Sony

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Per a altres significats, vegeu «Sony (desambiguació)».
Infotaula d'organitzacióSony
Sony logo.svg
Sony Building Japan 2006 - Tokyo - Ginza.JPG
Dades bàsiques
Tipus entitat empresa
Sector electrònica de consum i conglomerat
Forma jurídica kabushiki gaisha
Història
Fundació 7 maig 1946 a Shinagawa
Fundadors Masaru Ibuka i Akio Morita
Activitat
Productes electrònica de consum, semiconductor, videojoc, maquinari i telecommunications equipment
Cotitz.Borsa (NYSE SNE) - (TYO 6758)
Organització i govern
Seu central Vista-down.png
Executiu en cap Kazuo Hirai
Empleats 125.300
Filials Sony Ericsson
Daybreak Game Company
Sony Corporation of America
Sony Music Entertainment
Sony Interactive Entertainment
Sony Pictures Animation
Sony Pictures Entertainment
Sony (United Kingdom)
Sony (Germany)
Sony (Sweden)
Sony (China)
Sony (Spain)
Sony (Taiwan)
Sony Canada
Altres dades
Premi(s)

Web Lloc web oficial
Facebook: sony.jpn Twitter: sony_jpn

Modifica dades a Wikidata

Sony Corporation o Sony (TYO 6758)(NYSE SNE) és una de les companyies electròniques més importants del món. És actualment una corporació de caràcter mundial originària del Japó.

Història[modifica]

El setembre de 1946, Masaru Idbuka va tornar a Tokyo, que havia quedat destrossada pels bombardejos aliats durant la Segona Guerra Mundial. El tercer pis dels Grans Magatzems Shirokiya, es va convertir en el nou taller d'Ibuka i el seu grup. L'exterior de l'edifici, presentava esquerdes pertot arreu.

L'octubre, Ibuka i el seu grup van establir una instal·lació anomenada Tòquio Tsushin Kenkyujo (Totsuken) o Institut de Telecomunicacions de Tòquio. A pesar de l'entusiasme, ningú sabia al principi què fer. La majoria dels salaris es pagaven recorrent als limitats estalvis d'Ibuka.

La fàbrica reparava ràdios i feia convertidors d'ona curta o adaptadors que podien convertir fàcilment les ràdios d'ona mitjana en superheterodins o receptors d'ones de qualsevol longitud, la demanda de la qual creixia ràpidament.

Els adaptadors d'ona curta van atreure l'atenció i l'Asahi Shimbun va publicar un article referent a això. Quan la guerra arribava a la seva fi, Akio Morita havia decidit tornar a Kosugaya, en la Prefectura d'Aichi. Un dia va llegir la columna que esmentava a Ibuka i immediatament va escriure al seu amic, qui li va contestar i va insistir a venir a Tòquio.

Ibuka i Morita, es van conèixer per durant les reunions del Comitè d'Investigacions en Període Bèl·lic. Els dos es van convertir en amics íntims encara que Ibuka duia al seu company més de dotze anys.

A més del treball remunerat, les reparacions de ràdios van aportar una recompensa addicional, car més enllà de les comissions de servei rebien sovint arròs en les cases que visitaven per a donar manteniment.

La fàbrica d'Ibuka va treballar en una olla elèctrica per a coure arròs (un producte primitiu). Era rar obtenir un arròs saborós. Va ser un primer fracàs per a Ibuka i el seu grup.

L'arròs provenia de Shozaburo Tachikawa, un parent llunyà d'Ibuka que operava en el mercat negre. De nen, Ibuka solia visitar a la família Tachikawa en Hakodate (Hokkaido). Tachikawa se sentia reunit a Ibuka i li admirava. Al graduar-se de la universitat, Tachikawa havia administrat amb habilitat els assumptes generals de la Companyia d'Instruments de Mesurament del Japó (Nissoku). En Totsuken, ell es va ocupar de les finances, del personal i d'assumptes generals. Una de les seves primeres tasques va ser comprar arròs en el mercat negre.

La companyia va començar a proveir el seu voltímetre de tubs al buit en el qual Yasuda va treballar des de l'època de Nissokua, a les oficines del govern, amb el qual el negoci d'Ibuka va iniciar plena marxa a fins al 1945.

L'establiment de Totsuko[modifica]

El 7 de maig de 1946, més de vint executius i part del personal varen assistir a la cerimònia inaugural de Tòquio Tsushin Kogyo o Totsuko (Corporació d'Enginyeria de Telecomunicacions de Tòquio). El sogre d'Ibuka, Tamon Maeda, va ser nomenat president. Maeda havia estat fins llavors el ministre d'educació en els gabinets de postguerra de Higashikuni i Shidehara.

En el discurs inaugural Ibuka va declarar: "Hem d'evitar els problemes que afligeixen a les grans corporacions en el procés de crear i introduir tecnologies. La reconstrucció del Japó depèn del desenvolupament de tecnologies dinàmiques".

La divisa fundacional

La companyia, que va capitalitzar ¥ 190.000, no tenia maquinària i només disposava d'algun equip d'I+D. Tot i així amb el nou impuls varen començar a obrir nous mercats. El president Maeda va subratllar: "Avui s'ha iniciat la nostra petita companyia. Alimentada per les seves tecnologies superiors i pel seu esperit d'unitat, la companyia creixerà. I a mesura que ho faci aportarem una contribució real a la societat". Així va néixer Tòquio Tsushin Kogyo Kabushiki Kaisha.

