Tesaurus

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
No s'ha de confondre amb Tesaurus (Grècia).

Un tesaurus és un glossari jerarquitzat o la plasmació en una obra de referència dels camps semàntics. L'hiperònim o mot genèric que agrupa els hipònims o descriptors és l'entrada o lema que apareix formant un arbre (de manera similar al diccionari ideològic) i sovint també en un índex alfabètic per facilitar-ne la cerca. Aquest lema conté tots els mots que depenen semànticament d'ell, amb precisions sobre el seu ús. També inclou els sinònims i antònims i els mots que es relacionen amb l'entrada, amb la qual cosa agrupen tot el vocabulari d'un tema de forma ordenada.

Tesaurus permet buscar més de 275.000 sinònims, antònims, paraules relacionades i frases idiomàtiques. També facilita les definicions que identifiquen el significat compartit per sinònims, i exemples d'oracions que mostren com es fan servir les paraules en el context. Thesaurus és més que només una llista de sinònims; és una guia per a un ús més precís i efectiu del llenguatge.[1]

Etimologia[modifica]

La paraula "tesaurus" deriva del Nou llatí del segle xvi, al seu torn del llatí thēsaurus, que és la llatinització del grec θησαυρός (thesauros), "tresor, tresoreria, magatzem". La paraula thesauros és d'etimologia incerta. Douglas Harper el deriva de l'arrel del verb grec τιθέναι tithenai, "posar, col·locar".[2] Robert Beekes va rebutjar una derivació indoeuropea i va suggerir un sufix pre-grec * -arwo -.

Des dels segles XVI al XIX, el terme "tesaurus" es va aplicar a qualsevol diccionari o enciclopèdia, com en Thesaurus linguae latinae (1532) i Thesaurus linguae graecae (1572). El significat de "col·lecció de paraules ordenades segons el sentit" es certifica per primera vegada en 1852 en el títol de Roget i el tresorer està testificat en anglès mitjà com "tresorer".[2]

Història[modifica]

En l'antiguitat, Philo de Byblos va crear el primer text que ara podria dir-tesaurus. En sànscrit, l'Amarakosha és un tesaurus en forma de vers, escrit al segle iv.

El primer diccionari de sinònims modern va ser el Thesaurus de Roget, compilat per primera vegada en 1805 per Peter Mark Roget, i publicat en 1852. Des de la seva publicació, mai s'ha esgotat i segueix sent una obra àmpliament utilitzada en tot el món de parla anglesa.[3] Les entrades al diccionari de sinònims de Roget estan enumerades conceptualment en comptes d'alfabèticament. Roget va descriure la seva tesaurus en el pròleg de la primera edició:

Han passat gairebé cinquanta anys des que vaig projectar per primera vegada un sistema de classificació verbal similar al que es basa en el present treball. Pensant que tal compilació podria ajudar a suplir les meves pròpies deficiències, l'any 1805, vaig completar un catàleg classificat de paraules en petita escala, però amb el mateix principi, i gairebé en la mateixa forma, que el Thesaurus ara publicat.

Referències[modifica]

  1. «Thesaurus by Merriam-Webster» (en anglès). [Consulta: 16 abril 2018].
  2. 2,0 2,1 «thesaurus | Origin and meaning of thesaurus by Online Etymology Dictionary» (en anglès). [Consulta: 16 abril 2018].
  3. Hüllen, W. «Introduction. In (Ed.), A History of Roget's Thesaurus: Origins, Development, and Design.» (en anglès). Falta indicar la publicació. Oxford University Press [Consulta: 3 desembre 2018].

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tesaurus