Sentit (percepció)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Sentit)
«Sentit» redirigeix aquí. Vegeu-ne altres significats a «Sentit (desambiguació)».
Esquema dels sentits humans fet l'any 1619

Els sentits són les funcions fisiològiques per les quals els éssers vius perceben l'estat del seu propi cos, del seu entorn i les seves característiques. Són els equivalents biològics als sensors de les màquines per a introduir-les-hi els inputs.

Els animals tenen òrgans especialitzats per a aquestes funcions. Alguns poden ser, per exemple, l'electrocepció o capacitat de detectar camps elèctrics (present en els ocells), la magnetocepció o capacitat de detectar camps magnètics (present en els taurons) i l'ecolocació (radar) o capacitat d'orientar-se i desplaçar-se tot emetent sons, i rebent-ne i interpretant-ne l'eco (com poden fer els ratpenats).

En el cas particular dels humans, s'hi reconeix tradicionalment la vista (als ulls), l'oïda (a l'orella mitjana i interna, després de la recepció sonora mitjançant l'orella externa), l'olfacte (a la pituïtària, al final dels conductes nasals), el gust (a la llengua) i el tacte (als terminals nerviosos de la pell, sobre els quals uns valors extrems d'estimulació poden produir dolor o pruïja). Actualment, es consideren sentits també els següents: la termocepció, que percep la temperatura dels cossos; l'equilibri; la propiocepció, que percep el mateix cos amb les diferents parts i que permet situar-se al món físic.

Sistemes orgànics associats als sentits[modifica]

En el cos humà i altres espècies es poden estudiar els sentits des d'un punt de vista biològic, per sistemes, com per exemple el sistema auditiu, el sistema gustatiu, el sistema olfactiu, el sistema sensorial, el sistema somatosensorial o el sistema visual.

Sisè sentit[modifica]

Col·loquialment es parla del "sisè sentit" com a sinònim d'intuïció, si bé no es pot considerar un sentit perquè no correspon a cap òrgan.

En Ramon Llull va considerar que el sisè sentit era la facultat per la qual es conceptualitzaven i s'anomenaven els éssers que eren percebuts per tots els altres sentits. D'aquesta facultat en va dir "afat".

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sentit