Necó I

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaNecó I

Estatua oferent de Necó I Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementsegle VII aC Modifica el valor a Wikidata
Mort664 aC Modifica el valor a Wikidata
Memfis Modifica el valor a Wikidata
Faraó
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciósobirà Modifica el valor a Wikidata
PeríodeAntic Egipte Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolFaraó Modifica el valor a Wikidata
FamíliaDinastia XXVI d'Egipte Modifica el valor a Wikidata
FillsPsamètic I Modifica el valor a Wikidata
PareTefnakht II (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Necó I o Menjeperra-Nekau (672 aC. - 664 aC.) era el governador de la ciutat egípcia de Sais. Com a sobirà local Saita de la dinastia XXVI d'Egipte, el regnat de Necó va ser de vuit anys, segons Manetó.

Biografia[modifica]

Necó probablement era el germà de Nekauba, i el fill de Tafnajt II. El seu fill, Psamètic I va reunificar Egipte.

A Necó se'l coneix principalment per documents assiris però també està confirmat en un document egipci contemporani del seu regnat. Va ser instaurat oficialment a Sais per Assurbanipal al voltant de 670 aC., com aliat d'Assíria, encara que ell ja governava a Egipte com a sobirà local abans d'aquest esdeveniment.

Segons els registres històrics, Necó va ser assassinat el 664 aC. per un exèrcit invasor Kushita, sota Tanutamon. La invasió dels Nubis del delta del Nil va ser immediatament repel·lida pels assiris que van avançar cap al sud per conquerir l'Alt Egipte i saquejar Tebas.

El nom de Necó I està gravat en una estela donant una ofrena en el segon any de regnat (publicat per Olivier Perdu el 2002). L'estela registra una donació de terres a la tríada d'Osiris de Per-Hebyt (el modern Behbeit el-Hagar, a prop de Sebennitos) pel «sacerdot d'Isis, amant d'Hebyt, gran cap... fill d'Iuput, Akanosh». L'estela és molt semblant en estil, contingut i epigrafia a l'estela del donatiu del 8è any de Shepsesra-Tafnajt.

Això suggereix que Shepsesra-Tafnajt era Tafnajt II i un personatge diferent del famós gran cap occidental Tafnajt, oposat a Piankhi. Shepsesra-Tafnajt, hauria estat un predecessor relativament recent de Necó I, el Stefinates registrat a l'epítom de Manetó. Perdu exposa de forma convincent que els dos reis saites predecessors de Necó I, a saber Stefinates i Nejepsos (o Nekauba) del text de Manetó, pertanyen al començament de la dinastia vint-i-sisena o Saita.

Testimonis de la seva època[modifica]

Referències[modifica]

  • Olivier Perdu, De Stéphinatès à Néchao ou les débuts de la XXVIe dynastie, CRAIBL 2002, pp. 1215-1244
  • Neco I, a digitalegypt
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Necó I