Moviment

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Per a altres significats vegeu «Moviment (desambiguació)».
El moviment és un canvi de posició en un espai determinat respecte del temps.

El moviment és un procés amb el què, almenys un dels elements del sistema que es considera, canvia de posició o d'orientació en l'espai. Un cos en moviment pot descriure una trajectòria.

La part de la física que s'encarrega d'estudiar el moviment és la mecànica, que es divideix en cinemàtica, quan no es tenen en compte les forces externes, i dinàmica, quan sí que entren en l'estudi. D'altra banda, la cinesiologia estudia el moviment del cos humà, que hom percep per mitjà de la cinestèsia.

Models de moviment[modifica | modifica el codi]

El moviment es pot modelitzar gràcies a les matemàtiques o mitjançant la geometria, per tal d'estudiar el model i així poder treure conclusions sobre la realitat. Els següents són els models de moviments més comuns:

Moviments rectilinis (una dimensió)[modifica | modifica el codi]

Moviments en el pla (dues dimensions)[modifica | modifica el codi]

Model general de moviment[modifica | modifica el codi]

En general, un model ens permet saber la posició d'un objecte en qualsevol moment. És per això que la part més important d'un model de moviment són les expressions que relacionin el temps amb la posició


A partir d'aquesta relació es poden trobar la resta de magnituds secundàries, és a dir, la velocitat i l'acceleració. La velocitat es troba com la derivada de la posició respecte al temps, i l'acceleració es troba com la derivada de la velocitat respecte al temps. De la mateixa manera, la velocitat la podem trobar com la integral de l'acceleració, i la posició com la integral de la velocitat.

Si \mathbf{x}(t) és la posició en funció del temps:

\mathbf{v} = {d\mathbf{x} \over dt}
\mathbf{a} = {d\mathbf{v} \over dt}
\mathbf{v} = \int {\mathbf{a}\cdot dt}
\mathbf{x} = \int {\mathbf{v}\cdot dt}


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Moviment Modifica l'enllaç a Wikidata