Serigrafia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La serigrafia és un procediment d'estampació planogràfic, sense relleu, i per això no es pot considerar un gravat. Es realitza mitjançant estergit, a través d'un teixit porós, pel qual un corró o rasqueta fa passar la tinta o pintura. Pot imprimir-se sobre gran varietat de materials.[1] L'artista que més va popularitzar aquesta tècnica fou Andy Warhol.

Procés[modifica]

La serigrafia consisteix a transferir tinta a través d'una gasa tibada en un marc o bastidor. A aquest conjunt, l'anomenen pantalla serigràfica. Per tant, s'ha d'obturar la gasa en les parts que no es vol deixar passar tinta, mitjançant una emulsió, vernís, cinta adhesiva o emulsió fotosensible. La gasa mostra un aspecte de negatiu del que serà l'estampa. Es col·loca la pantalla serigràfica damunt el suport a imprimir i es fa passar la tinta a través de la gasa, aplicant-li una pressió moderada amb una rasqueta, generalment de cautxú. La paraula serigrafia té el seu origen en la paraula llatina sericum ('seda') i en la grega graphé ('acció d'escriure o dibuixar'). Aquesta tècnica té dos vessants d'aplicació: industrial i artístic.

Usos[modifica]

En estampació tèxtil, també s'usen cilindres d'acer inoxidable, amb minúsculs porus per on passa la tinta, la pressió s'exerceix amb un cilindre metàl·lic allotjat en l'interior del cilindre d'impressió. Aquesta tècnica també s'usa per a fabricar les pistes dels circuits impresos. El procediment d'impressió és molt utilitzat per a fer reproduccions d'art o anuncis.

El fet de poder imprimir sobre gairebé tots els materials comporta que molts articles de marxandatge com llapis, camises, barrets o clauers siguin serigrafiats. Les impressions serigràfiques poden detectar-se perquè cada color té un cert relleu.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Diccionario de Arte II (en castellà). Barcelona: Biblioteca de Consulta Larousse. Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.236. DL M-50.522-2002. ISBN 84-8332-391-5 [Consulta: 8 desembre 2014]. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Serigrafia