Man Ray

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Man Ray (Filadèlfia, 27 d'agost de 1890 - París, 18 de novembre de 1976)[1] fou un artista estatunidenc d'origen jueu rus, nascut amb el nom de Emmanuel Radnitzky, Rudnitzky o –menys probable– Rudzitsky.

Man Ray en 1934

Taula de continguts

Biografia[modifica | modifica el codi]

Comença a pintar a l'edat de cinc anys i dos anys després es trasllada a Brooklyn amb la seva família, on va a escola. Rep una beca per a estudiar Arquitectura i la rebutja igual que la idea d'una educació acadèmica. A Nova York treballa com gravador i en una agència de publicitat, alhora que assisteix a les classes nocturnes de la National Academy of Design. Els seus primers contactes amb l'avantguarda novaiorquesa es produïxen en les seves visites a la galeria d'Alfred Stieglitz i en les tertúlies dels Arensberg.

En 1914 es casa amb Adon Lacroix, una poeta belga. La seva primera exposició individual té lloc en la Daniel Gallery de Nova York en 1915.

Funda, al costat de Marcel Duchamp i Francis Picabia, el Dadaisme novaiorquès. El 1918 treballa amb aerògrafs sobre paper fotogràfic i en 1920, amb K. Dreier i Duchamp, funda la Société Anonyme, una companyia des de la qual gestionen tot tipus d'activitats d'avantguarda (exposicions, publicacions, instal·lacions, pel·lícules, conferències, etc.)[2]

Dos anys després s'instal·la a París fins a 1940, on centralitza el Dadaisme parisenc. Davant la impossibilitat de vendre la seva obra, Man Ray torna a la fotografia. Les seves primeres obres experimentals són els Rayographs de 1921, imatges fotogràfiques fetes sense càmera (imatges abstractes obtingudes amb objectes exposats sobre un paper sensible a la llum i després revelat). També fa retrats, de fet es converteix en fotògraf retratista de personalitats de la cultura.

Cap a finals dels anys vint comença a realitzar pel·lícules d'avantguarda, com l'Estel de Mar (1927). Fa objectes dadaistes com Object to be Destroyed de 1923, un metrònom amb la fotografia d'un ull agarrada a l'agulla. Quan el surrealisme se separa del Dadaisme el 1924, Ray és un dels seus fundadors i està inclòs en la primera exposició surrealista a la Galeria Pierre de París en 1925.

Inspirat pel seu model i amant Alice Prin, coneguda com a Kiki de Montparnasse, fa Le Violon d'Ingres (1924). En els anys trenta publica diversos volums de fotografies.

Tomba de Man Ray

En 1936 la seva obra està present en l'exposició Art Fantàstic, Dadà i Surrealisme del Museu d'Art Modern de Nova York.

El 1940, escapant de l'ocupació nazi de París, s'instal·là a Hollywood i a Nova York, fins que l'any 1951 va tornar a França. Durant la seva estada a Califòrnia es guanya la vida ensenyant com professor.

El 1963 publica la seva Autobiografia. Abans de morir, el Metropolitan Museum de Nova York li dedica una retrospectiva a la seva obra fotogràfica (1973). Mor el 18 de novembre de 1976, a París.

Obra[modifica | modifica el codi]

La fèrtil producció de Ray eludeix categoritzacions netes i reflecteix la seva àgil i humorística sensibilitat. Entre pintures i fotografies cal incloure pel·lícules, objectes, collages, obra gràfica, dibuixos, disseny publicitari i moda. Com pioner del Dadà i del Surrealisme la seva aproximació es caracteritza per l'irracional i l'incongruent, provocant erotisme i escàndol.

Cita[modifica | modifica el codi]

"La recerca de la llibertat i el plaer; això ocupa tot el meu art". Man Ray.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. «Man Ray». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. Tharrats, Joan Josep. Cent Anys de Pintura a Cadaqués. Barcelona: Parsifal Edicions, 2007, p. 222. ISBN 84-95554-27-5.