Rapunzel

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de llibreRapunzel
Stamps of Germany (DDR) 1978, MiNr 2383.jpg
Tipus conte de fades
Fitxa tècnica
Autor germans Grimm
Detalls de l'obra
Gènere literatura infantil
[més dades]

Rapunzel (Ruiponce o Rapónchigo) (lit. 'repunxó', 'nap bord') és un conte de fades de la col·lecció dels Germans Grimm.

En la col·lecció de contes dels Germans Grimm, Rapunzel és el n.º 12.[1] Correspon al tipus 310 de la classificació de Aarne-Thompson: La donzella de la torre.[2]

Trama[modifica]

Una parella, un llaurador i una camperola volien tenir un fill. S'estaven al costat d'un jardí envoltat de parets que pertanyia a una bruixa malvada. L'esposa finalment cau prenyada i veu unes campanetes plantades en el jardí, que la captiven intensament. El seu marit decideix d'anar a aplegar-ne algunes per a ella i acaba per enfrontant-se amb la malvada bruixa, anomenada la Gothel, que l'acusa de robatori. Ell li prega pietat, llavors la bruixa li dóna algunes campanetes perquè les hi porti a la seva don amb condició que el fill que espera la seva esposa li sigui lliurat quan neixerà. Ell ho accepta. LA criatura neix, és una nena dolça i bonica, la bruixa apareix, la designa pel nom de Rapunzel i se l'enduu. Quan Rapunzel fa divuit anys la bruixa la tanca en una torre i la va a visitar cada dia i li demanava que deixi caure la seva llarga cabellera daurada, per a després enfilar-se fins a la torre.

Un dia, el príncep, el fill del Rei, sent Rapunzel a cantar a la torre, cerca una porta, però, sense trobar cap manera d'entrar, decideix de restar a l'espera. Torna seguidament a escoltar-la cantar, fins que un dia va poder veure la bruixa que cantava per a Rapunzel a fi de poder pujar a la torre «Rapunzel, Rapunzel, deixa caure els teus cabells, així em puc enfilar a l'escala daurada», i d'aquesta manera el príncep aprèn com arribar fins a ella. Li demana que deixi caure la seva cabellera, i així puja fins a on era ella. D'aquell dia ençà comencen a festejar, se n'enamora i li proposa el matrimoni. Ella ho va accepta.

Plegats planifiquen una manera de treure-la de la torre: ell hi anirà cada nit, evitant la bruixa que la visita de dia, i portarà seda, amb la qual Rapunzel teixirà fins a formar una espècie de corda. La bruixa descobreix que el príncep visita Rapunzel, la qual cosa la porta a tallar-li els cabells i abandonar-la enmig d'un aiguamoll.

Quan el príncep arriba l'endemà a la nit, la bruixa s'havia ocupat de baixar les tresses fins a l'abast d'ell. Quan el príncep munta i es troba amb la bruixa a la torre, aquesta li diu que mai no tornarà a veure Rapunzel. Ell, desesperat, cau de la torre sobre unes espines que hi ha al capdavall, i esdevé cec. Acaba per retre's perquè ja no la podrà tornar a veure mai més. Al cap de poc, com el príncep feia rondava per l'aiguamoll, el príncep troba Rapunzel, la qual en veure'l en un tal estat decideix d'emportar-se'l fins a casa seva. Rapunzel plora trista i frustrada de dolor; les seves llàgrimes cauen en els ulls del príncep i ell recupera la vista. Llavors, finalment, el príncep i Rapunzel se'n van al regne, es mariden i són feliços per sempre.

Referències[modifica]

  1. Grimm, KHM 012.
  2. AT 0310: The Maiden in the Tower.