PlayStation 2

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Logotip PS2
PlayStation 2
Imatge d'una PS2
Fabricant Sony Computer Entertainment
Tipus Videoconsola
Generació Sisena
Dates de llançaments Japó 4 de març del 2000
Estats Units 26 d'octubre del 2000
Europa Països Catalans 24 de novembre del 2000
Nova Zelanda 30 de novembre del 2000
Memòria Targeta de memòria, Disc dur
Suport DVD, CD
CPU 128-bit "Emotion Engine" configurat a 294 MHz
Connectivitat Adaptador Ethernet/Mòdem.
Controladors DualShock 2
Vendes 153,68 milions a tot el món.[1]
Videojoc amb més vendes Gran Turismo 3: A-Spec
Successora PlayStation 3
Predecessora PlayStation

La PlayStation 2 (PS2) (en japonès: プレイステーション2) és la segona videoconsola de Sony, la successora de la PlayStation i la predecessora de la PlayStation 3 (que es va llançar el 17 de novembre del 2006 al Japó i a l'Amèrica del Nord, i el març del 2007 a Europa). La PS2 va anunciar el seu desenvolupament al març de 1999, i el primer llançament va ser al Japó al 4 de març del 2000, a l'Amèrica del Nord al 26 d'octubre del 2000 i a Europa al 4 de novembre del 2000.

Història[modifica]

A l'abril de 1999, es van córrer les primeres notícies sobre la successora de la PlayStation, poc després del llançament de la Dreamcast. El llançament oficial de la PS2 no va ser fins al 4 de març de 2000 al Japó, i el 26 d'octubre de 2000 en els Estats Units. La notícia va arribar àmpliament als compradors, la qual cosa va generar una gran expectació que va provocar l'escassesa de sistema en les botigues el dia del llançament. Sony sabia el que anava succeir el dia del llançament d'aquest sistema així que va donar la possibilitat de vendre aquest equip mitjançant el lloc de subhastes eBay, no obstant això els compradors compulsius no els va importar pagar $1000 dòlars per aquest equip mitjançant l'eBay. Molt poques persones van obtenir la seva consola a finals de l'any 2000 a causa dels retards de fabricació.

Part superior i frontal de la PlayStation 2.

El llançament de la PlayStation 2 va ser poc impressionant comparat amb el ben planejat llançament que va fer Sega per a la Dreamcast amb la intenció d'atreure als desenvolupadors. De fet, aquesta ja comptava amb els millors títols.

Les espectaculars vendes inicials de la PlayStation 2 es van deure en bona mesura a l'èxit de la seva predecessora, la PlayStation, i al fet que és compatible amb els jocs d'aquesta. Només en Japó i en la seva primera setmana es van vendre al voltant de 900,000 consoles. Més tard, Sony va guanyar encara popularitat pels forts títols i el desenvolupament de més perifèrics desenvolupats per tercers.

A mesura que les companyies productores de videoconsoles ja començaven amb la inclusió del joc en línia en les videoconsola tal exemple era el Dreamcast de Sega, encara Sony no feia èmfasi en el joc en línia si no fins que Microsoft incursiona en el mercat de videojocs amb el seu Xbox. Sony es va adaptar a la fi de l'any 2002 per a competir amb Microsoft amb molts títols online, com SOCOM: U.S. Navy SEALs. Sony i Nintendo al començar més tard, van seguir un model descentralitzat per al joc en línia on la responsabilitat requeia en els desenvolupadors per a proveir els servidors. Sony va intentar fer del joc en línia un major punt de venda per a la PlayStation 2.

Característiques[modifica]

El sistema que la consola utilitza com a suport per als jocs són discos en format CD i DVD; el format DVD augmenta l'espai disponible per a les dades dels videojocs, fent per tant jocs de major qualitat gràfica i sonora. A més, també reproduïx pel·lícules en format DVD.

Especificacions tècniques[modifica]

CPU (Emotion Engine)[modifica]

 • Arquitectura: MIPS (R5900)
 • Freqüència de rellotge del Sistema: 294.912 MHz (299 MHz en les últimes versions)
 • Memòria Caché: instruccions 16 kB, Dades 8 kB + 16 kB instruccions
 • Memòria Principal: 32 MB Rambus
 • Amplada de banda del Bus de memòria: 3.2 Gb per segon
 • Coprocesador: 2 unitats paral·leles d'operacions vectorials(VUO+VU1)
 • Rendiment del processador en punt flotant (FPP): 6,4 GFLOPS per segon
 • Transformació Geomètrica 3D CG: 66 milions de polígons per segon sense texturitzar, sense efectes i sense AA, amb efectes, textures i AA uns 12 milions de polígons per segon
 • Descodificador de compressió d'imatge(MPEG2), utilitzat en alguns jocs com una espècie de compressor de textures

