Sega

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Logotip de la marca SEGA

Sega és una companyia japonesa de videojocs, anomenada inicialment "Service Games". Ha desenvolupat diverses màquines recreatives, al mateix temps que consoles de videojocs domèstiques. Des del 2001, però, ha deixat de crear maquinari i es dedica únicament al desenvolupament de programari. Sega Corporation ha tingut una llarga història d'èxits en diversos mercats com el de les consoles. A l'entrada de Dreamcast la companyia va sortir fora del mercat de les consoles domèstiques per a establir-se en la programació de videojocs i la fabricació de màquines d'altres companyies. La major part de les oficines centrals de SEGA es troben a Tokio, Japó.

El 1967 la companyia ja exportava jocs als Estats Units. El seu primer èxit va ser Periscope (1968), un simulador de submarins. El seu últim joc mecànic va ser Jet Rocket (1970). A partir d'aquest moment SEGA es va dedicar als jocs electrònics i recreatius, produint de 1967 a 1979 un total de 140 jocs diferents. Al 1980 SEGA va comprar Gremlin Industries, un fabricant de màquines recreatives i es va posar en el món dels videojocs domèstics llicenciant algun dels seus jocs. En aquesta èpica, Gulf Western va adquirir la companyia però la va vendre durant la crisi del videojoc, oportunitat que va aprofitar Rosen juntament amb uns inversos japonesos per a recuperar el poder.

Història[modifica | modifica el codi]

Orígens de la companyia i primers èxits (1940–1982)[modifica | modifica el codi]

Es va fundar el 1965 per la unió de companyies Service Games i Rosen Enterprises, Ltd. La primera es dedicava a la venda de Jukebox per a les bases militars americanes, mentre que la segona era una empresa d'importació d'art i altres productes fundada al Japó per Dave Rosen durant l'any 1953. Rosen, portava des del 1956 important jocs recreatius i va arribar a col·locar 500 d'aquests per tot Japó. Va decidir fabricar els seus propis jocs fusionant-se amb Service Games, d'on va sorgir SEGA Enterprises, Ltd. SEGA va començar amb el joc Rifleman, un joc mecànic que simulava tirotejos a l'oest. El 1967 la companyia ja exportava jocs als Estats Units. El seu primer èxit va ser Periscope (1968), un simulador de submarins. El seu últim joc mecànic va ser Jet Rocket (1970). A partir d'aquest moment SEGA es va dedicar als jocs electrònics i recreatius, produint de 1967 a 1979 un total de 140 jocs diferents. Al 1980 SEGA va comprar Gremlin Industries, un fabricant de màquines recreatives i es va posar en el món dels videojocs domèstics llicenciant algun dels seus jocs. En aquesta èpica, Gulf Western va adquirir la companyia però la va vendre durant la crisi del videojoc, oportunitat que va aprofitar Rosen juntament amb uns inversos japonesos per a recuperar el poder.

Edifici de la SEGA, Tokio

Inici al mercat de les consoles (1982–1989)[modifica | modifica el codi]

Durant els anys en què la SEGA havia estat sota el control de Gulf&Western's, van sortir al mercat la SG-100 i el SC-3000, dos sistemes nascuts amb la idea de competir pel mercat domèstic. No va ser fins al 1984 quan la SEGA va fer una aposta firme amb la Mark III per arribar a tots els indrets, però la popularitat de la NES va acabar amb qualsevol tipus d'esperança. El 1986 SEGA va transformar el seu Mark III en la Sega Master System per entrar en els mercats americans i europeus. El resultat va ser extraordinari i a Europa va aconseguir un gran èxit arribant a vendre més que la màquina Nintendo en diversos països. El 1988 SEGA va decidir apostar per la innovació i va llençar la primera consola de 16 bits del mercat la Sega Megadrive, que va tornar a ser un desastre al Japó. Al nadal de 1989 la Megadrive va passar ser un fracàs a un a consola summament d'èxit.

Progressió en el mercat (1989-2000)[modifica | modifica el codi]

Durant els següents anys, la Megadrive va competir directament amb la 16 bits de Nintendo, la NES, i va rebre curiosos perifèrics que no van arribar a l'èxit com el Sega MegaCD o el Sega32X. Mentrestant la SEGA havia aconseguit un gran prestigi en el món dels arcades amb jocs tan famosos com Out Run, Shinobi, Afterburner, Virtua Racing o Virtua Fighter, els quals es transformaven sempre en grans èxits. A SEGA només li quedaven dues coses per fer: aconseguir una mascota com Mario i entrar al mercat de les consoles portàtils. El primer objectiu el va aconseguir amb Sonic, el qual es va convertir en el personatge de la companyia. El segon objectiu el va realitzar gràcies a la Game Gear, una potent consola en color tècnicament molt superior a la Game Boy de Nintendo però tenia el problema de la duració de les bateries.

