Zoòtrop

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Rèplica moderna d'un zoòtrop de l'època victoriana

El zoòtrop (del grec ζωή zoe, "vida" i τρόπος tropos, "girar") és una joguina òptica inventada per William George Horner el 1834 i distribuït el 1867. Es basa en el fenomen de la persistència de la visió o persistència retinal per crear la il·lusió de moviment, i funciona col·locant una seqüència d'imatges que mostra les diferents fases del moviment dins el cilindre del tambor. S'inspirava en el fenaquistoscopi però, a diferència d'aquest, permetia que diverses persones el contemplessin alhora. El seu creador li donà el nom original de daedaleum, fent referència a l'arquitecte grec Dèdal, creador del laberint de Creta i suposat inventor de les imatges humanes i animals dotades de moviment. Es popularitzà però amb el nom de zoòtrop o tambor màgic, roda de la vida o roda del diable.

El zoòtrop era compost d'un tambor circular amb unes petites ranures homogèniament distribuïdes a la seva part superior i una tira d'imatges que descomponien un moviment cíclic enganxada a la part interior del tambor, just per sota de les ranures. En girar el tambor si es mirava a través d'una de les ranures s'obtenia la il·lusió del moviment.[1]

Possibles invencions primerenques[modifica | modifica el codi]

Un bol de ceràmica d’uns  5000 anys, trobat a Iran, podria ser considerat el predecessor del zoòtrop . Era un bol decorat amb una sèrie d’imatges d’una cabra saltant cap a un arbre i menjant fulles.  Les imatges formen una seqüència i semblen estar distribuïdes de manera que si el bol rotés ràpidament es podria veure el moviment. Encara no se sap si l'artista que ho va crear tenia cap intenció de crear l'animació.

Segons a un text històric xinès del segle iv, l'artesà Din Huan va crear una làmpada amb unes bandes circulars amb imatges d’uns ocells i animals que es movien de manera natural quan el calor de la làmpada causava que la banda rotés. No està clar, però, si realment creava la il·lusió de moviment o si era una interpretació del moviment dels dibuixos dels animals. Van existir diverses variacions del mateix aparell. Una d’aquestes variacions tenia unes imatges pintades en làmines primes de paper als costats de la llum.. Quan aquest es posen sobre el llum donen la impressió de moviment dels animals dibuixats.

Evolució del zoòtrop[modifica | modifica el codi]

Els primers zoòtrops, creats a mitjans del segle xix, eren activats per les mans dels usuaris, que feien rodar el tambor per tal de crear la il·lusió del moviment. Posteriorment, a inicis del segle xx, es van crear els zoòtrops de corda. Aquests nous models, disposàven d'una maneta situada a la part lateral de l'objecte que activava un mecanisme de corda per tal de crear la il·lusió de projecció cinematogràfica de forma automàtitzada. Finalment, la ràpida evolució tecnològica del món del cinema va deixar aquests objectes obsolets.[2]

Zoòtrops lineals[modifica | modifica el codi]

Zoòtrop lineal

Un Zoòtrop lineal es tracta d'una pantalla lineal opaca amb petites ranures verticals; darrere de cada ranura s'hi troba una imatge, normalment il·luminada. L'efecte de moviment es crea quan mires a través de les ranures a mesura que et desplaces al llarg del dispositiu.

Els zoòtrops lineals es diferencien dels cilíndrics a causa de les seva forma geomètrica; els zoòtrops linears poden tenir animacions arbitràriament més llargues i poden causar deformacions com que la imatge aparegui més ample del que realment és.

Zoòtrops de metro[modifica | modifica el codi]

Estats Units[modifica | modifica el codi]

Zoòtrop de metro (Masstransiscope)

El setembre de 1980, el cineasta independent Bill Brand va instal·lar una mena de zoòtrop linear que va anomenar "Masstransiscope" en una andana de metro en desús de l'antiga estació de Myrtle Avenue del Metro de Nova York. L'invent consistia en una paret amb 228 ranures amb un panell pintat a mà darrere de cadascuna, de manera que els passatgers del metro en marxa veiessin una imatge en moviment quan passessin per l'estació. Després de quedar abandonat, el "Masstransiscope" va ser restaurat l'any 2008; des de llavors, un seguit d'artistes i publicistes van començar a utilitzar les parets dels tunnels del metro per a crear l'efecte zoòtrop des dels trens en moviment.

Joshua Spodek, graduat en astrofísica, va concebre i desenvolupar un mena de zoòtrop lineal que, per primer cop en cent anys, va fer que un zoòtrop triomfés comercialment. El setembre de 2001 va fer la presentació del seu disseny a un túnel del metro d’Atlanta, aquest mostrava una propaganda als passatgers que hi passaven. El dispositiu visualitzador està il·luminat internament i mesura uns 300 metres de llarg, amb una animació que dura uns 20 segons aproximadament. Aquest disseny va aparèixer més tard en altres metros en tot Nord-amèrica, Àsia i Europa,[3] tant per motius comercials com artístics.

El 2006, es va instal·lar al Districte de Transport Ràpid de l'Àrea de la Badia (BART) de San Francisco un tipus de zoòtrop propagandístic entre les estacions de l'Embarcadero i Montgomery que podia veure’s des d’ambdues direccions. Aquest zoòtrop encara pot veure’s actualment.

