Audiovisual

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

L'audiovisual és qualsevol missatge que aglutini imatge i so, com ara el cinema o les pàgines web dinàmiques.

Percepció biopsicològica de l'audiovisual[modifica | modifica el codi]

Tant en la vista com en l'oïda trobem una percepció activa (escoltar, mirar) i una percepció passiva (sentir, veure)

Percepció visual[modifica | modifica el codi]

El que percebem és la llum. Veiem a través de l'ull, que només distingeix una part de l'espectre electromagnètic. L'ull rep els estímuls dels raigs de llum procedents de l'entorn i els transforma en impulsos nerviosos, aquests raigs travessen constantment el Cristal·lí incidint a la part posterior de l'ull coneguda com a Retina, és allí, on els feixos lluminosos es converteixen en impulsos que viatgen a través del nervi òptic cap a l'escorça del cervell relacionada amb la visió, creant-així les imatges que mirem., ja que cada un dels nostres ulls té una visió lleugerament diferent d'un objecte, el nostre cervell s'ha d'encarregar de fusionar les imatges per crear un efecte tridimensional (estereoscòpic), permetent percebre la profunditat i la distància. Aquest procés és instantani. A la retina, a més, es dóna un fenomen conegut com a persistència retinal, que permet crear la sensació de moviment encara que realment el percebut sigui una successió d'imatges fixes a una determinada velocitat.

Quan veiem, captem formes o objectes, així un dels molts processos que es posen en marxa en el nostre cervell és el d'intentar reconèixer-los. Si el que veiem coincideix amb algun dels esquemes o patrons emmagatzemats en la memòria, reconeixerem l'objecte, però si no ho hem vist abans, podem seguir observant per més temps i crearem en la memòria un patró de reconeixement per a aquest objecte. els patrons són flexibles, per això, no descriuen una forma o imatge concreta.

Percepció auditiva[modifica | modifica el codi]

El so és una vibració que es transmet per un medi. Aquestes vibracions arriben al sentit a través dels seus ossets i després es transmet al cervell. La major o menor freqüència de les vibracions produeix els diferents tons.

La vista és més espacial que l'oïda. El so defineix els objectes en l'espai d'una manera molt relativa, ja que el volum del so condiciona la nostra percepció. Tots dos sentits es complementen en la percepció espacial de la realitat.

A més el terme audiovisuals es relaciona amb les empreses que es dediquen a explotar aquest camp, per a esdeveniments com inauguracions, concursos, etc.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

Vegeu audiovisual en el Viccionari, el diccionari lliure.