Encyclopédie

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Portada de l'Encyclopédie (1751)
Primer volum de l'Encyclopédie a la biblioteca del Museu Teyler, un dels dos únics exemplars originals complets del món

L'Encyclopédie (Enciclopèdia, en català) fou un voluminós compendi de coneixements en francès a càrrec de Denis Diderot i Jean d'Alembert. És considerada un típic exponent del projecte de la Il·lustració. El seu nom original era L'encyclopédie, ou Dictionnaire raisonné des sciences, des arts et des métiers (en català: L'enciclopèdia, o diccionari raonat de les ciències, arts i oficis).

Desenvolupament del projecte[modifica | modifica el codi]

La idea de publicar una enciclopèdia en francès neix de la influència i èxit editorial de la Cyclopaedia or an Universal Dictionary of Arts and Sciences (1728) d'Ephraim Chambers, així com de la publicació del Trevoux elaborat pels jesuïtes. Le Breton obté el 1745 una llicència per a efectuar una traducció al francès de l'enciclopèdia de Chambers. El 1747, encarrega a Diderot i D'Alembert l'elaboració editorial de l'Encyclopédie.

El projecte va ser molt atacat pel partit conservador de la cort i pels jesuïtes, fins al punt que -malgrat importants aliances com Madame de Pompadour o Chrétien Guillaume de Lamoignon de Malesherbes- en van forçar la prohibició. Distanciat de Diderot, d'Alembert hi va dimitir. Però, posteriorment, es va imposar la solució que d'Alembert sempre havia propugnat: considerar d'alguna manera l'Encyclopedie un projecte d'interès nacional.[1] La monarquia, conscient dels inconvenients de la prohibició de l'Encyclopedie (fugida del projecte editorial a l'estranger, amb la consegüent pèrdua de capital i prestigi nacional, així com de control efectiu sobre els seus continguts), va permetre que prosseguís de manera tàcita i molt vigilada, fins que es completés els disset volums de l'obra el 1772.

Redactors[modifica | modifica el codi]

Algunes de les persones destacades que col·laboraren en el projecte foren:

Estructura[modifica | modifica el codi]

L'enciclopèdia té un ordre temàtic, seguint el següent esquema del coneixement (detallat al seu inici). El saber humà es divideix en tres branques principals segons les facultats que s'emprin per assolir-lo: la memòria humana, la raó i la imaginació.

Dins els sabers relacionats amb la memòria es troba la història, l'anomenada història natural (origen dels éssers vius i astres) i els usos que s'han donat als materials al llarg del temps. A sota de l'epígraf de la raó es troba la filosofia, la comunicació (incloent-hi els sistemes d'escriptura i la gramàtica), l'ètica (apareix com a disciplina autònoma), les matemàtiques, la física, la medicina i la biologia, amb un apartat per a l'alquímia. Per últim, depenent de la imaginació, apareixen els articles relacionats amb la literatura i les arts.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. "D'Alembert: el nuevo intelectual entre 'biopolítica' y 'capitalismo de imprenta'" de G. Mayos.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]