Ogg

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Ogg
Extensió del fitxer .ogv, .oga, .ogx, .ogg, .spx
MIME video/ogg, audio/ogg, application/ogg
Magic number OggS
Desenvolupador: Xiph.Org Foundation
Tipus de format: Format contenidor
Contenidor per Vorbis, Theora, Speex, FLAC, Dirac, i altres.
Format obert?
libogg
Desenvolupador(s) Xiph.Org Foundation
Versió estable

1.1.4[1]

/ Juny 24, 2009; fa 6 anys (2009-06-24)
Sistema operatiu Multiplataforma
Tipus implementació de referència (multiplexer/demultiplexer)
Llicència BSD-style license[2]
Lloc web Xiph.org downloads

Ogg és un format de contenidor multimèdia desenvolupat per la Fundació Xiph.org i és el format nadiu per als còdecs multimèdia que també desenvolupa la mateixa fundació.

El format és lliure de patents i obert, igual que tota la tecnologia de Xiph.org. Fou dissenyat per a donar un alt grau d'eficiència en la reproducció en temps real i en la compressió de fitxers.

Introducció[modifica | modifica el codi]

Com amb la majoria de formats contenidors, l'ogg encapsula les dades comprimides (i fins i tot sense comprimir) i permet la interpolació de les dades d'àudio i de vídeo dins d'un únic format. Altres exemples de formats contenidors serien l'AVI o el Matroska.

El nom d'Ogg es refereix al format de fitxer el qual inclou un nombre de còdecs separats i independents de vídeo i àudio, ambdós desenvolupats en codi obert. Els fitxers amb l'extensió poden ser de qualsevol tipus, àudio o vídeo. Atès que el seu ús és lliure de patents, diversos còdecs d'Ogg han estat incorporats en molts reproductors multimèdia (VLC, mplayer, etc.) existint fins i tot filtres per a reproduir els còdecs d'Ogg en pràcticament qualsevol reproductor que suporti DirectShow (Windows Media Player, BSplayer, Winamp, etc.).

El terme Ogg algunes vegades es refereix incorrectament al còdec d'àudio Ogg Vorbis, perquè aquest va ser el primer que es va utilitzar amb el contenidor. També podria dir-se que és incorrecte referir-s'hi en majúscules, OGG, perquè no és un acrònim com WMA i no es pronuncia com si fossin lletres individuals com MP3 (ema-pe-tres); encara que això no significa que sigui invàlid, per exemple, en programes multimèdia que mostren associacions d'extensions en una llista.

Història[modifica | modifica el codi]

El projecte Ogg va ser creat per Monty (Christopher Montgomery), fundador i director tècnic de Xiph.Org. Va començar amb uns intents als caps de setmana amb un paquet de compressió d'audio simple com a part d'un projecte més gran en el 1993. En aquest moment, el software es deia "Squish". El projecte i el problema general de la compressió de la música es van convertir en una fascinació personal per Monty i Squish va adquirir vida pròpia més enllà dels projectes d'estudis d'àudio digital que havia de ser.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ogg Modifica l'enllaç a Wikidata

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Plantilla:Cite mailing list
  2. Error en el títol o la url.«».

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]