Den

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaDen

Gravat en ivori amb el faraó Den colpejant a l'enemic
Biografia
Naixementsegle XXX aC Modifica el valor a Wikidata
Mort2995 aC Modifica el valor a Wikidata
SepulturaTomba a Umm al-Qa'ab, Abidos 
Faraó

← DjetAnedjib → Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Altres nomsDewen, Africanus: Usaphaidos, Eusebius: Usaphaïs
Activitat
Ocupacióestadista Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolFaraó Modifica el valor a Wikidata
Famíliaprimera dinastia
CònjugeNakhtneith
Serethor Modifica el valor a Wikidata
FillsAnedjib
ParesDjet Modifica el valor a Wikidata  i Merneith[1]
Premis
MonumentTomba a Umm al-Qa'ab

Den (nom d'Horus: Horus-Den; nom de Nebti: Jaseti; nom d'Horus d'or: Jasetinebu; nom de Nesut-Bity: Jaseti, Sepati, Zemti; nom grec: Usafaidos, Usafais) fou el cinquè faraó de la primera dinastia de l'antic Egipte. Fill de Djet i de la princesa Merneith, probablement era menor a la mort del seu pare i va governar per un temps la seva mare com a regenta, deixant-li el tron en arribar a l'edat de governar.

Se li atribueix un regnat de 50 o 55 anys (Manethó en dona 20 anys), durant el qual es pensa que va fer expedicions militars al nord-est i al desert de l'est del Nil per uns gravats en una placa de vori. Va fer un cens de tot el poble.

Va estar casat almenys amb quatre dones, però només se'n conserven els noms de tres: Semat, Seixemetka i Serethor. És possible que la reina Betrest hagués estat també la seva esposa.[2] Fou el pare d'Anedjib, que el va succeir. Fou enterrat a Abidos. Quaranta mastabes del seu regne són a Saqqara.

Altres transcripcions del seu nom: Dem, Deuen, Dewen, Dun, Hesepti, Jasty, Kenti, Khaseti, Khasti, Khasty, Oudeni, Oudimou, Qenti, Semdi, Semti, Sengi, Senti, Septy, Tem, Udimu, Usaphais, Wedimu.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Grajetski, Wolfram. Ancient Egyptian Queens: a hieroglyphic dictionary (en anglès). Londres: Golden House Publications, 2005. ISBN 0954721896. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Den