Història del cinema

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Càmera de Lumière
Bioscop del 1900

La història del cinema tracta de l'evolució tècnica i artística de l'art de les imatges en moviment conegut com a cinema. Les pel·lícules es desenvolupaven gradualment des d'una novetat de fires ambulants fins a una de les eines més importants de comunicació i diversió, tot convertint-se en un mitjà de comunicació de masses al segle XX. Les pel·lícules han tingut un impacte substancial en les arts, la tecnologia, i la política i societat.

Antecedents[modifica]

Com a primer antecedent[1] del cinema entenem la cambra obscura, i com a antecedent de projecció ens basem en els miralls màgics japonesos. El cinema és un espectacle de masses que cobreix la necessitat de lleure de les classes populars i de propaganda de les classes dirigents, quelcom que començà a prefigurar-se al segle XVIII on l'oci de la plebs s'havia de cobrir d'alguna manera. Durant aquell segle, a Europa prengueren forma els panorames i els diorames, que no eren més que grans projeccions públiques que buscaven la reproducció de la imatge en moviment basada en les ombres xineses, configurant-se com una evolució de la pintura. Als Estats Units existien els panorames giratoris d'imatge canviant, considerats un precedent de l'animació, en un moment en el qual la fotografia no havia arribat encara.

Es considera que el cinema es configurà mitjançant l'extensió de la llanterna màgica, el projector i la influència de la percepció del moviment i captació de la realitat.

L'origen del llenguatge cinematogràfic, i també de les sales de cinema, podem situar-lo en Daguerre, un pintor paisatgista que es dedicava a fer seure a la gent en un teatre i narrava històries mitjançant jocs de llum i clarobscurs. Estem parlant de mitjans del segle XIX, on també prengué forma Le Chat Noir, un cabaret de sàtira política que va fer néixer les fosses,les superposicions, els talls i els encadenats, aspectes que tots ells formarien part del cinema. Tancaria a finals del segle XIX.

Émile Reynaud també contribuí en els antecedents cinematogràfics, i de fet és considerat el pare del cinema d'animació, perquè ideà una llanterna màgica triple enfocant al mateix punt, perfeccionant les superposicions. Aquell fou el primer projector d'imatges estàtiques, el qual emetia i condensava la llum, i tingué un gran èxit, establint-se també com a precedent del cinema de terror gràcies als espectacles de la Fantasmagoria, clar precedent del zoom.

En ple segle XIX ja s'establien les primeres tecnologies pre-cinematogràfiques[1] i es crearien els primers invents, com fou el cas del Taumatrop el 1825, i poc després Plateau inventaria el fenaquistoscopi, objecte de projecció que pretenia sincronitzar bé el que veiem i el que no veiem, és a dir, que introduí l'espai entre les ranures de l'obturador, les intercalacions en negre, cosa que de mica en mica es perfeccionaria amb el zoòtrop i el praxinoscopi de Reynaud el 1877, el qual introdugué el concepte de fotograma a partir d'imatges reflectides a un tambor amb una roda interior, on l'obturador aniria tallant el flux lluminós. Aquest invent no trigaria a ser adaptat a l'anomenat teatre òptic, de gran èxit comercial i de públic, que introduïa una bobina emissora i receptora que calia ajustar amb un condensador, i un mirall projectava sobre la pantalla. De fet el cinematògraf dels Lumière es basaria molt en el teatre òptic.

L'impacte de la fotografia i la recerca de trobar-li una guspira artística incentivà a l'aparició del cinema com a tal, gràcies a Fox Talbot amb el calotip, els daguerrotips i la invenció del fasmatrop per part de Henry Renno Heyl, que incorporà imatges reals animades en seqüència, i comportaven molt de temps.

És menester destacar també el treball de Muybridge i Étienne-Jules Marey, els quals perfeccionaren el fenaquistoscopi de Plateau ideant el zoopraxiscopi, que permetia projectar fotografies impreses en una pantalla mitjançant un disc de vidre. Amb el fusell fotogràfic del 1882, els principis de la càmera fotogràfica estaven a punt, i només calia unir-los als de la projecció i la percepció del moviment, quelcom que a finals del segle XIX s'aconseguiria.

