Folre (coberta)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Folre (desambiguació)».
Photographie d'un livre recouvert d'une jaquette partiellement dépliée. Le livre est intitulé Blue Book of Stationary.
Un folre parcialment desplegat.

Un folre (dit també cobrellibre, sobrecoberta o camisa o folradura, ant. sobrevesta) és un estoig o beina de paper o altre material, imprès on no, destinat a protegir un llibre o un quadern. Comprèn generalment dues gires replegades sobre les contraguardes de la coberta.

Història[modifica]

A la segona meitat del s. XIX apareixen les cobertes de protecció amovibles. Abans d'això, els llibres eren el més sovint relligats i ricament decorats (dauradures, cuir, floritures, etc.) sigui per l'editor, sigui pel comprador mateix que comprava el quadern brut i el portava a un enquadernador.

Per raons d'economia lligades el més sovint a un context de crisi econòmica o de guerra, les cases editorials comencaren a publicar llibres d'enquadernació poc adornada. Per a dissimular la sobrietat dels volums, tingueren la idea de recobrir-los d'un estoig de paper. A partir de 1920, els folres porten una il·lustració en color.

Fonts[modifica]

  • Une histoire de l'édition contemporaine XIXe-XXe siècle d'Elisabeth Parinet, 2004. Butxaca: 416 pàgines. Editor: Seuil, col·lecció: Points histoire. (ISBN 2020415763 i 978-2020415767)
  • Dust Jackets from American and European Books, 1926-1947, Nova York Públic Library (2014)