Rasteritzerador (Graphics Synthetizer)[modifica]

 • Freqüència de rellotge del Sistema: 147 MHz
 • Memòria interna embeguda: 4 MB DRAM
 • Taxa de farcit: 2,4 Gigapíxels per segon
 • Amplada de banda entre el Graphics Synthetizer i la memòria embeguda: 48 Gbytes/s
 • Resolucions suportades:Des de 256*224 fins a 1280*1024

I/O[modifica]

 • Nucli de la CPU: CPU de PlayStation millorada (R3000)
 • Freqüència de rellotge: 37.5 MHz
 • Memòria IOP: 2 MB
 • Sub Bus: 32-bit

So[modifica]

 • Nombre de Veus: 48 canals amb so surround 3D
 • Memòria de la selecció de so: 2 MB
 • Freqüència d'Eixida: Fins a 56 HZ

DVD[modifica]

 • Grandària màxima: Doble capa 9 GB
 • Velocitat del DVD-ROM: 4X
 • Velocitat del CD-ROM: 24X

Interfície[modifica]

Targeta de memòria per a PlayStation(Esq.) i PlayStation 2(Dreta)
 • Universal Serial Bus (USB) x 2
 • Port de comandament x 2, ranura per a MEMORY CARD x 2
 • Eixida Òptica Digital
 • Adaptador de xarxa
 • Cable de xarxa

Accessoris[modifica]

Disposa d'un gran nombre de accessoris, entre els clàssics comandaments, volants i pistoles, destaquen per la seva originalitat els següents accessoris:

Càmera USB[modifica]

El joc EyeToy incorpora una càmera de vídeo que permet a l'usuari interaccionar amb el joc usant el seu cos, el joc processa les imatges que rep a través de la càmera i detecta les col·lisions per a moure, colpejar o polsar els elements del joc.

Micròfon[modifica]

El joc SingStar incorpora dos micròfons i un adaptador USB, és un joc al més pur estil Karaoke, ha sorprès a la comunitat dels videojocs per la seva innovadora tecnologia en el reconeixement de veu.

Guitarra[modifica]

Amb el joc Guitar Hero podras competir amb els amics a veure qui toca millor

Adaptador de Xarxa i disc dur[modifica]

Amb l'adaptador de xarxa per a PlayStation 2, podrem jugar partides online amb altres jugadors i descarregar-nos actualitzacions, imatges i la resta de continguts per a emmagatzemar-los en el nostre disc dur, ja són molts els jocs que permeten usar esta tecnologia.

La descàrrega serà aproximadament en euros uns 3,40 les 24 h

Pad DDR[modifica]

És un tapet de ball utilitzat en els jocs de Konami Dance Dance Revolution, estan compostos pels botons de fletxes direccionals i en els vèrtexs del tapet (que és de forma quadrada) es troben els botons triangle, cercle, quadrat i "X", estant en la part superior del tapet els botons select i start

Kit Linux[modifica]

El Kit Linux està compost per un disc dur de 40 GB, un adaptador de xarxa, un ratolí i un teclat USB, un cable VGA i el sistema operatiu Linux per a PlayStation 2, aquest kit està pensat per a programar, igualment es pot introduir una distribució de linux anomenat Black Rhino ( Pàgina de Black Rhino)


Multimèdia i perifèrics[modifica]

Comandament DualShock 2.
 • Pel·lícules i música: A part de ser un equip de videojocs, també és un equip de multimèdia que pot reproduir pel·lícules en DVD i música en CD. Aquesta característica va ser un incentiu per a justificar la seva compra.
 • DualShock 2: A la PlayStation 2, Sony ha preservat la forma del seu comandament i el nom, a comparança dels seus competidors. No solament ha preservat el nom i la forma del seu comandament, també ha millorat la funció d'aquest. A PlayStation se li va conèixer al comandament com Dualshock i en el PlayStation 2 se li va denominar al comandament DualShock 2, encara que en el PlayStation 3, Sony li canvia el nom per Sixaxis, encara que més tard, en afegir al dit comandament de nou la vibració, li canviaria el nom a DualShock 3 (per a més informació del comandament Sixaxis vegeu l'article PS3).
Ubicació dels ports USB en la primera versió de la PlayStation 2.
 • Ports USB: Sony va dotar de característiques avançades en la PlayStation 2, que no existien en altres consoles contemporànies (excepte la Xbox), tals com incloure ports USB (versió 1.0), que van anar de gran ajuda per a connectar comandaments fabricats per altres companyies o discos durs. També hi ha certes restriccions amb els ports USB, per exemple, la consola per si mateixa no pot reconèixer altres dispositius que usin port USB com discos durs no oficials, no reconeix imatges ISO des d'una memòria flash o llegir contingut d'una memòria USB. Hi ha certs jocs que van ser programats per a aprofitar el port USB, com el famós joc Gran Turismo 4, dit joc va ser programat per a guardar captures de pantalla en una unitat USB o imprimir imatges en algunes impressores.

