Enquadernació

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Llibres enquadernats (semi-pell).

L'enquadernació o relligadura és l'acció de cosir o enganxar diversos plecs o quaderns de text i posar-los cobertes. Les enquadernacions tenen per objecte procurar al llibre tres avantatges: la seva conservació, el seu fàcil maneig i la seva presentació artística.[1][2]

No comencen a utilitzar-se fins a l'època romana amb la invenció dels còdexs, però ja en els volums egipcis i grecoromans es va adoptar certa enquadernació de forma rudimentària que consistia en un embolcall de pell sobre el rotllo de papir o de pergamí i que anava lligat al mateix amb tires o corretges. Per guardar els volums amb el seu embolcall o sense ell, es col·locaven verticalment en caixes cilíndriques de fusta o metall conegudes amb el nom de scrinium, les quals podien contenir cert nombre de volums junts. De vegades, per a llibres o volums preciosos, es feien estoig si caixes de metall preciós i s'adornaven amb pedreria en l'art va destacar l'Espanya visigoda.

Taller d'enquadernació.

Rudiments d'enquadernació poden també descobrir-se en els pugilares que usaven els romans quan s'unien amb anelles i cordons i més encara quan tenien la forma de múltiples díptics a manera de tapes amb xarnera. Però la veritable enquadernació no va poder tenir lloc fins que es van inventar els còdexs de pergamí. Al principi, va haver de ser molt senzilla i poc artística formant les cobertes del còdex una altra pell més gruixuda sobre tablitas de fusta. Però ja des del segle XV comença el luxe en l'enquadernació, amb tasques d'orfebreria i escultura en les tapes donant exemple i servint de model des del temps de Constantí la fastuosa Bizanci.

Edat Mitjana[modifica]

Enquadernació en pell repussada amb guarnicions, segle XIII.

Tres classes d'enquadernacions es distingeixen a partir d'aquesta època i per tota l'Edat Mitjana:

 • Simples o de pura utilitat . És el llibre manual i corrent, sobretot, en els monestirs que es enquadernava amb dues senzilles taules cobertes de pell o de pergamí sense labors artístiques i es lligava amb alguna corretja o es tancava amb manezuelas metàl·liques o bé es cobrien els talls amb una prolongació de la pell a manera de cartera. A les universitats, els llibres majors solien guarnir amb punteres de bronze o ferro i es lligaven amb una cadena a un pal dins d'un pupitre a fi d'evitar pèrdues. Per això, rebien el nom de llibres de cadena o encadenats . Alguns d'aquests còdexs es guardaven en armaris i caixes no en posició recta o de cant sinó tombats rebent per això, el nom de tombs quan eren registres d'alguna magnitud, custodiats en els fitxers i per la classe de pell que els recobria es deien vedells .
 • Elegants . Es formaven amb taules que es recobrien de vellut sobre el qual s'afegia alguna guarnició de plata o bé es folraven amb guadamassil s tachonats amb claus d'adorn. Aquesta forma va deure començar a usar-se en Constantinoble cap al segle V, ja que en mosaics de l'època es representen ministres o servidors de l'Emperador portant grans llibres enquadernats de forma semblant. Però no es decoraven en aquells dies les pells amb gofrats repussats que no semblen coneguts abans del segle XIII. En els segles XIV i XV fins a principis del XVI es va portar molt l'enquadernació amb aquestes últimes labors sobretot a Espanya ja començats almenys al segle XIII sent d'estil mudèjar els gofrats coneguts.
 • De gran luxe . En aquestes s'empraven els ivoris llaurats, les plaques d'or i plata amb relleus i esmalt si les pedres fines. Es destinaven gairebé exclusivament a llibres litúrgics i Evangelis. En el seu ornamentació es reflecteix sempre l'estil de les èpoques i regions que les van produir.

Edat moderna[modifica]

Enquadernació amb guarnicions metàl·liques, segle XVI.

