Marginàlia

De Viquipèdia

La marginàlia és el conjunt de signes, comentaris o elements decoratius col·locats al marge d'un manuscrit o d'un llibre. Una forma especial de marginàlia són les drôleries.[1] La paraula pové del plurale tantum llatí marginalia, coses del marge. Sovint, el paper de la marginàlia en manuscrits pintats és complementari a les representacions principals.[2]

Per extensió s'utilitza per a les notes que un lector escriu al marge d'un llibre imprés o per a remarques i observacions segundàries d'un discurs.[3] També als llibres impresos es van utilitzar marginàlies, més sovint només de text per explicar o fer una referència. En la tipografia moderna, generalment només s'utilitzen les notes a peu, tot i que pot quedar una eina tipogràfica per evidenciar una idea, una citació.

conservat al Museu d'Art de Girona
Marginàlia al manuscrit Martirologi d'Usuard  
Marginàlia al saltiri de Lluís IX de França  
Marginàlies impreses i manuscrites a un exemplar de la Cosmografia (1545) de Sebastian Münster  

Referències[modifica]

  1. Arnall Juan, María Josefa. El llibre manuscrit. Volum 4 de Diccionaris d'especialitat. Barcelona: Edicions Universitat Barcelona, 2002, p. 165. ISBN 9788483383162. 
  2. Alcoy, Rosa. «La integració narrativa de la figuració marginal». A: L'Art medieval en joc. Barcelona: Edicions Universitat Barcelona, 2016, p. 83-85 (Emac contextos n°4). ISBN 9788447539833. 
  3. O’Connell, Mark «The Marginal Obsession with Marginalia». The Newyorker, 26 gener del 2012.

Bibliografia[modifica]