SEGA Master System III

La SEGA va ser la primera a passar als 32 bits amb la Sega Saturn i per primera vegada es va veure recompensada al Japó amb unes ventes espectaculars durant el seu llançament el 1994. Per contra, a la resta del món la seva acollida va ser més freda i ràpidament superada per la PlayStation de Sony. El resultat va ser que a finals de 1997 la consola ja quasi havia desaparegut, mantinguen únicament al Japó fins al 1999 gràcies als jocs de manga.

Després de la trista història de Saturn SEGA, aquesta es trobava en una greu crisis financera però encara va tenir temps a fabricar una última consola abans de desaparèixer del mercat. SEGA va donar llum a la Dreamcast el 1998, arribant a Europa i Estats Units el 1999, la consola de 128 bits era una aposta a doble o res, però SEGA va tornar a perdre la partida. Els usuaris no es veien atrets per aquesta companyia i van romandre fidels a la PlayStation.

Actualitat[modifica | modifica el codi]

Des del fi de Dreamcast SEGA ha passat per un període molt complicat, amb rumors d'adquisició, reestructuracions internes i el pas a ser una Third-party. A més, durant l'última dècada del segle XX, el mercat dels arcades ha anat decreixent. Actualment el panorama de l'empresa és incert i recentment s'ha fusionat amb Sammy, un fabricant japonès de pachinko i recreatives per formar Sega-Sammy Holdings. Actualment SEGA s'ha convertit en un licenciatari molt fort, ja que després dels seus anys de rivalitat amb la Nintendo, ara treballen junts en diversos projectes, un dels quals va ser la versió d'Arcade de F-Zero. Des d'aleshores apareixen jocs de Sonic i dels altres personatges de SEGA a les consoles de Nintendo, així com Sony i Microsoft respectivament.

Sega VS Playstation[modifica | modifica el codi]

La baralla entre Mario i Sonic als anys 90 va estar a punt de crear una unió amb Sony que canviaria la història dels videojocs.

Mario i Sony, les mascotes de Nintendo i SEGA[modifica | modifica el codi]

El mercat dels videojocs en els anys 80 va estar completament dominat per la companyia japonesa Nintendo. No va haver-hi rival fins a l'aparició de la Sega Mega Drive, a finals de la dècada. La història dels videojocs fos diferent si SEGA hagués firmat una unió amb Sony a principis dels anys 90 per a donar un salt amb els gràfics en tres dimensions. Nintendo DS va trencar l'acord amb Sony a favor de Philips i la seu de la SEGA a Amèrica]] es va afanyar per a negociar amb la companyia electrònica però la companyia japonesa es va oposar i va crear la fracassada consola de 32 bits Saturn. Per altra banda, Sony va crear la seva pròpia màquina, la PlayStation Portable i va vendre 102 milions d'unitats. [cal citació]

La mala jugada es tornaria a repetir. Sega Amèrica va negociar amb Silicon Graphics (responsables dels efectes especials en les avantguardistes) per adquirir el seu clip revolucionari, el SGI. Segons explica el director de la companyia Silicon, Tom Kalinsky, la seu japonesa es va tornar a oposar de nou. Nintendo va ser qui va crear la revolucionària Nintendo 64 i va vendre 33 milions d'unitats.

Màrqueting agressiu[modifica | modifica el codi]

Les tècniques agressives de màrqueting de Kalinsky van ser grans culpables de l'èxit de SEGA a principis dels anys 90. Nintendo dominava absolutament el mercat amb la seva consola NES (61 unitats venudes) mentre que l'intent de la SEGA per a ser un bon rival era amb la consola Master System amb només 13 milions de vendes en tot el món. SEGA va presentar un avanç tecnològic amb la màquina de 16 bits, Mega Drive (1988) i va aconseguir 40 milions, quasi tant com la seva rival Super Nintendo (1990) amb 49 milions de vendes. Kalinsky va aconseguir retallar la distància en molt poc temps amb anuncis dirigits al públic adolescent i juvenil i considerant la NES com un simple joguet per a nens.