El naixement del cinema[modifica]

Roundhay Garden Scene, una pel·lícula experimental d'1,66 segons, filmada per Louis Le Prince l'octubre de 1888 a Leeds, Anglaterra, es reconeix generalment com la primera pel·lícula de la qual es té constància.

A William K. Dickson, enginyer en cap dels Laboratoris Edison, se li atribueix la invenció d'un tipus de banda de cel·luloide que pot contenir una seqüència d'imatges, tot sent la base d'un mètode de fotografiar i projectar imatges que es mouen. Es tallaven trossos prims de cel·luloide i es llevaven les marques dels talls amb plaques de pressió escalfades. Després, aquestes bandes es cobrien amb una gelatina fotosensible que enregistrava les variacions lumíniques.

L'Exposició Universal de Chicago, celebrada el 1893, va ser el lloc escollit per l'inventor nord-americà Thomas Alva Edison per presentar en públic dues invencions basades en els descobriments de Dickson: el kinetograph, la primera càmera per captar imatges en moviment, i el kinetoscope. Aquest últim tenia forma d'armari dins el qual una pel·lícula de cel·luloide de Dickson, alimentada per un motor elèctric, girava en bucle continu. La pel·lícula tenia una llum al darrere i una lent d'augment que servia de visor per a l'espectador. Aquest aparell primigeni era de consum individual i l'espectador, per unes monedes, podia posar els ulls al visor i veure la representació. Les sales kinetoscope estaven proveïdes de pel·lícules de cinquanta peus que s'enregistraven a l'estudi d'Edison, la Black Maria. Aquestes seqüències enregistraven esdeveniments mundans (com Fred Ott's Sneeze, 1894) així espectacles de circ, acròbates, artistes de teatre de varietats i combats de boxa.

Les sales de kinetoscape van arribar a Europa, però Edison no va patentar aquestes invencions a l'altre costat de l'Atlàntic, ja que es confiava en els precursors i innovadors britànics i europeus. Això va permetre que es desenvolupessin imitacions, com ara la càmera ideada per Robert William Paul, un fabricant de productes elèctrics i científic anglès, amb el seu soci Birt Acres.

Paul va tindre la idea de passar els quadres en moviment a una audiència col·lectiva, i va inventar un projector de pel·lícules. La primera exposició pública va ser el 1895. Alhora, a França, Auguste i Louis Lumière havien inventat el cinematògraf, un aparell portàtil amb un triple funcionalitat: càmera, impressora i projector. Amb la col·laboració de llur pare, Antoine Lumiere, van començar a exposar pel·lícules al Boulevard des Capucines de París a finals de desembre de 1895. Vist l'èxit d'aquesta curiositat científica, els germans Lumière prompte van establir una xarxa de reporters per tota Europa (i després, el món), els quals enregistraven les anomenades actualités, predecessores dels documentals. Entre les primeres pel·lícules Lumière, que no sobrepassen el minut de durada, hi ha clàssics com ara la Sortida dels treballadors de la fàbrica Lumière, L'arribada d'un tren a l'estació (famosa per l'ensurt que van tindre els espectadors, tot pensant-se que el tren es llençava sobre ells), o la còmica L'Arrosseur arrossé. Tanmateix, la primera exposició pública, documentada, d'imatges en moviment a Europa va tindre lloc a Berlín l'1 de novembre de 1895, de la mà de Max i Emil Skladanowsky i el seu bioskop.

Una mica abans, al maig de 1895, als Estats Units, Lauste va crear l'eidoloscopi, ideat per a la família Latham, uns altres precursors del cinema. D'altra banda, el 5 de febrer de 1894, encara que altres fonts indiquen que va ser el 1895, tenia lloc la primera projecció pública a càrrec de Jean Aimé "Acmé" Le Roy, feta davant una vintena d'homes del món de l'espectacle a Clayton, Nova Jersey.

