Vídeo

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

El vídeo és la branca de la tecnologia que es dedica al processament de senyals electrònics que representen fitxers d'imatges en moviment.[1] La paraula "vídeo" s'utilitza amb molta freqüència per a referir-se als diferents formats dels suports en què s'emmagatzemen aquests senyals. Es pot trobar vídeo digital (DVD, WMF, QuickTime, Ogg, DivX, ...) i cintes de vídeo analògiques (VHS, Betamax). Una productora de vídeo és l'empresa dedicada a la creació de vídeos. El mot català "vídeo" en llatí, i accentuat a la e, vol dir "veig".

Aplicacions[modifica | modifica el codi]

Una aplicació del món del vídeo era la televisió, seguida, possiblement pels vídeos domèstics. No obstant això, mercès a internet s'ha produït una proliferació de diferents formats de vídeo comprimits que en permeten la difusió per aquest mitjà a una audiència planetària (vegeu també videoblog).

El vídeo també s'utilitza per a aplicacions artístiques, científiques i d'enginyeria, didàctiques, de seguretat i de producció.

Artístiques[modifica | modifica el codi]

Fotograma de Railway1, una obra de vídeo-dansa de 2013
Article principal: Videoart

El vídeo és una eina de suport a moltes de les arts audiovisuals, dintre de les arts plàstiques és protagonista a les videoinstal·lacions i en el marc d'arts en principi escèniques, com la música i la dansa és indispensable als gèneres del videoclip i la videodansa respectivament. A les accions artístiques i els espectacles dramàtics el vídeo i les projeccions s'usen com a suport i part de l'escenografia i posada en escena.

A les arts escèniques, s'utilitza actualment també als assajos en el procés de creació de coreografies, ja que resulta molt més ràpid i pràctic que alguns antics llenguatges per a transcriure-les, com el Laban. També permet guardar aquesta mena d'obres espectaculars (teatre, dansa, òpera, etc.) que, en ser efímeres i perdre's en el moment de ser creades, fins al segle XX desapareixien per complet, de manera que l'única manera de perdurar-les era la memòria col·lectiva per transmissió oral, i fins i tot només a nivell d'estudi històric només es disposava, com a molt, d'informació incompleta i fragmentada: alguna foto o dibuix, una partitura, un text dramàtic, etc.

Educatives[modifica | modifica el codi]

El vídeo educatiu permet informar sobre un tema, és una activitat motivadora i permet formar a l'alumne i al professor. Per una banda, l'alumne pot obtenir informació i recursos audiovisuals. Per l'altra, el professor pot preparar les classes d'una manera més didàctica.

El segon ús que els mestres fan del vídeo és per a motivar als seus estudiants.[2] El seu "poder" emana directament de les possibilitats d'atraure i capturar l'atenció que desperta el llenguatge audiovisual, i les seues influències directes en les emocions.

El vídeo com a instrument de coneixement[modifica | modifica el codi]

El vídeo és un instrument idoni perquè els alumnes l'utilitzen per a analitzar el món que els envolta i expressar-se a través d'ell. I aconseguir d'aquesta manera que els alumnes no siguen merament receptors passius d'informació. Les produccions realitzades pels professors i alumnes contenen una sèrie d'avantatges, com són:

 • Caràcter motivador.
 • Fora contextualització dels missatges produïts
 • Realització del treball des d'una perspectiva col·laborativa, ja que deuen diferenciar-se i repartir-se els rols específics.

El vídeo és un element de treball del grup-classe, que persegueix que l'alumne deixe de ser sols un receptor de codis verbo-icònics, per a convertir-se en emissor de missatges didàctics. El valor educatiu de la seua utilització radica en els processos que segueixen per a elaborar-los. És a dir, és una activitat que exigeix el treball col·laboratiu entre estudiants i, la responsabilitat de les diferents tasques. Abans de la seua incorporació se'ls deu explicar els diferents rols què són necessaris i quines són les funcions de cadascuna d'ells. Suposar la utilització implica dues qüestions:

 • El domini del llenguatge expressiu i narratiu del mitjà per part del professor i alumnes.
 • L'existència d'una mínima dotació tècnica.

