Vés al contingut

G.729

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El protocol G.729 és un algorisme de compressió d'àudio que comprimeix l'àudio en trossos de 10 mil·lisegons. La música o tons com ara el DTMF o els tons de faxos no poden ser transportats mitjançant aquest còdec, de la mateixa manera que tampoc pot el G.711 o protocols anteriors que transporten aquest tipus de senyal.

G.729 s'usa principalment en aplicacions de VoIP (Voice over IP) atès als seus petits requeriments d'amplada de banda. Aquest estàndard opera a 8 kbit/s però hi ha extensions que proporcionen 6,4kbit/s i 11,8 kbit/s, per obtenir una pitjor o millor qualitat de veu, respectivament. També és molt comú l'ús del G.729a, el qual és compatible amb G.729 però requereix una menor computació. Aquesta menor computació suposa una disminució en la qualitat de la veu.

L'annex B de G.729 és un esquema de compressió del silenci, el qual disposa d'un mòdul VAD usat per detectar activitat de veu (tant si es parla com si no). També inclou un mòdul DTX, el qual decideix si cal actualitzar els paràmetres de soroll de fons. D'altra banda, també inclou un generador de soroll de confort (en anglès Comfort Noise Generator, CNG), ja que quan una transmissió s'atura a causa del fet que no es parla, si no hi hagués un mínim soroll de fons, l'altre usuari podria interpretar que la comunicació s'ha tallat.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]