Projector cinematogràfic

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Projector de 35 mm en acció.
Projector de 35 mm.
El cinematògraf Lumière en mode projecció

Un projector cinematogràfic és un dispositiu opto-mecànic emprat per mostrar pel·lícules en projectar-les en una pantalla. La majoria dels components òptics i mecànics, excepte els concernents a la il·luminació i el so, estan també presents en les càmeres cinematogràfiques.[1]

La màquina projecta, a intervals regulars de poques centèsimes de segon, un feix de llum sobre els fotogrames d'una pel·lícula, aquest feix de llum ve augmentat i invertit per una lent que enfoca la imatge resultant sobre una pantalla.
En l'actualitat existeixen "projectors cinematogràfics digitals" que projecten una imatge generada per mitjans digitals, sense fer ús d'una pel·lícula, però sí del feix de llum i de les lents.

Fisiologia i usos[modifica | modifica el codi]

El professor de matemàtica Francisco David Bordó Franco addueix que, d'acord amb la teoria de la persistència retinal, el procés perceptual del cervell i la retina de l'ull humà reté una imatge durant un breu lapse de temps. Aquesta teoria és l'explicació de la il·lusió de moviment que es produeix quan una sèrie d'imatges es mostren en ràpida successió, en comptes de percebre cada imatge individual de la sèrie.

La persistència de la visió s'ha de comparar amb el fenomen relacionat moviment beta i el moviment phi. Una part crítica de la comprensió del fenomen de la percepció visual és que l'ull no és una càmera , és a dir, que no hi ha "imatges per segon" dins l'ull. En lloc d'això, el sistema ull/cervell té una combinació de detectors de moviment, detectors de detall i detectors de patrons, els resultats es combinen per crear l'experiència visual.

La freqüència a la que el canvi d'imatges es torna invisible depèn del nivell d'il·luminació. Generalment, 16 imatges per segon (o, en anglès, frames per segon: fps) es considera la freqüència més baixa a la qual el moviment continu és percebut pels humans. (És interessant destacar que aquest llindar varia entre les diferents espècies, una proporció major de bastons a la retina tenen com a conseqüència una freqüència llindar major).

És possible apreciar l'espai entre imatges tancant i obrint els ulls ràpidament. Si es fa prou ràpid, en algun moment s'atraparà la transició. Això no funcionarà amb la televisió a causa de la persistència del fòsfor ni amb els projectors LCD o DLP a causa de la continuïtat de la imatge, encara que algunes tecnologies digitals de projecció poden deixar veure artefactes.

Des del naixement del cinema sonor, gairebé tots els projectors de cinema comercials projecten a una freqüència de 24 imatges per segon (25 en PAL-TV i 30 en NTSC-TV). Aquesta velocitat es va triar per raons financeres i tècniques: era la freqüència més baixa (que requeria menor quantitat de pel·lícula) a la que es podia fer una reproducció i amplificació del so satisfactòries. Hi ha però alguns formats especials com Showscan o Maxivision que projecten a freqüències més altes, sovint 48 imatges per segon.

Les pel·lícules mudes normalment no es projectaven a velocitats constants [1], sinó que variaven durant la projecció a discreció del projeccionista, sovint d'acord amb notes proporcionades pel distribuïdor.

A l'Estat Espanyol un dels principals fabricants de projectors cinematogràfics va ser l'empresa Ossa, establerta a Barcelona i molt coneguda, també, com a marca de motocicletes.

Vell projector cinematogràfic.

Projector de cinema "Victoria 5"[modifica | modifica el codi]

Aquest model de projector cinematogràfic és de la marca italiana Cinemeccanica, un dels més utilitzats en les cabines de cinema actuals juntament amb Christie, KINOTON, Prevost, etc. Es divideix principalment en tres parts importants:

  • Una és la bancada on es troba tota la part elèctrica que ho fa funcionar. De vegades no es considera com a part del projector, ja que és un conjunt de circuits elèctrics.
  • L'altra part és la llum, aquesta és un habitacle on es troba col·locada un llum de xenó. Aquest habitacle està equipat amb un sistema de ventilació per al correcte refredament del llum. En cas que continguin làmpades de 6.000W també tenen joc de vidres anti-calòrics per evitar que la llum cremi la pel·lícula i a part tenen un sistema de refrigeració per aigua per a la zona on passa la pel·lícula (els patins).
  • La tercera part és la més important, perquè s'hi inclouen:
  1. El crono, que és un conjunt de rodets dentats per on la pel·lícula passa a una velocitat de 24 fotogrames per segon.
  2. També conté l'obturador, és una peça fonamental que coordina el pas d'un fotograma a un altre amb la llum, ocultant la unió entre un i altre, creant així l'efecte del moviment a la pantalla.
  3. L'altra part important és la torreta, que és la que té la lent que amplia la imatge que es projecta quan el feix de llum passa a través del fotograma. En aquest model la torreta consta de dues lents: una per al format panoràmic i una altra per al format scope.

Projector de cinema digital[modifica | modifica el codi]

És el canvi tecnològic que s'acosta. El projector digital fa servir la tecnologia DLP obtinguda a partir de miralls que es mouen reflectint la llum amb diferent intensitat i color. Els projectors que s'estan instal arreu del món són de 2K, encara que també hi ha de 4k en desenvolupament. La qualitat del cinema analògic en suport 35 mm seria aproximadament de 8k, de manera que el digital no arriba a equiparársele, encara que té altres avantatges com la possibilitat de projectar continguts de TV, DVD, HD DVD, etc.

Les normes internacionals que regulen aquest sistema són DHI. Les marques de projectors digitals més avançades són Vaixell, Christie, Cinemecánica, KINOTON, Sony, i utilitzen tecnologia de Texas Instruments.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Diccionario de Arte II (en castellà). Barcelona: Biblioteca de Consulta Larousse. Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.192. DL M-50.522-2002. ISBN 84-8332-391-5 [Consulta: 7 desembre 2014]. 

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

PROJECTOR 8mm És el primer tipus de projector que es va posar en funcionament a partir de l'any 1898, dos anys després de la seva invenció.