Nintendo DS, competència de SEGA

Va convèncer als grans magatzems de trencar l'exclusivitat amb Nintendo. La Génesis, la Mega Drive als Estats Units, s'anunciava en la cadena musical juvenil MTV; Nintendo, als dibuixos de la programació infantil.

SEGA donava totes les facilitats als creadors de videojocs per ampliar ràpidament el seu catàleg. L'exemple de joc de lluita Mortal Kombat il·lustrava les diferències: la sang vermella a SEGA era substituïda per un inofensiu líquid a Nintendo DS. La mascota de SEGA, Sonic, era la personificació de l'estic: electrònic, ràpid, impacient, estilitzat, amb ritme.

Mario i Sonic[modifica | modifica el codi]

Sonic va estar a punt de ser molt diferent si la Sega Amèrica no hagués canviat el disseny japonès. El model original japonès comptava amb un personatge amb collar de pinxos i una núvia anomenada Madonna. La mascota blava, després del disseny americà va ser un èxit i es va convertir en el primer rival de Mario, un enfrontament que va durar fins a la renúncia de SEGA a fabricar consoles. Actualment, Sonic comparteix jocs amb Mario.

Consoles fallides[modifica | modifica el codi]

L'èxit de Mega Drive no va tenir continuïtat en els nous sistemes de la companyia a mitjans dels anys noranta. Els nombrosos perifèrics per augmentar la seva potència (com Mega-CD o 32X) no van ser ben rebuts. La Playstation va arrasar a la Sega Saturn. La Sega Dreamcast (1998) no va tenir l'èxit esperat. La companyia japonesa es dedica a desenvolupar videojocs a les màquines recreatives, on sempre ha tingut una bona potència. Nintendo va guanyar la guerra. Va crear la Nintendo DS i la Wii amb 154 milions i 100 milions d'unitats respectivament. Ara es reparteix el mercat amb la Playstation de Sony i la Xbox de Microsoft.

Característiques de la companyia SEGA[modifica | modifica el codi]

Com una de les empreses líders en l'entreteniment interactiu, SEGA cultiva el seu talent creatiu en tot el món amb oficines als Estats Units, Japó i la seu europea a Londres. Els estudis a Regne Unit com Sports Interactive i The Creative Assembly han obtinguit diversos títols premiats i diverses franquícies icòniques com Football Manager ™, Aliens ™

i la serie Total War ™. Hardlight. L'estudi més recent del Regne Unit dins la família SEGA és l'equip Sonic The Hedgehog últimes aventures en les plataformes mòbils de Sonic Jump ™ i Sonic Dash ™. SEGA és una veritable marca de videojocs, joguets, papereria, roba i molt més gràcies al seu personatge idoni.

SEGA està creixent i completant una adquisició amb l'empresa Canada Relic Entertainment, una empresa famosa pels jocs d'estratègia d'alta qualitat, incloenthi "Warhammer 40k Dawn of War" i "Company of Heroes". L'empresa està decidida a establir nous estàndards en l'entreteniment interactiu. Són un grup dedicat a la unitat, la passió i la creativitat que gaudeixen de ser part d'una automotivació, empresa viva, amb una visió de futur en un sector de gran interès i en constant evolucio. A SEGA li agrada cuidar del seu benestar del seu personal fent que sigui un lloc de treball flexible, tranquil i agradable per treballar.

Valors de l'empresa[modifica | modifica el codi]

 • Necessitat i desig de canvi.
 • Mostra un esperit emprenedor.
 • Reacciona amb rapidesa.
 • No té por de prendre decisions equivocades ni por a prendre decisions errònies.
 • Ambient i espai divertit per a treballar.

Les seves oficines[modifica | modifica el codi]

Oficina de SEGA Europe Head[modifica | modifica el codi]

A la SEGA Europa les possibilitats són infinites i realment tens l'oportunitat de jugar en el camp amb oficines centrals a Londres, Estats Units i els estudis de desenvolupament com la Creative Assembly, West Sussex, Sports Interactive i l'estudi Relic. La seu corporativa de SEGA Europe es troba a Brentford en Midlesex i està a 35 minuts en tren o en metro del centre de Londres.