A l'Edat Moderna desapareixen gairebé del tot les enquadernacions de gran luxe o amb metalls preciosos i només per excepció s'usen alguna vegada per a obsequis personals. Però, en canvi, es fan més artístiques les de luxe mitjà i fins i tot les ordinàries donant Itàlia la norma del gust i estil a les mateixes se substitueix la fusta per el cartró per alleujar el pes del llibre i evitar la seva destrucció per la corc de la fusta tot i que encara en el segle XVI s'enquaderna sovint amb taules i es dóna més importància que abans al llom del llibre, decorant i imprimint rètols, ja que ha de quedar visible en la prestatgeria. El cartró o la taula es recobreixen amb pergamí o pells fines (badana, xagrí, marroquí, pell de Rússia) decorades amb gofrats i daurats d'estil plateresc i semiarabesco en els llibres de luxe mentre que altres s'enquadernen senzillament amb coberta de pergamí llis. Des del segle XVII s'admet la mitjana enquadernació de pell sobre el llom i en les puntes i de paper en el restant. Arribat el segle XIX sense abandonar aquestes formes, va estenent l'enquadernació anglesa de simple tela de percalina sobre el cartró encara adornada amb impressions d'or i colors.

La base de dades d'enquadernació històrica de la Reial Biblioteca ofereix mostres importants per aquest període. Les seves descripcions estan realitzades en un alt nivell de detall i sempre van acompanyades de la reproducció digital.

Enquadernació de llibres religiosos[modifica]

Missal de la fi del segle XVII.

Les enquadernacions dels llibres sagrats que van començar a fer-se luxoses des de la Pau Constantiniana, no tant servien per a la guarda i conservació dels mateixos com de preciós ornament. Van servir a aquest propòsit làmines d'ivori amb relleus i planxes d'or i plata amb encastos de pedres precioses i amb fines labors de repussat i filigrana. En aquestes enquadernacions poden distingir quatre èpoques:

 1. la bizantina , des del segle IV al VII en què les tapes es cobrien d'or o plata amb pedreria segons els models preciosos de Constantinoble. A aquest període correspon l'evangeliari del Tresor de Monza, a causa de la reina Teodolinda (segle XV);
 2. la pre-romànica d'Occident , des del segle VII fins al XI en què les tapes són ornades amb ivori llaurat, costum que ja en part s'havia iniciat en el segle V. A aquesta època correspon el missal de la biblioteca Barberini, en Florència (segle VIII);
 3. la romànica , durant els segles XI i XII en què aquestes làmines d'ivori s'enquadraven pel comuna o és encastada en marc de plata o or amb pedreria. D'aquest temps daten els ivoris i tapes de la catedral de Jaca i Museu Episcopal de Vic (segles XI i XII);
 4. la gòtica , en els segles XIII i XIV que es distingeix per la desaparició de l'ivori i per l'ús de plata repussada i algunes pedres fines. D'aquest període és l'Evangeliari de la col·legiata de Roncesvalles (segle XIII) sobre el qual juraven els reis de Navarra i les tapes d'un altre (ja de principis del segle XVI, encara gòtic) que guarda el museu vigatà sense comptar molts de diferents museus o de tresors d'esglésies;
 5. Segueix, finalment, el final de l'època gòtica i el Renaixement, en què s'empren indistintament la plata, els guadamassils, les fustes treballades i els velluts.[3]

Tipus d'enquadernacions[modifica]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

 1. Aldren A. Watson. Hand Bookbinding: A Manual of Instruction. Courier Dover Publications, 2 juliol 1996. ISBN 978-0-486-29157-4 [Consulta: 1 juliol 2012]. 
 2. Manly Banister. The Craft of Bookbinding. Courier Dover Publications, 1975. ISBN 978-0-486-27852-0 [Consulta: 1 juliol 2012]. 
 3. Arqueologia i belles arts , de 1922, Francisco Naval i Ayerbe.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Enquadernació Modifica l'enllaç a Wikidata