Nitokris

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Nitokris o Nitocris fou reina de l'antic Egipte, la darrera de la Dinastia VI, vers el 2200 aC segons la cronologia màxima i 2100 aC segon la mínima.

Es creu que el seu nom Sa Ra fou Menkare, i el seu nom de naixement Nitocris. És esmentada a la llista de Manethó i a la llista egípcia de reis on se li dóna el nom Netkreti o Nitokerti.

Manethó li atribueix un regnat de 12 anys però el Papir de Torí només li reconeix dos anys un mes i un dia. Probablement va succeir al seu marit i germanastre Merenre II com a regent del fillastre d'ambdós Neferka, el nen i va assolir al cap de poc plens poders.

És la primera dona a ser reconeguda com a reina completa d'Egipte, essent esmentada a les llistes i utilitzant el cartutx reservat als faraons. Per la història d'Heròdot es pensa que va governar un temps mentre el seu marit i germà estava presoner del rebels i quan va morir a les seves mans un fill fou proclamat, be pels rebels o bé per ella mateixa i els seus fidels, i va assolir la seva regència; amb un engany va atreure als caps rebels i els va col·locar en una cambra que sobtadament va segellar i va emplenar amb aigua del Nil i van morir tots. Heròdot diu que per evitar la venjança dels rebels que no eren allí es va suïcidar tirant-se a les flames, però això darrer, en tot cas va passar algun temps després, i podria haver-se suïcidat només quan la rebel·lió va triomfar arreu.

No s'esmenta a les fonts contemporànies, a biografies de tombes o inscripcions, però si apareix al Papir de Torí i a Manethó i altres fonts posteriors. Tot i així Manethó diu que va construir la tercera piràmide'(suposadament s'està referint a Giza), i això fa la seva informació sospitosa, si bé sembla que el nom de regne de Nitokris fou Menkare i Manethó devia confondre el nom amb Menkaure (Micerí).

Amb ella va acabar de fet la dinastia VI i va començar el primer període intermedi.