Corporació

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Una Corporació és una persona jurídica que consisteix en un grup de persones que han format una associació amb fins d'utilitat pública sense ànim de lucre o amb propòsits comercials. Aquesta associació formal, reconeguda com a persona jurídica i emparada pel dret de societats, té els seus propis privilegis i responsabilitats diferents a aquells dels seus membres (persones físiques o naturals). Hi ha moltes formes de corporacions i pot ser de caracter públic: un ajuntament, una diputació, una universitat, o de caràcter privat: una església, una ONG, una empresa o conjunt d'empreses, una cambra de comerç, un gremi, un col·legi professional[1] o un altre tipus de col·lectivitat.

Majoritàriament i per contaminació de l'anglès aquest terme s'utilitza per referir-se a una empresa o negoci de responabilitat civil limitada que té una personalitat separada a la dels seus membres i que pot estar en mans privades o de l'estat.

Característiques[modifica]

La corporació te caràcter professional, orgànic i institucional, i el seu àmbit pot ser nacional o internacional. Reuneix els membres d'un ofici, d'una titulació o professió verticalment, diferentment al d'un sindicat, que agrupa treballadors en sentit horitzontal.[2]

Les normes de les corporacions equilibren els interessos de l'administració que gestiona la corporació, els creditors, accionistes i empleats que contribueixen amb el seu treball. Una característica important, encara que no universal, d'una corporació és la responsabilitat limitada que consisteix en el fet que, en cas que la corporació faci fallida, els accionistes només perdran la seva inversió i els empleats seus treballs, però cap d'ells serà responsable amb el seu patrimoni personal pels deutes contrets amb els creditors de la corporació.

Encara que el dret de societats varia segons cada jurisdicció, hi ha quatre característiques fonamentals d'una corporació comercial:

Referències[modifica]

  1. «Gran Enciclopèdia Catalana». [Consulta: 12 maig 2021].
  2. Nueva enciclopèdia Larousse. Traducció de l'original francès. (en castellà). Vol. III. 2a. ed. Barcelona: Planeta, p. 2345. ISBN 84-320-4243-9. 

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Corporació