Escriba

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Escriba jueu.

L'escriba (al llatí: scriba) era el copista, o amanuense de l'Antiguitat; era una persona fonamental en la civilització egípcia i molt important al llarg de tota la Història universal a diverses cultures.

Tècnics en escriptura, coneixien tots els secrets del càlcul i eren els únics capaços de calcular els impostos, assegurar les labors de construcció, tenir cura dels documents i transcriure les ordres del faraó.

Monjo escriba.

L'escriba de l'Antic Egipte[modifica | modifica el codi]

Article principal: Escriba de l'antic Egipte

L'escriba egipci solia procedir de la classe baixa o de tradició familiar d'escribes, però era culte, intel·ligent i educat. Els seus útils eren una taujana amb buits per a tintes de diferents colors, un gerro d'aigua, un càlam de canya amb el seu estoig i papir. Coneixia bé els documents legals i comercials de l'època, i els preparava al dictat o d'altres maneres, un treball pel qual rebia una remuneració.

L'escriba a la cultura hebrea[modifica | modifica el codi]

Per als hebreus l'escriba era el copista de les Sagrades Escriptures i, posteriorment, inclòs el doctor i intèrpret de la llei.

Els escrivans hebreus actuaven com a notaris públics, preparant certificats de divorci i enregistrant altres transaccions. Com a mínim en temps posteriors, no tenien cap tarifa fixa, de manera que es podia negociar amb ells el preu per endavant. En general només un dels interessats pagava el preu de la transacció, però de vegades les parts interessades compartien les despeses.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Escriba Modifica l'enllaç a Wikidata