El metro de Nova York va albergar dos zoòtrops lineals digitals durant el programa Arts for Transit. El primer, “Bryant Park en moviment”, va instal·lar-se el 2010 a l'estació de Bryant Park, i va ser creat per Spodek i estudiants de la Tisch School of Arts de la Universitat de Nova York que participaven en el programa de Telecomunicacions Interactives.[4] L'altre, “Union Square in motion”, va ser instal·lat el 2011 a l'estació d’Union Square, també per Spodek i aquest cop acompanyat d’alumni de la Parsons School for Design en el programa d’Art, Media, i tecnologia.[5]

Altres llocs[modifica | modifica el codi]

Al metro de Kiev (a Kiev, Ucraïna) també es va presentar l'any 2008 un anunci per a la companyia telefònica Life en un dels túnels que també feia servir l'efecte zoòtrop. Va ser enretirat ràpidament.

A la ciutat de Mèxic (a Mèxic) es va col·locar un anunci d’Honda Civic que feia servir l'efecte zoòtrop en un dels túnels de la Línia 2.

Zoòtrops 3D[modifica | modifica el codi]

Zoòtrop fet per Marey l'any 1887 amb les escultures d'una gavina en les diferents fases del vol.

Els zoòtrops 3D apliquen el mateix principi als models tridimensionals. Aquesta variació va ser suggerida per diversos inventors, incloent Étienne-Jules Marey, qui a l'any 1887 va utilitzar un gran zoòtrop per animar unes series de models plàstics basats en ocells en ple vol que ell havia fotografiat. 

Estudi Ghibli[modifica | modifica el codi]

El Museu Ghibli a Tòquio, Japó compta amb un zoòtrop 3D dels personatges de la pel·lícula animada de El meu veí Totoro. El zoòtrop està acompanyat per una explicació, i és una part d’una exhibició que explica els principis de la animació i els aparells històrics.

Toy Story[modifica | modifica el codi]

Zoòtrop de Toy Story  que es troba a Disney California Adventure. Crea il·lusió de moviment utilitzant figures en ves de fotografies estàtiques.

Pixar va crear un zoòtrop 3D inspirat en el de Ghibli per al seu tour d’exhibició, el qual va ser mostrat per primera vegada al Museum of Modern Art i comptava amb personatges de Toy Story. Pixar ha creat dos zoòtrops més, ambdós amb una vista de 320 graus. Un va ser instal·lat a Disney California Adventure Park, el parc germà de Disneyland, fins que va ser traslladat a The Walt Disney Studios in Burbank, CA. L'altre està instal·lat al parc Disneyland de Hong Kong. El zoòtrop original de Toy Story encara s’ensenya arreu del món pel 25th aniversari de Pixar.

"All Things Fall"[modifica | modifica el codi]

Aquest zoòtrop va ser creat per l'artista britànic Mat Collishaw i està inspirat pel quadre de Scarsellino, La Masacre dels Inocents. El projecte, anomenat “All Things Fall” va ser presentat en la exhibició de “Black Mirror” a la Galleria Broghese de Roma. Està feta de ferro, alumini i resina i encesa per llums LED i amb un motor elèctric que li dóna energia. Originàriament va ser dissenyada en tres dimensions. Cada model de la figura va ser impresa en 3D per una impressora ABS. 

Peter Hudson[modifica | modifica el codi]

Entre el 2002 i 2016, Peter Hudson i els creadors de Spin Art han creat múltiples zoòtrops interactius. Això va començar amb “Sisyphish” (2002), un zoòtrop que utilitza la llum per animar figures humanes reals nadant en un gran disc rotatori. Sisyphish, a vegades anomenat Playa Swimmers, es va donar a conèixer a l'esdeveniment d’art o cultura, Burning Man, en el Black Rock Desert de Nevada.

El zoòtrop creat més recentment s’anomena “Eternal Return”, va ser construïda en dos anys, i va ser donat a conèixer al 2014 en el Black Rock Desert, Els zoòtrops de Peter Hudson estan ubicats a San Francisco i exposats a diversos festivals i esdeveniments especials dels Estats Units.

Rècord Mundial[modifica | modifica el codi]

En 2008, Artem Limited, una companyia d’efectes visuals, va construir un zoòtrop de 10 metres d’ampli i 10 metres d'impressió, anomenada BRAVIA-drome, per promoure la tecnologia de moviment interpolar de Sony (motion interpolation technology). Compta amb 64 imatges de Kaká, el futbolista brasiler. Ha estat declarat el zoòtrop més llarg del món per El Rècord Guinness.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Diccionario de Arte II (en castellà). Barcelona: Biblioteca de Consulta Larousse. Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.310. DL M-50.522-2002. ISBN 84-8332-391-5 [Consulta: 8 desembre 2014]. 
  2. «Museu del Cinema de Girona».
  3. «URBANPHOTO: Cities / People / Place.».
  4. «Joshua Spodek.».
  5. «Joshua Spodek».

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Zoòtrop Modifica l'enllaç a Wikidata