Carpeta

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

Una carpeta és un objecte que s'utilitza per a agrupar i protegir (tractar de forma adequada un document per evitar que es perdi, s'arrugui, es faci malbé...) els papers solts d'una organització.

Les carpetes d'arxiu consisteixen en generalment un full de paper gruixut o bé, fina, però rígida. La làmina que és un foli o fulla de paper o cartró, es doblega per la meitat arribant a una superfície superior a la d'un paper DIN A4. Els documents es guarden en el seu interior agrupats per temàtiques comunes. S'utilitzen sovint en combinació amb un arxivador per al seu emmagatzematge. Les carpetes d'arxiu es poden comprar fàcilment en les tendes de material d'oficina. En el Regne Unit, una de les més velles i millors companyies de carpetes conegudes és Railex. La Smead Manufacturing Company té un nivell similar en els Estats Units.

Carpeta arxivador

Les carpetes generalment s'etiqueten (posar etiquetes amb noms a les fulles o fundes de plàstic d'una carpeta) per a identificar el material que es troba en el seu interior. Les carpetes es poden etiquetar directament en la llengüeta amb un bolígraf o un llapis. Uns altres escriuen en les etiquetes adhesives que es posen en les llengüetes (part d'una funda de plàstic que sobresurt i té una obertura on es pot posar una etiqueta).

Hi ha també els marcadors electrònics que es poden utilitzar per a fer les etiquetes.

Les carpetes es poden fer de plàstic o de paper. Quan s'utilitza el paper, és preferible el que està fet de la cel·lulosa de fibra llarga, com paper Kraft o paper de Manila.

Altres carpetes[modifica | modifica el codi]

A més de les carpetes destinades a arxiu de documents existeixen altres objectes amb destinació similar que també es denominen carpetes.

Carpetes amb clip
  • Carpetes amb gomes. Les carpetes amb gomes (tires elàstiques que serveixen per a subjectar la carpeta i no perdre els documents) consisteixen en una planxa de cartó doblegada per la meitat dins de la qual es guarden documents. En una de les seues cares presenta quatre orificis (forats), dos reunits en el centre en la seua part superior, dues en els extrems en el centre del plànol, pels quals s'introdueixen unes gomes elàstiques. Les gomes es passen per sobre del plec oposat mantenint la carpeta tancada i impedint que caiguen els documents pels seus laterals.
  • Carpetes de congrés, són estructures que contenen el material necessari per a assistir a una reunió o conferència. Consisteixen en dues peces de cartó enfundades o embuatades que s'obrin com una carpeta. En el seu interior, consten d'una funda (coberta de plàstic) per a introduir un bloc de notes així com altres recipients com porta-bolígrafs, borses per a documents o borses per a targetes de visita.
  • Carpetes amb clip, són carpetes destinades a prendre notes. En costat dret se subjecten els documents mitjançant un clip (pinça de metall que serveix per a subjectar papers i mantenir-los units) o mordassa. El mecanisme se situa en l'extrem superior o lateral de la mateixa i subjecta les fulles per un sistema de pressió. Quan es vol extraure una, s'allibera el mecanisme i es torna a tancar mitjançant una palanca.
  • Carpetes amb abraçadora, són carpetes destinades a guardar documents amb perforacions laterals. Solen ser de plàstic i compten amb fixadores de plàstic o metall que s'introdueixen pels orificis i per una abraçadora del mateix material. L'abraçadora es pressiona contra els documents i els fixadors es dobleguen sobre ella per a mantenir-la en una posició fixa.
  • Carpetes porta-menús, són carpetes destinades a introduir les cartes dels establiments d'hostaleria. Es caracteritzen per la seua excel·lent presentació exterior amb fundes de materials d'alta qualitat que poden arribar a ésser de pell i acabats cridaners com daurats o relleus. Compten amb fundes interiors per a introduir les cartes que es fixen amb cargols (peça composta per un clau i una rosca que han d'encaixar fent-les voltar) a una estructura central de tal manera que poden afegir-se o retirar-se a voluntat.
  • Carpetes porta-documents. Són carpetes adaptades a la grandària de determinats papers com la documentació obligatòria de l'automòbil.
  • Arxivador. Carpeta que té fulles de cartró o fundes de plàstic per agrupar els documents en temes comuns.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Carpeta Modifica l'enllaç a Wikidata