Vaga

De Viquipèdia

Una vaga és una acció empresa de forma individual o per un col·lectiu social que consisteix a deixar de fer una cosa o coses, dintre de les funcions del col·lectiu o individu, per a exercir una pressió social, amb vista a l'obtenció d'un objectiu concret.

Policia reprimint una vaga laboral a Minneapolis, Estats Units, 1934
  • Vaga laboral: En molts països és reconeguda com un dret dels treballadors. Consisteix bàsicament a deixar de treballar amb l'objectiu d'obtenir avantatges laborals o socials, encara que es pot ser manifestar d'altres formes:

Quan una vaga laboral o d'altre tipus s'estén a la major part dels estaments socials es denomina vaga general.

  • Termes relacionats:
    • Esquirol: Veu popular que designa el qui es nega a fer vaga. Té un sentit despectiu.
    • Piquet : Grup de vaguistes que intenten que els altres facin vaga, pressionant la resta del col·lectiu, pacíficament o no. Als piquets pacífics se'ls sol denominar piquets informatius, ja que se suposa que tan sols informen del dret inherent de vaga.

Regulació[modifica]

Espanya[modifica]

La Constitució espanyola de 1978 és la primera constitució espanyola que recull el dret a vaga considerant-lo dret fonamental. Així, és regulat a l'art. 28.2.[1] Malgrat ser un dret fonamental que, per això mateix, hauria de ser regulada per una llei orgànica, ha estat regulat pel Reial Decret Llei 17/1977, de 4 de març, sobre Relacions de Treball (interpretat per la Sentència del Tribunal Constitucional 11/81. Aquesta llei no ha vist la llum perquè les organitzacions sindicals tenen por que siga restrictiva.[2]

França[modifica]

El dret a vaga està inclòs a la Constitució francesa de 1946.[1]

Itàlia[modifica]

El dret a vaga està inclòs a la Constitució italiana de 1947.[1]

Portugal[modifica]

El dret a vaga està inclòs a la Constitució portuguesa de 1976.[1]

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Vaga