En aquells temps, les pel·lícules es veien principalment com un acte més a la funció de vodevil. Era conegut com a "cinema d'atracció", donat que el simple fet de veure imatges en moviment, al marge del contingut, era suficient per atraure a un públic, sobretot de les capes mitjanes i baixes de la societat. Els films solien durar menys d'un minut i constar d'una sola escena ininterrompuda, amb càmera fixa, la qual podia ser tant realista (escenes quotidianes del carrer, grans esdeveniments…) com planejada (actuacions d'actors i còmics del vodevil). Amb tot, en poc temps, el cinema es va estendre per tot el món.

L'època muda[modifica]

Article principal: Cinema mut

Des del començament, tant inventors com productors van intentar combinar les imatges en moviment amb so sincronitzat, la qual cosa no es va assolir de forma pràctica fins al final de la dècada dels anys 20. Però, tot i que les pel·lícules mancaven de so, el cinema no era exclusivament mut: en els seus primers trenta anys d'història, les imatges s'acompanyarien de narradors, músics (i fins i tot orquestres) o intertítols amb diàlegs i narracions, per a compensar eixa falta d'àudio.

El mag i propietari d'un teatre parisenc, Georges Méliès, va començar i exhibir pel·lícules el 1896. Va salvar el cinema d'acabar com un invent més entre tants d'aquella època. Va fer realitat els somnis de les persones: és el primer inventor de ficcions. Els seus films aprofitaven els trucs de màgia i il·lusionisme, i juntament amb alguns trucs cinematogràfics i efectes especials descoberts pel mateix Méliès, com l'stop motion, o la sobreimpressió d'una imatge sobre una altra. Van crear tota una sèrie de pel·lícules fantàstiques i precursores de la ciència-ficció, com Le Voyage dans la Lune, de 1902.

A principis del segle XX, el cinema ja és una indústria i s'estén pel món. A Catalunya, Fructuós Gelabert esdevé pare de la cinematografia catalana i espanyola (1897) amb films com Riña en un café.

Segundo de Chomón segueix les passes de Meliès en el seu film "L'hotel elèctric (1905)" on els trucatges són els millors de l'època.

Per tal de fomentar la cultura d'anar al cinema i farcir les sales de films, es van començar a realitzar pel·lícules més cultes per al públic burgès que començava a acudir-hi. A França, el projecte era conegut com a Films d'Art, títols basats en obres literàries on actuaven actors famosos del teatre.

A Gal·les, Anglaterra, apareix l'anomenada Escola de Brighton, formada pels fotògrafs Smith, Williamson i Collins, que s'interessen pels temes de persecucions i bèl·lics on també aboquen nous recursos tècnics fonamentals per a la gramàtica cinematogràfica. Van descobrir la fragmentació del relat i més tard la fragmentació de l'escena cinematogràfica que és el que es denomina "principi de muntatge".

Asalto y robo en un tren (1903)

Mentrestant, als Estats Units, Edwin S. Porter, el director principal de la companyia Edison, va avançar en la construcció del llenguatge primitiu i principi del muntatge, com a Life of American fireman o The Great Train Robbery, ambdues de 1903. A Porter se li atribueix l'establiment del pla com a unitat bàsica de l'acció cinematogràfica, ja que amb plans es formen escenes, la unitat bàsica en una representació de vodevil o teatre (d'on provenien molts nouvinguts al cinema). Els espectadors comencen a aprendre un nou llenguatge, el cinematogràfic: aprenen a relacionar les imatges entenent que guarden una relació de continuïtat. I la base d'aquest nou llenguatge és el muntatge.

Altres pioners de la història del cinema

· Charles Pathé: Té com a referent el cinematògraf dels germans Lumière i el kinetoscopi d'Edison. Va fabricar una càmera amb la qual va iniciar les seves produccions. El seu objectiu era aconseguir una barreja entre el fonògraf amb el cinematògraf, però no va tenir èxit degut a la mala qualitat. Més tard, Pathé es va vincular al camp empresarial del cinema i es va desvincular dels aspectes artístics i creatius, de manera que va quedar-se con encarregat asalariat com Ferdinard Zecca.

