Nitokris

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personaNitokris
 Faraona 

Dades biogràfiques
Naixement segle XXIII aC (Julià)
Mort 2192 aC
Activitat professional
Ocupació Estadista
Època Antic Egipte i Regne Antic d'Egipte
Dades familiars
Dinastia Dinastia VI d'Egipte
Pares Pepi IINeith
Germans Merenre II
Modifica dades a Wikidata

Nitokris o Nitocris fou reina de l'antic Egipte, la darrera de la dinastia VI, vers el 2200 aC segons la cronologia màxima i 2100 aC, segons la mínima.

Es creu que el seu nom Sa Ra fou Menkare, i el seu nom de naixement Nitocris. És esmentada en la llista de Manethó i en la llista egípcia de reis, on se li dóna el nom de Netkreti o Nitokerti.

Manethó li atribueix un regnat de 12 anys, però el papir de Torí només li reconeix dos anys, un mes i un dia. Probablement, va succeir al seu marit i germanastre Merenre II com a regenta del fillastre d'ambdós, Neferka, el nen, i va assolir al cap de poc plens poders.

És la primera dona a ser reconeguda com a reina completa d'Egipte, i és esmentada en les llistes i utilitza el cartutx reservat als faraons. Per la història d'Heròdot, es pensa que va governar un temps mentre el seu marit i germà estava presoner del rebels i, quan va morir a les seves mans, un fill seu fou proclamat, bé pels rebels o bé per ella mateixa i els seus fidels, i va assolir la seva regència; amb un engany, va atreure els caps rebels i els va col·locar en una cambra que sobtadament va segellar i va emplenar amb aigua del Nil i hi van morir tots. Heròdot diu que, per evitar la venjança dels rebels que no eren allí, es va suïcidar tirant-se a les flames, però això darrer, en tot cas va passar algun temps després, i podria haver-se suïcidat només quan la rebel·lió va triomfar arreu.

No s'esmenta en les fonts contemporànies, en biografies de tombes o inscripcions, però sí que apareix al papir de Torí i en Manethó i en altres fonts posteriors. Tot i així, Manethó diu que va construir la tercera piràmide (suposadament, s'està referint a Giza), i això fa la seva informació sospitosa, si bé sembla que el nom de regnat de Nitokris fou Menkare, i Manethó devia confondre el nom amb Menkaure (Micerí).

Amb ella, va acabar de fet la dinastia VI i va començar el primer període intermedi.