Programari[modifica]

Jocs[modifica]

Encara que els títols del llançament van ser poc impressionants enfront dels de la seva competència (Sega Dreamcast), en la temporada nadalenca de l'any 2001 es dóna el llançament de molts títols importants i algunes exclusives que va afavorir molt al PlayStation 2. Amb la quantitat de títols en el seu catàleg això va ajudar a mantenir el seu domini en el mercat de videojocs i enfrontar la incursió de Microsoft en el mercat amb el seu Xbox.

Compatibilitat de programari[modifica]

El suporti per als jocs de PlayStation ha estat un important punt de venda per a PlayStation 2, permetent a qui tenien una PlayStation 1 actualitzar la seva consola sense perdre els seus jocs i permetre als usuaris seguir gaudint-los fins que es desenvolupés un catàleg més gran per al nou sistema. Com un extra addicional encara més favorable, PlayStation 2 inclou la capacitat de millorar els jocs de PlayStation 1 accelerant la velocitat de càrrega i suavitzant les teixidures per a millorar els gràfics. Mentre el suavitzat funcionava bé en la majoria dels casos, l'acceleració de la càrrega podria causar que alguns jocs no es carreguin o funcionin incorrectament.

Alguns títols de PlayStation 1 no funcionaven en PlayStation 2, al principi. Aquest problema s'ha corregit en la versió actual, ja que la majoria dels jocs anteriorment no compatibles poden ser jugats sense cap problema. No és veritat que no es pot canviar el disc (per als jocs que usen diversos discos o els paquets d'expansió) sense haver modificat la consola. La fallada al canviar el disc d'alguns jocs va poder donar peu a la remor. Els jocs per a totes les consoles PlayStation tenen un de quatre codis de regions: per al Japó i Àsia NTSC/J, per a Amèrica NTSC U-C, Europa i Oceania PAL, i Xina NTSC/C.

Revisions del maquinari[modifica]

La PlayStation 2 ha passat per moltes revisions, algunes només en la construcció interna i unes altres amb grans canvis en l'aspecte. Són coloquialmente conegudes com a V0, V1, V2, V3... fins a la V16 (l'actual).

Carcassa original[modifica]

Tres dels models del llançament original de la PlayStation 2, que es van vendre només al Japó, mancaven del port d'expansió Dev9 dels models actuals. Aquestes versions van ser SCPH-10000, SCPH-15000 i SCPH-18000. Aquests models incloïen una ranura PCMCIA en lloc de la badia d'expansió (Dev9), trobada en models més recents. Un adaptador PCMCIA a Dev9 va ser llançat per a aquests models. SCPH-10000 i SCPH-15000 no tenien un reproductor de DVD incorporat i en el seu lloc confiaven en un reproductor xifrat que es copiava a una targeta de memòria des d'un CD-ROM. Se suposa que la PlayStation 2 només pot usar programes xifrats des de les targetes de memòria, però es va descobrir una fallada que permet l'execució de programes casolans.

La V3 té una estructura interna bastant diferent a les revisions subsecuentes, presentant diverses targetes de circuits interconectadas. En la V4 tot estava unit en una sola targeta (excepte la font d'alimentació). La V5 va introduir canvis menors, i l'única diferència entre la V5 i la V6 (també coneguda com a V5.1) és l'orientació de l'interruptor d'encès/reinicio, el qual va ser invertit per a evitar la instal·lació dels modchips sense soldar. Les V7 i V8 són similars. L'ensamblado de la PlayStation 2 es va mudar a la Xina amb el model V9 (SCPH-50000 o SCPH-50001), que va afegir el port infrarrojo per al control remot opcional, va suprimir el port FireWire, va afegir la capacitat de llegir els discos DVD-/ RW, va afegir l'escaneo progressiu per a les pel·lícules en DVD i un ventilador més silenciós.

Els nombres de model de la versió 9 són SCPH-50000, 50001, 50002, 50003 o 50004.

