Audio Interchange File Format

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Audio Interchange File Format
Extensió del fitxer: .aiff
.aif
.aifc
MIME: audio/x-aiff
audio/aiff
Tipe code: AIFF
Uniform Type Identifier: public.aiff-audio
public.aifc-audio
Desenvolupador: Apple Inc.
Tipus de format: Fitxer d'àudio
Extensió de: IFF
Modifica dades a Wikidata

Audio Interchange File Format (AIFF o Format d'Arxiu d'Intercanvi d'Àudio) és un estàndard tècnic de format d'àudio usat per vendre dades de so per computadores personals. El format va ser co-desenvolupar per Apple Inc. en 1988 basat en el IFF (Interchange File Format) de Electronic Arts, usat internacionalment en els ordinadors Amiga i actualment és utilitzat en els ordinadors Apple Macintosh. AIFF també és l'utilitzat per Silicon Graphics Incorporated.

Les dades d'àudio en l'estàndard AIFF no són comprimits, emmagatzemant-se les dades en big-endian i empra una modulació per impulsos codificats (PCM). També hi ha una variant de l'estendard on sí que existeix compressió, coneguda com a AIFF-C o AIFC, amb múltiples còdecs definits.

L'estàndard AIFF és un dels formats líders, juntament amb SDII y WAV, utilitzats a nivell professional per aplicacions d'àudio, ja que, a diferència del conegut format amb pèrdues MP3, aquest format és comprimit sense cap pèrdua, que ajuda a un ràpid processat del senyal però amb el desavantatge del gran espai en disc que suposa: al voltant de 10MB per un minut d'àudio estèreo amb una freqüència de mostreig de 44.1 kHz y 16 bits. A més, l'estàndard dóna suport a bucles per notes musicals per ús d'aplicacions musicals o samplers.

Les extensions d'arxiu pel format estàndard AIFF són .aiff o .aif. Per a les variants comprimides se suposa que és .aifc, però les anteriors també són acceptades per les aplicacions que suporten aquest tipus de format.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]