Oficina de SEGA a Amèrica[modifica | modifica el codi]

SEGA ® d'Amèrica, Inc, aliada amb la SEGA ® Corporation, amb la seu a Tokio, Japón. Com a líder mundial de l'entreteniment interactiu, SEGA desenvolupa, publica i distribueix productes de software per a una varietat de plataformes de hardware, incloent Windows PC, dispositius mòbils sense fil. Aquesta oficina es troba a Sant Francisco, California.

Creative Assembly[modifica | modifica el codi]

És un lider de jocs de computadores amb la seu a Sussex, en el Regne Unit i amb una oficina a Austràlia a Brisbane. Creative Assembly es centra en la producció de jocs de qualitat, a més, és fiable i eficient. Amb títols premiats com Empire Total War, SEGA ha demostrat que sap fer bons jocs. Creative Assembly és un dels nombres més coneguts en el gènere d'estratègia a temps real i un sinònim d'alta qualitat.

Esports interactius[modifica | modifica el codi]

Oficines SEGA

Interactive Sports (SI) és el líder mundial en el desenvolupament de simulacions de gestió de futbol a través de la serie Football Manager de jocs. Fundada l'any 1994 i amb la seu a Old Street (Londres), té un personal a temps complet de poc més de 50 i estableix els serveis de més de 1.500 investigadors a temps parcial en tot el món. Jocs de companyia han gaudit d'un èxit comercial i crític, amb nou creacions que es troben entre els Top 20 més venuts en els jocs de PC del Regne Unit de tots els temps. SI es va convertir en una companyia de propietat total l'any 2006. Es pot trobar més informació a la seva web.

SEGA Europa, Serveis de Desenvolupament[modifica | modifica el codi]

SEGA Europe treballa en una oficina especialitzada pel seu equip de serveis de desenvolupament. L'equip és responsable de la garantia de la qualitat i la localització europea de títols de SEGA i, a més, té la seva seu prop de Chiswick.

Estudi Hardlight[modifica | modifica el codi]

Hardlight és el tercer estudi de desenvolupament del Regne Unit de la SEGA. Format el 2012, realitzen jocs per a mòbils amb la col·laboració de IP. L'oficina es troba al Royal Leamington Spa. És un equip que busca personal i que creix a partir de l'èxit de Sonic i Jump & Sonic Dash.

Consoles i maquinari[modifica | modifica el codi]

Consola SEGA Saturn

Videojocs destacats- Software[modifica | modifica el codi]

Videojocs de Sega
 • 6-pack
 • Adventures of Mighty Max
 • Afterburner II
 • Alex Kidd
 • Alien Syndrome
 • Alien vs. Predator (2010)
 • Altered Beast
 • Columns
 • Crazy Taxi
 • Batman Returns
 • Bayonetta
 • Bonanza Bros.
 • Daytona USA
 • Golden Axe
 • Head On
 • Jet Grind Radio (Jet Set Radio)
 • Jurasic Park
 • Light Crusader
 • Mario & Sonic at The Olympic Games (en colaboración con Nintendo)
 • Medieval II: Total War
 • Mega-lo Mania
 • Nights Into Dreams
 • Out Run
 • Panzer Dragoon
 • Pengo
 • Periscope
 • Phantasy Star
 • Rambo III
 • Rez
 • Revenge of Shinobi
 • Sakura Taisen
 • Samba de Amigo
 • Sega Rally Championship
 • Shining Force
 • Shinobi
 • Shinobi III: Return of the Ninja Master
 • Sonic Adventure
 • Sonic Adventure 2
 • Sonic & the Secret Rings
 • Sonic the Hedgehog
 • Sonic the Hedgehog 2
 • Sonic 3 & Knuckles
 • Sonic Generations
 • Shenmue
 • Shenmue II
 • Skies of Arcadia
 • Space Attack
 • Space Harrier
 • Spiral Knights
 • Streets of Rage
 • Streets of Rage II
 • Streets of Rage III
 • Super Monkey Ball
 • The House of the Dead
 • The House of the Dead 2
 • The House of the Dead 2 & 3 Return
 • The House of the Dead 3
 • The House of the Dead 4
 • The House of the Dead Overkill
 • The Story of Thor
 • The Sword of the Berserk (Gutts's Rage)
 • Tranquilizer Gun
 • Vectorman
 • Vectorman 2
 • Virtua Fighter
 • Virtua Racing
 • Virtua Tennis
 • Yakuza
 • Yakuza 2
 • Yakuza 3
 • Zool
 • Dinosaur King

Articles relacionats[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sega Modifica l'enllaç a Wikidata