· Ferdinand Zecca: La seva activitat dins del cinema va ser molt diversa, ja que va ser actor, guionista, director i decorador. Zecca aborda el cinema de fantasia tot i que introdueix una tendència realista. El seu llenguatge és àgil, els plans cinematogràfics deixen de ser plans generals i comença a utilitzar plans més propers. El 1913 Zecca deixa la producció cinematogràfica per incorporar-se als serveis administratius i comercials.

· León Gaumont: Es va interessar pels aspectes tècnics i mecànics del cinema. Primerament fou fabricant i venedor d'aparells cinematogràfics i més tard es va orientar a la producció cinematogràfica. La seva secretaria Alice Guy va iniciar aquesta producció en 1898, malgrat que després Gaumont va contractar a Louis Feuillade.

· Alice Guy: Va començar com a secretaria de León Gaumont, però posteriorment va començar a escriure guions i dirigir pel·lícules. El 1896 presenta la seva primera pel·lícula narrativa, La fada dels colors, on barreja imatges en moviment amb art teatral. El 1906 va filmar La vida de crist (amb el cronòfon). Després de residir a Nova Jersey, va construir un dels estudis cinematogràfics millor equipats de la història. És considerada com la primera narradora de cinema, a més de ser fundadora del cinema com narració cultural.

· Louis Feuillade: És reconegut pel cinema d'episodis i el serial cinematogràfic. Aborda també temes infantils i realistes, evita la fantasia i representa les coses i les persones tal com són.

Hollywood i l'Star System[modifica]

Als Estats Units, el cinema va tenir un èxit aclaparador per una peculiar circumstància social: en ésser un país d'immigrants, molts dels quals no parlaven l'anglès, tant el teatre com la premsa o els llibres els estaven prohibits per la frontera idiomàtica, per la qual cosa el cinema mut es va transformar en una font d'esplai molt important per a ells.

Tot ensumant-se aquest negoci, i basant-se en la seva patent sobre el kinetoscopi, Edison va intentar prendre el control dels drets sobre l'explotació del cinematògraf. Vol monopolitzar el mercat cinematogràfic i acabar amb els seus competidors. L'assumpte no només va arribar a judici d'Edison contra els denominats "productors independents", sinó que es va lliurar fins i tot a trets. Es tracta de la guerra de les patents (1897-1906) que, després d'una època de processos, claustres de sales, etc, dóna la victòria a Edison. Com a conseqüència, els productors independents van emigrar des de Nova York i la Costa Est, on Edison era fort, cap a l'oest, recentment pacificat. En un petit poblat anomenat Hollywood, van trobar les condicions ideals per a rodar: dies assolellats gairebé tot l'any, multitud de paisatges que poguessin servir com a localitzacions i la proximitat amb la frontera de Mèxic, en cas que haguessin d'escapar de la justícia. Així va néixer la Meca del Cinema, i Hollywood es va transformar en el més important centre cinematogràfic del planeta.

La major part dels estudis fundats en aquella primerenca època (Fox, Universal, Paramount) eren controlats per productors (Darryl F. Zanuck, Samuel Bronston, Samuel Goldwyn, etcètera) que veien el cinematògraf més com un negoci que no pas com un art. Van lluitar entre si amb tenacitat, i, de vegades, per competir millor, es van fusionar: així van néixer 20th Century Fox (de l'antiga Fox) i Metro-Goldwyn-Mayer (unió dels estudis de Samuel Goldwyn amb Louis B. Mayer). Aquests estudis van mirar de controlar íntegrament la producció fílmica. Així, no només finançaven les pel·lícules, sinó que controlaven els mitjans de distribució a través de cadenes de sales destinades a exhibir només les seves pròpies pel·lícules. També van contractar a directors i actors com si fossin mers empleats a sou, sota contractes ferotges; va ser fins i tot comuna la pràctica de prestar-se directors i intèrprets entre ells.

Charles Chaplin

Això va marcar l'aparició de l'anomenat star-system, el "sistema d'estrelles", en el qual els actors del cinema eren promocionats en sèrie, igual que qualsevol altre producte comercial. Només Charles Chaplin, Douglas Fairbanks i Mary Pickford es van rebel·lar contra això, podent-ho fer gràcies al seu gran èxit comercial i creant el seu propi estudi: United Artists. Es parla així de la producció hollywoodenca entre les dècades de 1910 i 1950, com de "cinema de productor", on comptava més el pes del productor que aconseguia el finançament, que el director encarregat de plasmar-ne una visió artística.

