Moviment

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Per a altres significats, vegeu «Moviment (desambiguació)».
Mà movent-se ràpidament

El moviment és un desplaçament en què es canvia de posició (desplaçament) o d'orientació (rotació). Un cos en moviment, si es desplaça, pot descriure una trajectòria.

La part de la física que s'encarrega d'estudiar el moviment és la mecànica. La mecànica es divideix en cinemàtica, quan no es tenen en compte les forces externes, i dinàmica, quan sí que entren en l'estudi. D'altra banda, la cinesiologia estudia el moviment del cos humà, que hom percep per mitjà de la cinestèsia.

Equacions del moviment[modifica]

Les equacions d'un moviment descriuen el moviment d'una partícula, cos o part d'aquest respecte a una referència i en una base algebraica.

Alguns moviments en una dimensió[modifica]

Per a cada dimensió esapcial, alguns dels casos particulars més simples de moviments en una partícula (un punt) són:

Alguns moviments en dues dimensions[modifica]

Relació entre posició, velocitat i acceleració[modifica]

Acceleració instantània en un punt com a derivada de la velocitat en aquest instant de temps determinat
Acceleració com a derivada de la velocitat, separada en dos dimensions, acceleració tangencial i normal al punt. La suma vectorial de les dues acceleracions dóna l'acceleració totalal punt en el instant de temps determinat.

Per a cada dimensió espacial, la velocitat (lineal i angular) instantània d'un punt és la derivada de l'equació que descriu la posició (trajectòria) respecte al temps, en aquell instant de temps, i l'acceleració (lineal i angular) instantània és la derivada de l'equació que descriu la velocitat respecte al temps, en el mateix instant de temps.

De la mateixa manera, l'equació que descriu la velocitat és la integral de l'equació que descriu l'acceleració, i la de la posició la integral de la de la velocitat.

Si és la posició en funció del temps:

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Moviment Modifica l'enllaç a Wikidata