En les versions 9, 10 i 11, a l'encendre la consola i pressionar el botó "triangle", sense introduir cap disc dintre i depenent de la versió de DVD apareix un dels següents missatges:

 • "DVD VER 3.00" en la V9
 • "DVD VER 3.02" en la V10
 • "DVD VER 3.03" en la V11

Carcassa prima "Slim"[modifica]

El setembre del 2004, es va llançar la revisió més important, la V12 o SCPH-70000. Disponible al novembre de 2004, és més petita que l'antiga versió i inclou un port Ethernet. En alguns llocs també inclou un mòdem.

A causa del seu perfil més prim, no conté la badia d'expansió de 3.5 polzades, i per tant no suporta el disc dur intern, però a causa de la presència ports USB 1.1 pot usar-se un disc dur extern (però no per als jocs que requereixin un disc dur intern), i ara usa una font d'alimentació externa, com la GameCube. Encara que els ports USB són accessibles, la falta de disc dur ha implicat un problema a causa del fet que els ports USB 1.1 són més lents i el fet que molt pocs jocs han estat fabricats per a usar-ho. Per a algunes persones això ha estat una limitació, especialment per als quals prefereixen els jocs com Final Fantasy XI, que requereix l'ús del perifèric, i evita l'ús del paquet oficial PlayStation 2 Linux. També hi ha hagut conflictes en la numeració d'aquest model, ja que hi ha dos sub-versions del SCPH-70000. Una d'elles inclou els antics EE i GS i l'altra conté el nou xip unificat EE GS. Dues propostes per a nomenar-los va ser nomenar al model antic (EE i GS separats) V11.5 i al nou model V12, i de nomenar al vell model V12 i al nou V13. Avui dia, la majoria de la gent solament crida V12 a ambdós models o V12 per a l'antic i V13 per al nou.

El model V12 va ser llançat primer en color negre. Una versió platejada està disponible en el Regne Unit, Austràlia, Japó i ja en tota Europa

També hi ha un model V14 (SCPH-75001 i SCPH-75002) que conté el xip EE GS i circuits diferents comparats amb les revisions anteriors, alguns xips tenen la data de Copyright de 2005 comparats amb 2000 o 2001 per als models antics. També té una lent diferent i alguns problemes de compatibilitat amb alguns jocs de PlayStation 1 i fins i tot de PlayStation 2.

Les revisions posteriors van millorar la compatibilitat amb els jocs de PlayStation.

A la fi de 2005 es va trobar que algunes fonts d'alimentació dels models prims negres eren defectuoses i podien reescalfar-se. Les unitats van ser anomenades per Sony, amb la companyia subministrant un model de reemplaço. La 70040 era la qual més sofria aquest problema, ja que al ser nova Sony no s'hi havia percatat de l'error. El dia 9/07/05 Sony va treure la 70050 amb els problemes solucionats

PSX[modifica]

El PSX va ser un centre de multimèdia que va desenvolupar Sony basant-se en l'arquitectura de la PlayStation 2, va ser llançada a la venda al Japó en el 2003. Aquest dispositiu tenia les característiques de reproduir música, vídeo, retocar imatges, retocar vídeos, tenia un port per a connectar memòries de càmeres digitals i així veure les fotos pel televisor, a més tenia un disc dur intern de 160 GB destinat per a emmagatzemar pel·lícules a part de ser un gran centre de multimèdia era totalment compatible amb els jocs de la PlayStation 2. El PSX solament es va vendre al Japó i Sony va descartar vendre-ho en tot el món per temor de no vendre's bé. La seva Interfície d'usuari és el XMB (Xross Media Bar) de SCEI, usat també en PlayStation Portable i PlayStation 3.[2]

Vendes[modifica]

El 13 de gener de 2009, la PlayStation 2 aconsegueix acumular 50 milions de consoles venudes als EUA.[3] Aquesta quantitat acumulada és a partir del seu llançament del 2000.[4]

Vegeu també[modifica]

Videoconsoles competidores de PlayStation 2

Referències[modifica]

 1. «Cumulative Production Shipments of Hardware / PlayStation®2». Sony Computer Entertainment.
 2. Play Station (PSX)
 3. Enrique García. «Playstation 2 acumula 50 millones de consolas vendidas en Estados Unidos» (en anglès) p. 1, 14-01-2009.
 4. Kris Graft. «PS2: 50m Sold in North America» (en castellà) p. 1, 13-01-2009. [Consulta: 15 gener 2009].

Enllaços externs[modifica]

Webs oficials
Directoris
Recursos web


Precedit per:
PlayStation
PlayStation 2
2000 - 2013
Succeït per:
PlayStation 3