L'època sonora[modifica]

El 6 d'octubre de 1927 succeeix un fet revolucionari per la història del cinema: "El cantor de jazz" d'Alan Crossland, deixava escoltar al l'actor Al Jhonson cantant. Això encetava una nova era per a la indústria del cinema que va fer replantejar-la de cap a peus: molts actors van desaparèixer, els intertítols ja no eren necessaris, els artistes de Broadway van emigrar a Hollywood en busca de papers com a actors... es van haver de fer importants inversions per reconvertir-se en sonors.

A l'Estat Espanyol, els primers estudis sonors, els Orphea, s'inauguren a Barcelona l'any 1932.

La implantació del sonor coincideix amb el crac econòmic del 1929, que ocasionà una Gran Depressió als EUA. Milers de ciutadans busquen en el cinema un moment d'evasió dels problemes quotidians, i Hollywood comença a produir productes escapistes.

És el moment de directors com:

Per altra banda, a Europa, hi ha un fort compromís estètic amb els menys afavorits, un cinema més social i no tant escapista. A França, Jean Renoir mostrava la vida quotidiana i laboral dels treballadors, com a "La regla del joc" (1939).

Noms com Marlene Dietrich, Greta Garbo, Claudette Colbert, Gary Cooper, Jean Gabin, Humphrey Bogart, esdevenen mites del cinema.

El cinema en color[modifica]

El cinema en color arriba el 1935 amb la pel·lícula "La fira de les vanitats" de Rouben Mamoulian, encara que artísticament la seva plenitud s'aconsegueix en el film de Victor Fleming, "allò que el vent s'endugué". (1939)

El cinema d'animació es va implantant entre els gustos del públic, especialment els més menuts. Walt Disney és el creador americà predilecte fins i tot enllà del mateix país.

Enfront de directors amb plantejaments principalment comercials, fan aparició d'altres amb nous neguits estètics:

La postguerra[modifica]

En acabar la Guerra, en una Itàlia destrossada i decadent, apareix un nou corrent cinematogràfic, anomenat cinema "neorealista", un cinema testimonial sobre la realitat del moment, fet amb pocs mitjans materials però amb molta humanitat, preocupat pels problemes de l'individu del carrer. Films com "Roma, ciutat oberta" (1944-1946), de Rossellini, "Lladre de biciletes" (1946) de Vittorio De Sica, o "La terra trema" (1947) de Visconti, suposen una mirada sobre els problemes de subsistència dels més humils.

Als EUA, les pel·lícules o bé denoten un to pessimista on els personatges reflecteixen els patiments i angoixes passades al llarg de la guerra o com a conseqüència d'ella, o be s'inspiren en la còmedia o el musical perquè el públic necessita "oblidar" i "passar pàgina".

Marilyn Monroe

Els anys 50[modifica]

Representen per als nord-americans una nova època de benestar social, apareix "l'American way of life", la majoria de cases disposen de televisors, això causa que el nombre d'espectadors del cinema disminueixi i s'aporta al cinema espectacularitat. Apareix el Cinerama, el Cinemascope, el relleu... S'imposen els musicals com ara "Cantant sota la pluja" (1952) i les superproduccions.

Fan aparició nous mites de la pantalla que trenquen els esquemes de comportament social convencionals, com ara:

També és l'època dels grans melodrames i de la consolidació dels gèneres, com en el cas del thriller, un bon exemple d'aquest últim el tenim en els films de Hitchcock: "Vertigen" (1958) o "La finestra indiscreta" (1954)

Els anys 60[modifica]

Una nova generació de realitzadors francesos aporten oxigen a un cinema estancat, sota la denominació de "nouvelle vague". És un cinema molt innovador i trencador amb el llenguatge cinematogràfic habitual. Ho demostra així el film de Godard "À bout de souffle" (1959). Altres realitzadors com Truffaut, Camus, Chabrol, etc, van seguir les mateixes passes, encara que cadascú des del seu propi estil.

