Daguerreotip

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
L'Atelier de l'artiste (el taller de l'artista) , Louis Daguerre, 1837.
París, Boulevard du Temple , a l'abril o maig de 1838, per Daguerre.
Barcelona el 1848. Vista al daguerreotip, amb la Muralla del Mar i la Casa Vidal Quadras. La imatge està invertida lateralment.
Retrat al daguerreotip de Lucrecia Guerrero Uribe. 1848. Autor: Fermín Isaza. Medellín, Colòmbia.
José de San Martín,
en un retrat al daguerreotip de 1848, Museu Històric Nacional d'Argentina.
Edgar Allan Poe,
en un retrat al daguerreotip de 1848, reproduït el 1904.
.

El daguerreotip (del francès daguerréotype) va ser el primer procediment fotogràfic anunciat i difós oficialment l'any 1839. A partir de les experiències prèvies inèdites de Joseph-Nicéphore Niépce (1765-1833), tractant de perfeccionar l'invent de la litografia va conseguitr fixar químicament les imatges reflexades en el interior d'una càmera obscura. Niépce va conseguir obtenir la seva primera fotografia d'un paisatge en 1826, empleant un exposició de vuit hores. Poc abans de morir es va associar amb el decorador Louis-Jacques Mandé Daguerre (1787-1852), desenvolupà la tècnica, consistent en una placa de coure, coberta amb una solució de plata, i va aconseguir reduir el temps d'exposició a mitja hora i va rebre la glòria de l'invent.[1] La imatge es revelava amb vapors de mercuri, que donava una imatge detallada amb una superfície delicada que s'havia de protegir amb un vidre i segellar per evitar que s'ennegrís en entrar en contacte amb l'aire. El 1839, Daguerre completà el seu mètode, anomenat daguerrotip[2] i va ser donat a conèixer a París, a l'Acadèmia de les Ciències francesa.

Funcionament[modifica | modifica el codi]

Els daguerreotips es distingeixen d'altres procediments fotogràfics perquè la imatge es forma sobre una placa de coure platejat. És a dir, només és un daguerreotip si el suport és d'aquest tipus.

La imatge revelada està formada per partícules microscòpiques d'aliatge de mercuri i plata, ja que el revelat amb vapors de mercuri produeix amalgames a la cara platejada de la placa. Prèviament aquesta mateixa placa era exposada a vapors de iode perquè fos fotosensible.[3]

A la fi de l'any 1840 s'havien aconseguit tres progressos tècnics en el daguerrotip. En primer lloc, es va aconseguir una lent fins a 22 vegades més brillant. A més, es va augmentar la sensibilitat de les plaques davant la llum al ser recobertes per substàncies halògenes (acceleradors o substàncies ràpides), amb la qual cosa el temps d'exposició es va reduir. Finalment, les plaques es van daurar per a enriquir els tons.

Els daguerreotips es distingeixen d'altres procediments perquè la imatge es forma sobre una superfície de plata polida com un mirall. Per economitzar, normalment les plaques eren de coure platejat, ja que només era necessari disposar d'una cara platejada.

Inconvenients[modifica | modifica el codi]

 • Al principi dels temps d'exposició eren molt llargs. Per exemple, 10 minuts amb llum brillant, per això el 1839 només es prenien vistes exteriors. Però aquests temps es van reduir progressivament mitjançant l'ús de lents Petzval i d'«acceleradors químics».[4] A partir de 1841 els retrats van poder realitzar-se en menys d'un minut.
 • Són peces úniques. No permeten tirar còpies en no existir un negatiu apropiat. En realitat, un daguerreotip és alhora negatiu i positiu, podent veure d'una o altra forma segons els angles d'observació i d'incidència de la llum que rep. Però un daguerreotip es pot reproduir, com qualsevol altre objecte, fotografiant-lo de nou.
 • Els vapors de mercuri, del revelat, són molt perjudicials per a la salut.
 • Les imatges resultants són fràgils. No s'han de tocar fora del seu estoig o caixa de protecció, perquè es fan malbé irreversiblement. S'han de conservar sense obrir els estoigs.
 • Generalment, la imatge original està invertida lateralment, com en un mirall. En el cas de les vistes, és molt important tenir en compte que una imatge invertida pot produir errors en la identificació del lloc exacte de la presa. Vegeu la imatge adjunta de Barcelona el 1848, amb una vista de la Muralla del Mar i una aparent Casa Xifré, que en realitat és la veïna Casa Vidal Quadras (cantonada "Passeig d'Isabel II " i " Pas de Sota Muralla "), des del Passeig de Colom. Ambdues cases tenen façanes similars, amb porxos, al Passeig d'Isabel II.

Història[modifica | modifica el codi]

Entre els anys 1836 i 1838 Daguerre va realitzar nombrosos assajos previs a la divulgació. Per exemple, a l'abril o maig de 1838, va obtenir la coneguda vista titulada Boulevard du Temple , amb una exposició de prop de 10 minuts. Aquesta imatge és considerada la primera fotografia en la qual apareix la silueta d'una persona: un client d'un enllustrador, a l'angle inferior esquerre, ampliant la vista. Anteriorment Daguerre havia pres altres vistes de París i realitzat bodegons.

Al juliol de 1839 el govern francès va comprar aquest procediment perquè tothom pogués usar-lo lliurement i sense patents.[5] Molts diaris van publicar la notícia i el mètode a seguir en tots els continents. Es van realitzar demostracions públiques en diversos països, entre elles es poden assenyalar les realitzades aquest mateix any a Espanya i Els Estats Units o l'any següent en Mèxic, Brasil i Uruguai. Les primeres cambres comercials fabricades seguint les recomanacions de Daguerre van ser la fabricada pel seu cunyat Alphonse Giroux i la dels germans Susse.

