Vés al contingut

Cinema biogràfic

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El cinema biogràfic o biopic[1][2] (anglicisme[3] que és la contracció de biographical picture) es referix a una obra de cinema centrada en la biografia d'un personatge que ha existit realment. Els esdeveniments i l'ambient de la seva època estan normalment subordinats en el relat.

El gènere s'ha fet popular particularment des dels anys 1980, gràcies als progressos de les tècniques que permeten la reconstrucció de paisatges i de zones urbanes d'època creïbles per a l'espectador.

Història, biografia o hagiografia[modifica]

Una pel·lícula biogràfica relata normalment l'existència d'un personatge del passat, sense que sigui obligatori que es tracti d'una figura històrica d'importància. Com que es tracta d'una obra artística, hi ha camp lliure a la interpretació per part de l'actor encarregat del paper principal i per l'enfocament que hi dona el director.

Per contra, els directors inspirats per una causa es deixen anar freqüentment a l'excés invers, aquell de donar una imatge hagiogràfica, idealitzant el personatge. És el cas de la pel·lícula sobre Malcolm X, una biografia apassionada del personatge, malgrat la complexitat de l'activisme dels anys 1970 als Estats Units.

El gènere biogràfic està, d'altra banda, perfectament integrat al star system en la mesura en què la tria, tant del personatge històric com de l'actor que l'encarna, és també un factor que condiciona les audiències.

Títols[modifica]

El títol de la pel·lícula pren sovint el del nom del personatge. Tanmateix, seria simplista afirmar que anar a veure un film biogràfic és anar a veure una biografia: normalment es busca la intriga, seleccionant els moments més determinants de la seva vida, els que l'han fet entrar en la Història en la majoria dels casos, la qual cosa permet el desenvolupament del clímax i mostrar l'evolució de la dimensió humana del protagonista cara als esdeveniments, que un resum biogràfic eclipsaria.

Exemples de cinema biogràfic[modifica]

La llista de Schindler,
la pel·lícula biogràfica més ben valorada a IMDb

Referències[modifica]

  1. «Biopic». Ésadir.cat. [Consulta: 10 octubre 2022].
  2. «Cinema biogràfic». Cercaterm. TERMCAT, Centre de Terminologia. [Consulta: 14 juny 2024].
  3. Biopic.Diccionario de Arte I. Barcelona: Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.60. ISBN 84-8332-390-7 [Consulta: 14 novembre 2014]. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cinema biogràfic