També paral·lelament apareix un cinema de caràcter documentalista anomenat "cinéma verité".

A Suècia, Ingmar Bergman assoleix un cinema introspectiu de caràcter molt existencialista, amb films com "Persona".

A Itàlia, Antonioni, Passolini, Bertolucci, Visconti i Fellini opten per un tipus de cinema poètic.

A la Gran Bretanya, el "free cinema" s'enquadra dins d'una estètica contestatària, crítica envers la seva societat puritana i classista. Els cineastes més representatius han estat Lindsay Anderson, Tony Richardson o Karel Reisz.

A l'Alemanya federal, el "nou cinema alemany" generà cineastes com Fleischmann, Kluge, Schölndorff, Straub, Fassbinder, Herzog o Wenders. En tots ells hi ha la influència del "maig del 68".

Les darreres dècades[modifica]

A finals dels anys 70, i després d'uns anys de cinema espectacular basat en el catastrofisme, s'imposa la recuperació de la superproducció des del punt de vista de la qualitat i de la rendibilitat, de la mà de George Lucas ("La guerra de les galàxies", 1977) i Steven Spielberg ("Encontres a la tercera fase" 1977).

Altres directors aposten per un cinema igualment comercial però amb un estil més personal i creatiu, com Ford Coppola, Scorsesse, Brian de Palma, Burton, Lynch...

Els anys 80, l'aparició i introducció del vídeo, i l'augment dels canals televisius per vies diferents, fan que el públic vegi més cinema que mai. Cal cercar de nou espectacularitat: pel·lícules amb molts efectes especials, actors musculosos... en resum, un cinema consumista. Enfront d'aquest cinema apareixen autors més preocupats per temes polítics, i sobretot, per la ingerència dels EUA en altres zones. També és un temps de recuperació de la comèdia i de grans melodrames. Woody Allen hi destaca.

Encetada ja la dècada dels 90, la crisi d'idees s'apodera del cinema nord-americà. Això comporta la inspiració en els herois del còmic, i retornen amb força gèneres com el Western, els dibuixos animats o el fantàstic.

Apareix un nou grup d'actors joves coneguts com a la "generació X" composta per Leonardo Di Caprio i Brad Pitt, entre d'altres.

Impacte social del cinema[modifica]

La invenció del cinema l'any 1895 gràcies als germans Lumière ha estat considerada una de les innovacions més importants del segle vint. No obstant això, aquest invent va haver de ser acceptat en una societat tradicionalista. En un principi es considerava que les pel·lícules tenien poca significació real, sols mostraven els prototips de certes classes socials. El cinema va arribar com una realitat comuna per a tota la societat malgrat que aquests visques quotidianament. Per això ha tingut una gran influència sobre la manera de veure el món, les aspiracions de la gent, l'evolució del pensament. D’aquesta forma, els mateixos sentiments es veien reflexes en les persones que veien la mateixa pel·lícula.[2]

La institució social d’anar al cinema es troba instaurada en la nostra societat. El cinema ha jugat un important paper en la sèrie de canvis que s’han produït els últims 80 anys; en la forma en la qual vivim i en la manera en què rebem el món que ens envolta. Les pel·lícules ens han aportat no sols entreteniment, sinó que també idees. Seria difícil percebre la nostra societat sense el cinema.[3]

El cinema ha tingut un gran impacte en la societat, ja que en la majoria dels casos és una representació de la vida real; dels fets del passat, present o futur. Amb el cinema es poden recrear imatges de la història, o recrear com podria ser el futur a través de la ciència-ficció. També podem aprendre sobre altres societats, cultures, conèixer altres països sense necessitats d’anar-hi. No obstant això, remarcar que depèn de la veracitat de la producció i semblança a la realitat. [4]

Cal destacar la importància del cinema com a institució social. Es pot entendre l’experiència cinematogràfica com un procés comunicatiu que succeeix dins d’un gran context sociocultural determinat i que, a raó de la seva apel·lació emotiva, exerceix una gran influència a l’hora de configurar actituds socials i individuals.