Els daguerreotips van ser coetanis amb altres procediments fotogràfics, com el calotip del britànic Fox Talbot que es va difondre menys per tenir una patent. Però a partir de 1855 es va imposar el procediment del negatiu de vidre al col·lodió humit i la còpia en paper a l'albúmina.

La passió pel daguerrotip es va extendre per Europa i els seus cultivadors l'utilitzaven per reproduir monuments i paisatges, seguint els consells del seu inventor. Naturalment, també va haver-hi homes que immediatament van compendre l'importància de l'invent, com per exemple Arago y Gay Lussac, que no va ocultar la seva fascinació davant la "matemàtica exactitud" i "imaginable presició" dels detalls reproduits per la càmara ; Charles Robert Darwin va renunciar als seus dibuixos i va preferir la fotografia per il·lustrar La expresión de las emociones en el hombre y los animales (1872); Eugène Delacroix va comparar l'invent amb un "diccionari" de la Naturalesa i va aconsellar als pintors que el consultessin assíduament; William Randolph Hearst, magnat de la premsa americana, va començar a il·lustrar amb fotografies els articles del Examiner.[1]

Daguerreotip a Espanya[modifica | modifica el codi]

A Espanya es van realitzar daguerreotips entre 1839 i 1860 com a màxim, mentre que en altres països com els Estats Units es va estar utilitzant durant un major període.

El 10 de novembre de 1839 va tenir lloc a Barcelona la que s'ha considerat primera demostració pública del daguerreotip a la península Ibèrica. El català Ramon Alabern i Casas, obtingué des d'un terrat del pla de palau la primera imatge fotogràfica de Barcelona, l'edifici de la Llotja.[2] Pocs dies després es va realitzar una altra demostració a Madrid.[6][7][8] No obstant això, existeixen evidències que a l'octubre de 1839 ja va passar un daguerrotipista per Lisboa, Funchal i Santa Cruz de Tenerife.[9] Aquest primer daguerrotipista era l'abat francès Louis Compte, que viatjava a bord de la fragata mercant Oriental, que es trobava en viatge donant la volta al món, encara que el vaixell es va enfonsar en sortir de Valparaíso.[10] Les demostracions de Compte a Rio de Janeiro i Montevideo el 1840 són una referència en la història del daguerreotip a Amèrica del Sud.

A Espanya es conserven molt poques vistes d'exteriors fetes amb daguerreotip. Es coneixen dues vistes de Maó; 08:00 vistes de les obres de la carretera de Madrid a València, amb presos treballant encadenats, una vista de Barcelona, ​​una vista de Cadis, una vista de la catedral de Màlaga, una vista del pati dels lleons de l'Alhambra de Granada (Andalusia), una vista presa des de La Giralda de Sevilla, una vista del Monestir de l'Escorial i dues més de Madrid. En canvi, els retrats al daguerreotip són més nombrosos.

Referències[modifica | modifica el codi]

 1. 1,0 1,1 Gubern, Román. Historia del cine. Tercera edició (en castellà). Barcelona: Editorial Lumen, 1993, p. 15-16. 
 2. 2,0 2,1 Brotons, Ròmul. El triomf de la imaginació, 60 invents que han canviat el món (o gairebé). Barcelona: Albertí Editor, 2010, p. 44. ISBN 978-84-7246088-1. 
 3. Kurtz, Gerardo F. «Origen de un medio gráfico y un arte. Antecedentes, inicio y desarrollo de la fotografía en España». A: Summa Artis. Origen de un medio gráfico y un arte. Antecedentes, inicio y desarrollo de la fotografía en España. Madrid: Espasa Calpe, S. A, 2001, p. 88. ISBN 84-239-5492-7 [Consulta: 9 agost 2010]. 
 4. Les contribucions de John Frederick Goddard i Antoine Claudet van permetre una major extensió del daguerreotip.
 5. Gernsheim, H.; Gernsheim, A.. A Concise history of photography (en anglès). Londres: Thames and Hudson, 1965. OCLC 425560 [Consulta: 3 febrer 2010]. «No obstant això, Daguerre va obtenir una patent a Anglaterra cinc dies abans de fer-se públic el procediment.» 
 6. Newhall, B.; Fontcuberta, J.. Història de la fotografia. Des dels seus orígens fins als nostres dies. Barcelona: Editorial Gustavo Gili SA, 1983, p. 300. ISBN 84-252-1163-8. 
 7. López Mondéjar, P. Història de la fotografia a Espanya. 4a ed.. Barcelona: Lunwerg editors, 1999, p. 16. ISBN 8477826609. 
 8. «La fotografia (fotografia artística a Catalunya)». Web. Generalitat de Catalunya, 2012. [Consulta: Juliol 2013].
 9. Teixidor, Carles. La fotografia a les Canàries i Madeira: l'època del daguerreotip, el col·lodió i l'albúmina: 1839-1900, 1999. ISBN 84-605-8665-0. 
 10. Bécquer Casaballe, A. i Cuarterolo, MA. Imatges del Riu de la Plata: crònica de la fotografia rioplatense: 1840-1940. Buenos Aires: Editorial del Fotògraf, 1983 [Consulta: 9 agost 2010]. 

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

 • Vista de Madrid al daguerreotip. Imatge invertida lateralment. Vista amb l'església del Carme, de Madrid, presa des del carrer Espoz i Mina, cap a l'any 1854. En construcció hi ha l'edifici número 2 de la Porta del Sol, acabat el 1856. No és la fotografia més antiga de Madrid, ja que es conserven altres vistes anteriors al daguerreotip i al calotip (en paper a la sal). Aquest daguerreotip ha estat adquirit per l'Estat espanyol, i assignat al Museu Nacional del Romanticisme de Madrid.