Activisme

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

El concepte d'activisme es pot generalitzar com l'acció o activitat sostinguda amb la intenció d'efectuar un canvi d'índole social o polític, usualment dirigida a favor d'una postura particular dins d'una disputa o controvèrsia.

La paraula "activisme" s'utilitza sovint de manera sinònima de protesta o dissensió, però l'activisme pot sorgir de qualsevol tipus d'orientació política i expressar-se de maneres ben diverses: editant o col·laborant als mitjans de comunicació, fent campanyes i promocionant boicots que pretenen incidir a nivell econòmic, organitzant manifestacions de carrer, etc. sota una tàctica no-violenta o no (fins i tot tàctiques de guerrilles).

En alguns casos, l'activisme no té res a veure amb la protesta o la confrontació pública: per exemple, alguns activistes religiosos, feministes o vegetarians intenten persuadir la gent de canviar la seva conducta directament, més que no pas pressionar als governs per canviar les lleis. De manera similar, el cooperativisme o moviment cooperatiu procura construir institucions noves que s'ajustin a principis cooperatius i generalment no fa campanyes o protestes a nivell polític.

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Activisme Modifica l'enllaç a Wikidata