Primers contractes[modifica]

El 8 de maig, Ibuka va visitar el Ministeri de Comunicacions i va rebre una comanda de cinquanta voltímetres de tubs al buit. El problema era que trobar-los en el mercat negre representava fer viatges a Akihabara, a Tòquio, o Yokohama o fins i tot a la Prefectura de Ibaraki.

Totsuko es veia obligat a fabricar el seu propi equip. Començant amb els cautines, feien tornavisos utilitzant ressorts de motocicletes. Construïen les seves pròpies bobines elèctriques i usaven alambrat elèctric en els cables telefònics en els seus productes de prova. La major preocupació de tots, era financera. El producte de major venda que Totsuko podia oferir, va anar un coixí electrocalentat. No era un dispositiu molt segur perquè mancava de termostat i no utilitzava material pirorretardant. Atès que no estaven disposats a entelar el nom de Totsuko, el producte es venia amb el nom fictici "Ginza Nessuru Shokai" (Companyia Ginza de Calefacció). El coixí es venia com "pa calent", car en aquest llavors havia escassesa de gairebé tot. La companyia pagava a les famílies dels empleats per cosir forros, adornar cordons amb calats i completar altres tasques encarregades.

Kazuo Iwama era un físic associat a l'Institut d'Investigacions de Terratrèmols de la Universitat de Tòquio abans d'unir-se a Totsuko. Iwama i Morita havien estat bons amics en el districte Shirakabe de Nagoya, i estava casat amb la germana menor de Morita. L'1 de juny, Iwama es va unir a la companyia.

Trasllat a Gotenyama[modifica]

Després de traslladar-se a l'Edifici Tokuya en Ginza, la NHK va sol·licitar a Totsuko que convertís l'equip sense fil d'ús militar en receptors de repetidora per a difusió.

Ja que el Japó mancava de materials i subministraments, Shima va pensar a utilitzar l'equip de reserva de comunicacions de l'exèrcit, de la Prefectura de Yamanashi, que incloïa molts receptors sense fil terra-aire d'ona curta i mitja, amb bobines reemplaçables. Gairebé totes les companyies japoneses de telecomunicacions treballaven exclusivament en la restauració de telèfons amb el Ministeri de Comunicacions. Aquesta va ser la primera connexió de Totsuko amb NHK.

Per a unificar les instal·lacions es van traslladar a Gotenyama, a Shinagawa.

Èxits comercials[modifica]

El 1955 Sony va desenvolupar la primera ràdio de transistors del món, el que li va valer l'acceptació en el mercat dels EUA. Això va ser seguit per altres productes com el televisor Trinitron a colors (1968).

El Betamax aparegut a mitjans dels 70, va anar un concepte d'Ibuka, que es va convertir en un èxit, però que a poc a poc va perdre el seu domini del mercat a les mans del format VHS, liderat per JVC. Aquesta situació es va produir davant la negativa de Sony de compartir l'ús del seu format amb altres companyies. Per aquesta raó, la majoria de fabricants van adoptar el format VHS.

Altres grans èxits de Sony són: l'estèreo personal Walkman (1979), l'audilector de CD (1982), la Betacam per a usos de transmissió professional (1982), el Micro Floppy (1983), la càmera de vídeo Handycam (1985), el MiniDisc (1993), la PlayStation (1994), la videolectora DVD (1997) i el Memory Stick(1998).

Exemple Camara Digital Sony
Exemple de mini-disc SONY

Adquisicions a Amèrica[modifica]

Al gener de 1988 Sony va adquirir CBS Records. per a donar origen a Sony Music Entertainment i, en el 1989, Sony va comprar Columbia Pictures i va crear Sony Pictures.

El cas rootkit[modifica]

Des de l'any 2004, Sony, que també tenia interessos en la indústria discogràfica, va començar a incorporar sistemes de protecció anticòpia basats en un rootkit als seus CDs musicals. Dita rootkit era capaç d'instal·lar-se en els nuclis dels sistemes Windows 2000 o XP. Al mes posterior que la notícia va sortir a la llum(Octubre de l'any 2005) ja va haver fortes demandes contra la companyia, així com peticions a escala mundial per a boicotejar-la. Dita rootkit no només va despertar la ira dels detractors de l'espionatge amb fins comercials, sinó també el dels promotors del programari lliure, car es va descobrir que el rootkit(de codi tancat) utilitzava codi alliberat sota llicències LGPL i GPL, transgredint tals llicències.

Era Ken Kutaragi[modifica]

Ken Kutaragi (1950), creador del negoci de la consola PlayStation, va ascendir al centre del negoci d'electrònica de Sony, que representa gairebé el 70% dels ingressos de l'empresa (2004).

Cada vegada més artefactes depenen dels seus semiconductors o programari, el que afavoreix a les companyies de la indústria informàtica. Les companyies que tenen control de tecnologies clau, com en el cas de Intel, prosperen, contràriament a les quals es dediquen a ensamblar components bàsics.

Per això, Kutaragi està decidit a construir la nova generació d'aparells de Sony que giri entorn de xips fets internament i un programari que uns altres no puguin copiar fàcilment i està desenvolupant un microprocessador ultraràpid, anomenat Cell, que servirà de base per a la nova PlayStation prevista per al 2006. Per a promoure el treball en equip, està unint divisions de Sony que anteriorment tot just es comunicaven entre si. Ola em dic ola.

Sony i la innovació[modifica]

La Playstation 3, una de les recents innovacions de Sony

Sony històricament ha estat una marca innovadora en el mercat de a creació d'estàndards per a la reproducció, gravació i emmagatzemament de dades.

També ha realitzat diversos productes exitosos destinats a l'electrònica de consum.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sony Modifica l'enllaç a Wikidata