Portapak

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Portapak va ser el primer sistema de gravació de vídeo portàtil, creat el 1967 per la companyia Sony. El primer model era el Sony DV-2400 Video Rover, que permetia a una sola persona enregistrar vídeo al camp, al carrer o a qualsevol lloc que trobés interessant.

El seu pes era força elevat, però es podia portar per una sola persona, tot i que normalment el portaven dues persones.

La Sony portapak estava formada per 2 elements, un enregistrador de vídeo i un reproductor portàtil. Molta gent relaciona aquesta càmera amb el naixement del videoart i del vídeo guerrilla, ja que dotava a les masses i als individus del poder que fins ara només tenien les grans cadenes de televisió. Un sol home podia enregistrar qualsevol imatge o acte i ensenyar-la al món. És per això que Portapak ha esdevingut una peça de col·leccionisme. Nam June Paik va ser un dels primers a fer-la servir amb finalitats artístiques.

Fer-la servir tampoc era fàcil, si es movia la càmera molt ràpidament les imatges es tacaven o sortien borroses. Tampoc es podia enfocar directament a llums fortes o al sol. Si es feia es cremava el tub d'enregistrament.

Mesos després, JVC i Panasonic també van treure al mercat models de Portapak, i amb la competència i el temps van anar apareixent models millors, cada cop més petits i més estables. Amb el temps també van aparèixer models en color.

El primer documental que es va enregistrar amb aquesta càmera va ser Lord of the Universe, el 1974.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]