La utilització del vídeo com a instrument de coneixement, ens permet obtenir unes conclusions respecte a les seues possibilitats i limitacions:

 • La necessitat d'una formació tècnica i didàctica del professorat.
 • Una justificació metodològica prèvia per part del professor.
 • Partir d'una metodologia d'indagació.
 • Augmenta la investigació personal en els estudiants.
 • L'avaluació es converteix en un procés formatiu.
 • Millora l'ambient i el clima de classe.
 • Apropament dels estudiants als contextos naturals.
 • Adquisició dels continguts conceptuals referits al maneig tècnic dels equips i a la realització videogràfica.
 • Gran motivació en els alumnes, potenciar el desenvolupament d'actituds positives.

Ús i mal ús del vídeo a la xarxa [cal citació][modifica | modifica el codi]

L'ús i el mal ús del vídeo a la xarxa és molt ampli i variat.

El vídeo va néixer amb la mateixa idea que va néixer el cinema: mostrar a un públic més o menys ampli, escenes de la vida quotidiana i fets més o menys històrics.

Els seus usos estaven restringits a un ús domèstic o informatiu de les televisions.

A partir dels anys 80,[3] els centres educatius l'utilitzaven d'una manera merament il·lustrativa, visionant pel·lícules, vídeos didàctics o programes de televisió educatius. També en un principi els vídeos eren propietat d'una persona, ja que amb cinta era molt més difícil la seva divulgació, o per altra banda, hi havia la televisió que compartia aquells que considerava de gran importància.

Amb l'aparició del vídeo digital i la creació de programes informàtics d'edició de vídeo, es va crear una autèntica revolució en l'ús del vídeo tant domèstic com informatiu i educatiu.

Passa de ser una eina de receptors a creadors de vídeo.

Es popularitza l'ús de les càmeres de vídeo i la creació de vídeos.

Dins de l'àmbit de l'educació, amb l'entrada de les noves tecnologies a les aules, el llenguatge audiovisual pren força en les metodologies educatives. No hem d'oblidar que els infants són uns consumidors nats d'audiovisuals.

L'última revolució ha sigut la possibilitat que ens dóna la xarxa per la difusió i visionat dels vídeos. Aquest fet, ha obert tot un món nou de possibilitats, així com el fet de poder arribar a un públic més ampli, ha fet sorgir autèntics professionals en la creació i difusió de tot tipus de vídeo. De fet, podem trobar vídeos amb diverses temàtiques: vídeos publicitaris, educatius, tutorials, domèstics, musicals, de viatges, etc., i de diverses finalitats com entretenir-nos, aprendre, informar-nos...

Com ja hem vist, el vídeo pot ser utilitzat en la seva vessant educativa, per a formar els nostres joves. Malgrat això, actualment molts d'aquests joves utilitzen les possibilitats del vídeo i de la seva facilitat per difondre'l a través de la xarxa, d'una manera errònia, cosa que a poc a poc s'està controlant.

El mal ús d'aquests vídeos es troben a la xarxa on es poden veure vídeos amb contingut sexual o violent (amb pallisses als companys, professors i immigrants). Aquests tipus de vídeos fan que els autors d'aquestes accions prenguin notorietat i es creixin davant dels seus companys.

Per aquesta raó Youtube examina cada vídeo per prohibir els que són inadequats i prohibir a aquests creadors l'accés al portal. Però això és complicat de dur a terme, ja que és una de les pàgines webs més coneguda, en la que la gent penja molts vídeos al dia, però la intenció està i és bona.

Referències[modifica | modifica el codi]

 1. Diccionario de Arte II (en castellà). Barcelona: Biblioteca de Consulta Larousse. Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.294. DL M-50.522-2002. ISBN 84-8332-391-5 [Consulta: 8 desembre 2014]. 
 2. Cabero, J.; Salinas, J. «Conceptos de Tecnología Educativa y Teorías de la Información y Comunicación». A: Prácticas fundamentales de Tecnología Educativa (en castellà), 1999. 
 3. Pràctica 1 Apli Edu (català)

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Vídeo Modifica l'enllaç a Wikidata