Moviment beta

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Exemple del moviment beta, sovint confós amb el fenomen phi

El moviment beta és una il·lusió perceptual descrita per Max Wertheimer el 1912, en la qual a partir d'un fons bàsic, es mostren imatges estàtiques que van variant, i que al ser combinades pel cervell es crea una certa sensació de moviment.

Moviment beta[modifica]

El moviment beta és una il·lusió òptica en la qual el nostre cervell percep moviment continu a partir d'una successió d'impulsos lluminosos adjacents. És a dir, interpretem que hi ha moviment quan en realitat el que es succeeix és un intercanvi de missatges lluminosos en un entorn concret.

Exemples d'ús del moviment beta[modifica]

Exemple del moviment beta

Es podria considerar moviment beta qualsevol tipus d'indicador de leds on es mostri informació.En el següent exemple, sembla que s'estiguin movent els tres punts, quan en realitat el que està passant és que un seguit de punts s'apaguen i s'encenen.

Experiment del moviment beta[modifica]

El típic experiment per a demostrar el moviment beta es basa en una audiència observant una pantalla, on es projecten dues imatges que es van repetint successivament. La primera imatge mostra una pilota a la seva esquerra, mentre que la segona imatge, la pilota és a la dreta. Aquestes imatges seran mostrades a més o menys velocitat, i després de cada mostra a una velocitat concreta, es preguntarà a l'audiència què veu. A unes certes combinacions de temps i espai entre les dues imatges, l'audiència notarà una certa sensació de moviment per part de la pilota.

El moviment beta també pot crear la il·lusió de moviment endavant i endarrere respecte a l'audiència. Això senzillament s'aconsegueix fent que la pilota d'un costat sigui més gran que la de l'altre. En fer l'experiment en aquests casos, l'audiència informarà que la pilota s'allunya i s'apropa alternativament.

El moviment beta NO és el fenomen phi[modifica]

Si bé els dos creen sensació de moviment, el fenomen phi es pot considerar com a un moviment aparent causat per un seguit d'impulsos lluminosos en seqüència, el moviment beta és un moviment aparent a causa d'impulsos lluminosos estacionaris.

Enllaços externs[modifica]

  • Phi is not Beta – Una explicació de la diferència entre el fenomen phi i el moviment beta, a més a més, incorpora demostracions gràfiques.