Conte de fades

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search

El conte de fades o una rondalla és un tipus de conte tradicional en el qual apareixen elements de màgia, criatures pròpies del folklore i sovint un ensenyament moral. El terme s'usa modernament per a parlar d'històries que acaben forçosament bé o en què intervé l'element meravellós i la fantasia. Els Germans Grimm són els principals compiladors de contes de fades. Les rondalles d'infants són dites també contes blaus.

El seu estudi implica tant la literatura com l'antropologia, puix que aquests contes s'acosten als mites, com va destacar l'estudiós Vladímir Prop. Aquest explica, a més a més, com tots els contes de fades tenen una sèrie d'elements comuns universals que fan que es trobin històries similars en cultures molt allunyades. Aquesta idea va guiar els estudiosos Antti Aarne i Stith Thompson per a elaborar el seu catàleg, conegut com a classificació Aarne-Thompson dels contes.

Joseph Campbell afirma que aquestes similituds provenen del fet que en realitat segueixen els esquemes universals de la mitologia, especialment aquell referit al monomite o camí de l'heroi.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Conte de fades Modifica l'enllaç a Wikidata