Remarcar que amb el cinema no es pot manipular a les persones, ja que són transmissors-receptors que es desenvolupen i s’adapten a través de la seva tecnologia. Els mitjans de comunicació no corrompen l’home sinó que el transformen.[5]

El cinema té un fort impacte en la societat perquè és el primer element històric de comunicació massiva electrònica que s’ha convertit en una forma d’enllaçar el món. També perquè un film cinematogràfic permet la transmissió de missatges, en una sola emissió, a milers d’espectadors de totes les edats i formes de pensament. A més a més, és mundialment un dels principals entreteniments i el mitjà de comunicació que causa més impacte emocional en nens i joves. Com a mitjà de comunicació ens pot informar, formar, avorrir, distreure, interessar, desagradar, etc. emocions íntimament lligades a la nostra activitat social i en la nostra percepció del món. Àdhuc, és un mitjà a partir del qual es poden transmetre una sèrie de valors i creences que influeixen de forma determinant sobre l’espectador.[6] 

El cinema és un element molt important per la difusió actual de la cultura, la creació d’actituds públiques i d’idees sobre la ciència i la societat en general. Permet observar la vida com un tot. Mobilitza l’intel·lecte, els sentiments i diversos sentits a la vegada; i  a través de l’empatia que es construeix entre l’espectador i les vivències dels actors, és capaç de facilitar una major comprensió de l'ésser humà.[7]

El cinema ha pogut transcendir l’esfera de l'entreteniment i la ficció arribant a convertir-se en alguns casos en un mitjà d’expressió política en el món contemporani; ha servit no sols per analitzar les relacions de poder que passen en un determinat context, sinó també per evidenciar certs fets que passen en algunes societats. El cinema pot arribar a ser una arma de denúncia social que aconsegueix comunicar a l’espectador la realitat que es viu en un país. [8]

No obstant això, per treure'n profit al màxim cal adquirir una bona formació per aprendre a veure i distingir el real dels accessoris; i descodificar el significat tenen les imatges. L’esforç per la cerca de la veritat i la universalitat no claudica amb l’arribada del cinema, sinó que, al contrari s’esforça a través d’aquest, altres llenguatges i manifestacions de l'expressió humana. El cinema ens permet conèixer millor el món. [9]

Des dels orígens el cinema ha actuat sempre com a model conformador de les actituds i estils de vida. Actualment el cinema ha legitimitat conductes i percepcions de la realitat que abans provocaven rebuig o discrepància de la majoria de la població. Davant de la crisi en l'educació i en els valors, el cinema ha adquirit més protagonisme com a instància educativa dels joves. El cinema pot tenir els seus perills, però també pot inspirar, aportar valors i provocar en una direcció positiva i enriquidora.[10]

Tecnologia cinematogràfica[modifica]

Màquines d'imatge del segle xix[modifica]

