart[modifica]

Existeix un corrent crític entre els videoartistes, que mantenen una actitud compromesa amb la realitat social i política en què viuen. Aquests artistes critiquen les injustícies socials i polítiques a través de les seves obres i les converteixen en instruments que poden ajudar a canviar la societat.

Les primeres manifestacions crítiques dels videoartistes tenen lloc als Estats Units, durant les dècades dels anys 60 i 70, una època convulsa i de fortes crítiques contra les polítiques del govern nord-americà per la guerra de Vietnam. Es tracta d'un època de manifestacions estudiantils, revoltes culturals i moviments que denuncien la guerra, la discriminació racial i de gènere i l'homofòbia.

Els videoartistes compromesos van dirigir també les seves crítiques contra els mitjans de comunicació de masses, especialment la televisió, que era considerada com una eina d'alienació i de control i manipulació del sistema. En aquest sentit, van aparèixer moviments de denúncia, com Guerrilla Television.

Festivals de videoart[modifica]

Orígens i festivals pioners[modifica]

A partir dels anys 70, el vídeo començaria a introduir-se gradualment en el mercat de l'art. Departaments especialitzats d'alguns museus prestigiosos començaven a observar sorpresos l'interès que despertaven les noves formes d'art més alternatives dels sectors culturals i artístics. No només això, sinó que artistes provinents del cine experimental, la fotografia, les arts plàstiques, la música o el teatre, entre d'altres, proporcionaven al videoart un valor afegit extra que conjugava imatge i so, a través de la utilització de recursos tècnics, narratius, estètics i conceptuals, combinats amb les noves tendències electròniques i digitals de l'època.

El videoart era ja una realitat manifesta a la dècada dels anys 70. Les obres videogràfiques començaven a adquirir la seva petita parcel·la dins dels museus d'art més importants del món, deixant una mica de banda la seva trajectòria com a art relegat al ghetto i als circuits contraculturals de l'època, però mantenint la seva qualitat d'art underground. Prova d'això van ser les primeres exposicions internacionals que es van dur a terme a la dècada dels 70.

L'impacte del videoart en els primers festivals i exposicions de l'època, per tant, no va esdevindre de manera trivial i superficial, sinó més aviat tot el contrari.

L'any 1972 va aparèixer per primera vegada i amb una secció pròpia en la Documenta 5 de Kassel.[11] Documenta und Museum Fridericianum gGmbh és una organització sense ànim de lucre patrocinada i finançada per l'Ajuntament de Kassel, l'Estat de Hessen i la Fundació Cultural de la República Federal d'Alemanya.

Documenta no només es va convertir en un fòrum de les tendències actuals de l'art contemporani, des de l'any del seu naixement el 1959, sinó també en un espai on es posaven a prova els nous conceptes i estàndards de configuració de les exposicions de l'època. A cadascuna de les seves edicions, Documenta s'ha convertit en eix principal de la renovació del discurs internacional sobre l'art. Per tant, és de vital importància destacar l'aparició del Videoart en aquesta escena artística.

Però la dècada dels anys 70 va significar molt més per al videoart. La Biennal de Venècia,[12] institució sense ànim de lucre subvencionada per l'Estat Italià i una de les institucions culturals més importants i prestigioses del món, també va ser punt de referència i de partida per a aquest nou concepte artístic.

Posteriorment, el videoart va tindre també el seu propi espai al The First Annual National Video Festival, organitzat pel College of Art and Design i el Walker Art Center[13] de Minneapolis, fòrum cultural amb més de 100 anys d'història. Dos anys més tard, l'any 1973 va trobar el seu espai a la Fira d'Art de Colònia,[14] coneguda com a Art Cologne,[14] fira d'art creada a Alemanya l'any 1967 i que actualment segueix congregant a més de dues-centes galeries d'art de 25 països diferents, al mateix temps que també va deixar la seva impremta al Museu d'Art Modern de París.[15]

L'any 1975 el videoart va tindre presència en la XII Biennal de São Paulo,[16] exposició creada l'any 1951 i que es va inaugurar amb una mostra de pràcticament 2.000 obres de 730 artistes diferents, i també en la Fira d'Art de Basilea.[17] Aquests van ser els festivals i exposicions que van donar els primers estímuls internacionals al videoart.

Festivals, exposicions i projectes actuals[modifica]

Festivals de Videoart amb sede nacional

BANG FESTIVAL- Festival Internacional de Videoarte de Barcelona

Sede: Barcelona

Concepte: Festival universalment obert a tots els creadors de Videoart. De temàtica lliure. Més de 300 artistes de més de 30 països diferents hi participen aquest any. Aquest any es celebra la IX Edició del Festival.

http://www.bang-festival.com/es

INTERNATIONAL VIDEO ART FESTIVAL LOOP BARCELONA

Sede: Barcelona

Concepte: LOOP Festival és la trobada internacional d'art contemporani de vídeo i art basats en la imatge. Aquest festival es porta a terme anualment a Barcelona, on diversos artistes del panorama artístic internacional s'uneixen per mostrar les tendències actuals del Videoart i per presentar-les al públic en general. La col·laboració ha estat sempre el principi clau del Festival LOOP, perquè el concepte clau d'aquest es basa en el fet que sigui un projecte col·lectiu de la ciutat que s'estengui a través de museus, centres i galeries d'art, cinemes i organitzacions sense ànim de lucre relacionades amb la cultura de la imatge.

http://loop-barcelona.com/loop-barcelona/loopfestival/about/

IVAHM - International Video Art House Madrid

Sede: Madrid

Concepte: Festival anual que apropa les noves propostes dels artistes nacionals i internacionals del Videoart. Capaç de reunir artistes de països com Colòmbia, Israel, Suècia, Dinamarca, Corea del Sud o Itàlia, entre d'altres, el Festival de Videoart IVAHM s'ha convertit en un festival de referència en els seus pocs 5 anys de vida.

http://ivahm.com/

Festivals de Videoart amb sede internacional

PROYECTOR 2008–2016 (Festival Internacional de Videoarte)

Sede: Malgrat que la seva sede central es troba a Madrid, el festival Proyector 2008 – 2016 ofereix mostres al llarg de l'any a altres ciutats d'Espanya, Itàlia, Portugal, Mèxic i França.

