Vés al contingut

Cinema d'espionatge

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El cinema d'espionatge és un gènere cinematogràfic vinculat a l'espionatge de ficció, en un tractament realista o amb base fantàstica. Nombroses novel·les d'espionatge han estat adaptades al cinema, tot i que en nombrosos casos (com James Bond) el to general de les obres ha estat modificat.

Història[modifica]

La pel·lícula d'espionatge emergeix amb el cinema mut, de resultes del teatre d'espionatge, en el context paranoic de la literatura d'invasió i el començament de la Primera Guerra Mundial. Es troben així les pel·lícules britàniques The German Spy Peril (1914) i O.H.M.S[1] (1913)

Alfred Hitchcock va popularitzar ulteriorment la pel·lícula d'espionatge en els anys 30 amb les seves novel·les de suspens L'home que sabia massa (1934), Els trenta-nou graons (1935), Sabotage (1936) i Alarma a l'exprés (1938).

La popularitat de les pel·lícules d'espionatge és sovint considerada al seu apogeu durant els anys 60, quan els temors de la Guerra freda es corresponien amb el desig dels espectadors de trobar excitació i suspens a les pel·lícules. En aquesta època apareixen d'un costat de les pel·lícules realistes com l'adaptació The Spy Who Came in from the Cold (1963), d'altra banda de les pel·lícules fantàstiques com la sèrie dels James Bond a partir de 1962.

El cinema d'espionatge ha conegut una recuperació d'interès al final dels anys 1990, tot i que van ser més aviat pel·lícules d'acció amb elements d'espionatge, o comèdies.

Pel·lícules d'espionatge realistes[modifica]

Pel·lícules d'espionatge fantàstiques[modifica]

Sèries
Pel·lícules

Referències[modifica]