 • Taumàtrop: El taumàtrop, és el primer aparell de cinema creat per John Ayton Paris en 1825, en Anglaterra.Consisteix en un disc de cartró que porta un dibuix per ambdós costats. A les vores té un llistó que quan gira dóna la il·lusió de superposar les imatges.
 • Fenaquistoscopi: El fenaquitoscopi fou inventat per Joseph Antoine Ferdinand Plateau (1801-1833) en 1833, establint els principis de reproducció i enregistrament cinematogràfic. Aquest aparell de cinema consisteix a fer girar la placa dels dibuixos de manera que s'obtinga una sensació de moviment de les imatges. Permet una gran varietat de dibuixos en moviment, ja que les plaques poden ser canviades per unes altres.
 • Zoòtrop: El zoòtrop va ser inventat en 1834 pel científic anglès William George Horner (1789-1837). Tant el zoòtrop, com altres invents, foren importants per a la invenció del cinema. Aquests aparells són la base per crear dibuixos animats actuals. El zoótrop consisteix en un cilindre de metall amb ranures verticals. A través d'aquestes es miraven els dibuixos que es formaven dins del cilindre. Els dibuixos eren d'un mateix cos, en fer girar el cilindre es donava la sensació d'estar en moviment. El zoòtrop va sofrir algunes modificacions per perfeccionar el seu funcionament. D'aquestes modificacions sorgiren aparells com el fenaquitoscopi de Plateau o el praxinoscopi d'Emile Reynaud.
 • Diorames: El filòsof francès, Louis-Jacques Mandé Daguerre (1787-1851) va ser el pioner de la fotografia i l'inventor del diorama (1838). El diorama consistia en un escenari, on s'aconseguia que l'espectador tinguera la il·lusió de trobar-se en altre lloc, a través d'imatges molt grans, que es movien i es combinaven amb un joc de llum i so. Tot això formava un espectacle que feia que l'espectador visqués diverses situacions. A Daguerre li interessava l'aplicació de la càmera fosca al Diorama.
 • Experiències de Eadweard Muybridge en Palo Alto: Muybridge va ser el pioner en registrar el moviment d'éssers vius. El 1872, Muybridge va ser contractat per Leland Stanford, per a demostrar que el cavall, quan galopa aixeca les quatre potes de terra. Per demostrar-ho, Muybridge va ubicar 12 càmeres en la pista de la carrera. A l'obturador de cadascuna d'elles va enganxar una corda que creuava la pista, que seria tallada pel cavall obtenint així fotografies en seqüència de diferents moments del galop. Les seves experiències van suposar un pont entre l'estàtica de la fotografia i la dinàmica.
 • Praxinoscopi: Instrument inventat per Émile Reynaud en 1877. El seu mecanisme estava basat en la idea de descomposició del moviment sumada a la idea de projecció. Es tracta d'un tambor, en l'interior del qual hi ha una roda i diversos miralls que reflecteixen una imatge dibuixada en una tira de paper.
 • Zoogyroscopi: Invent creat per Muybridge en 1881. La seva projecció de proves fotogràfiques mitjançant el Zoogyroscopi fou la primera projecció pública d'imatges animades reproduint l'exacte moviment de les coses. Muybridge va rebre els diners per aquests avanços d'uns americans.
 • Quinetoscopi: El cinetoscopi fou inventat per Thomas Alva Edison en 1889. Encara que cal dir que Edison és l'autor de la patent però no l'inventor. Es basava en la descomposició i síntesi del moviment. L'invent tenia uns 15 metres de pel·lícula enrotllada i s'activava amb una moneda de 60 centaus. No es tractava d'un espectacle públic, perquè solament era visible per una persona.
 • Cinematògraf: Aquest invent dels germans Lumière solventava el dubte d'Edison: ja no és una sola persona, sinó un grup, qui gaudeix de la projecció. La seva presentació en públic es va dur a terme el 28 de desembre de 1895 en el Grand Cafe. Era càmera, copiadora i projector a l'hora.
 • Vitascopi: Primer es va anomenar fantascopi. És un invent de Thomas Alva Edison que va ser presentat el 23 d'abril de 1896 i es basava en la identificació de la captació del moviment com si es tractara de la captació mateixa de la vida.

Vegeu també[modifica]

Bibliografia[modifica]

Aumont, Jacques-Costa, Antonio-Carmona, Ramón.:Historia General del Cine I:Orígenes del cine. España, Catedra.

Cultura Audiovisual (Institut Obert de Catalunya)

Referències[modifica]

 1. 1,0 1,1 «adAS | Servei de Single Sign-On». [Consulta: 12 novembre 2018].
 2. «Influencia del cine en la sociedad». [Consulta: 12 novembre 2017].
 3. Jarvie, Ian. Towards a Sociology of Filme, 1970. 
 4. «Cine y sociedad». [Consulta: 12 novembre 2017].
 5. Jowett, Linton,, Garth, James M. Movies as Mass Communication, 1980. 
 6. «Impacto social del cine». [Consulta: 12 novembre 2017].
 7. Tudor., Andrew. Image and Visual Arts, 1974. 
 8. «El cine como medio de expresión política y su impacto social». [Consulta: 12 novembre 2017].
 9. «El cine como instrumento para una mejor comprensión humana». [Consulta: 12 novembre 2017].
 10. «La influencia del cine en jóvenes y adolescentes». [Consulta: 12 novembre 2017].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Història del cinema Modifica l'enllaç a Wikidata