Concepte: Proyector 2008 – 2016 pretén donar una visió panoràmica i immediata del Videoart més actual, al mateix temps que proposa l'experimentació de noves tendències.

http://proyectorvideoartfestival.blogspot.com.es/

FIVA - Festival Internacional de Videoarte

Sede: Argentina

Concepte: Aquest festival d'arrels argentines, es posiciona com el primer festival del país llatí per a la producció, experimentació i reconeixement d'aquest format artístic conegut com el Videoart. Són ja 5 les edicions que porta aquest festival.

http://www.fivafestival.com.ar/

INTERNATIONAL VIDEOART FESTIVAL “BETWEEN ISLANDS”

Sede: Representada a Espanya (Illes Canàries i Illes Balears), Cuba, Taiwan, Haití i Cap Verd.

Concepte: Aquest festival internacional de Videoart sorgeix com a iniciativa per a connectar internacionalment i a través dels valors artístics de diferents zones geogràfiques i culturals. Aborden temàtiques tals com l'emigració, la frontera, la identitat, la pàtria o el concepte de regió.

http://www.festivalentreislas.com/

IN MEDI TERRANIUM - FESTIVAL INTERNACIONAL SIMULTÁNEO DE ARTE

Sede: Simultàneament al Mediterrani i a l'Amèrica Llatina.

Concepte: A través del llenguatge del Videoart, aquest festival té com a principal enfocament el desenvolupament de nous discursos; en altres paraules, a les possibilitats creatives que ofereixen els nous mitjans i a la revisió d'estereotips culturals i socials.

http://www.inmediterraneum.com/proyecto/

CologneOFF – Cologne International Videoart Festival

Sede: Colònia (Alemanya) però sense ubicació estàtica.

Concepte: Fundat el 2005 com a festival per a l'art i les imatges en moviment, el CologneOFF és un nou tipus de festival mòbil que emplaça a festivals i artistes col·laboradors en qualsevol lloc i en qualsevol moment.

http://coff.newmediafest.org/blog/about/

International Video Art Festival "Now&After"

Sede: Moscú (Rússia).

Concepte: Organitzat i promogut per l'organització de premsa independent i sense ànim de lucre ''Ara i Després'', que es centra especialment en la presentació, desenvolupament i promoció tant de la escena del Videoart Russa com de la internacional, a través d'artistes consagrats però també emergents.

http://now-after.org/eng/onas.php?a=1

'INVIDEO'- International Exhibition of Video Art and Cinema Beyond

Sede: Milà (Itàlia).

Concepte: Exposició internacional que connecta la producció audiovisual amb l'art electrònic, el cinema experimental, el Videoart i les noves tecnologies.

http://www.mostrainvideo.com/p.aspx?t=general&mid=4&l=en

AVAF – Adis Videoart Festival

Sede: Addis Adaba (Etiòpia).

Concepte: El festival té com a objectiu crear un diàleg entre artistes locals i internacionals mitjançant el foment de la cultura dels mitjans digitals a aquesta regió del país africà. No només un festival, sinó també una plataforma de reivindicació a través del Videoart innovador.

http://www.addisvideoartfestival.net/about.htm

Llistat de videoartistes[modifica]

Vegeu també[modifica]

Bibliografia[modifica]

 • Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, Primera generación - Arte e imagen en movimiento [1963-1986], Madrid, 2006 ISBN 84-8026-308-3
 • Video:el principio. Cuaderno didáctico. Dpartamento de Educacion. Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, Madrid, 2006 ISBN 84-8026-313-X

Referències[modifica]

 1. 1,0 1,1 Robert Cumming, Arte, edició Espasa Calpe, 2006. ISBN 8467020970 (castellà)
 2. Nam June Paik en Wuppertal, 1963
 3. Wolf Vostell, La Habitacion Negra, 1958
 4. Wolf Vostell, 6 TV Dé-coll/age, 1963 en el Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía
 5. Oliver, Conxita «El videoart, un valor a l'alça?». Bonart [Girona], núm. 115, maig 2009, p.38-43. ISSN: 1885-4389.
 6. VÍDEO ARTE Y PERFORMANCE: GÉNERO, CUERPO Y EMANCIPACIÓN.
 7. «Performance, fotografía y video: la dialéctica entre el acto y el registro». [Consulta: 7 abril 2015].
 8. VIDEOPERFORMANCE E INMERSIÓN: EL ARTE Y LA VIDA EN LA UTOPÍA DEMOCRÁTICA Y LA COMUNICACIÓN.
 9. Pérez Ornia, José Ramón. El arte del vídeo. Introducción a la historia del vídeo experimental. (en castellà). Ediciones del Serbal, 1991. ISBN 9788476280805. 
 10. «Videoarte: entre innovaciones, búsquedas y creatividad». [Consulta: 7 abril 2015].
 11. «Documenta 5 de Kassel».
 12. «Biennal de Venècia».
 13. «Walker Art Center».
 14. 14,0 14,1 «Art Cologne».
 15. «Musée d'Art Moderne de Paris».
 16. «Biennal de São Paulo».
 17. «Art Basel».
 18. «Universitat de Washington».

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Videoart Modifica l'enllaç a Wikidata