Dinastia XI d'Egipte

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Tutanchamun Maske.jpg
Dinasties de faraons
a l'Antic Egipte

(Entre parèntesi any aproximat
d'inici, sempre aC)
Període predinàstic
Període protodinàstic
Període arcaic
I (3100) - II (2890)
Regne Antic
III (2686) - IV (2613) - V (2498)
VI (2345)
Primer Període Intermedi
VII (2181) - VIII (2173) - IX (2160)
X (2130) - XI (2133) (Només a Tebes)
Regne Mitjà
XI (Tot Egipte)
XII (2040) - XIII (1786) - XIV (1633)
Segon Període Intermedi
XV (1674) - XVI (1684) - XVII (1650)
Regne Nou
XVIII (1567) - XIX (1320) - XX (1200)
Tercer Període Intermedi
XXI (1085) - XXII (945) - XXIII (730)
XXIV (720) - XXV (716) - XXVI (664)
Primer període persa (525)
Baix imperi
XXVIII (404) - XXIX (399) - XXX (380)
Segon període persa (343)
Període hel·lenístic
Alexandre el Gran (332)
Dinastia ptolemaica (323)
Província romana (30)
Conquesta àrab
Conquesta otomana

La dinastia XI de l'Antic Egipte fou una dinastia sorgida a Tebes que va governar al tomb del final del tercer mil·lenni (entre 2100 aC i 1900 aC).

Mentre la dinastia VI continuava la seva decadència amb les dinasties VII i VIII, els nomarques d'arreu es feren més poderosos, especialment els de Tebes i els de Heracleòpolis. Foren aquests darrers (dinasties IX i X) els que van posar fi a les dinasties memfites (VII i VIII) però no van poder unificar el país perquè els nomarques de Tebes no els reconeixien com únics sobirans, que tanmateix en algun moment van assolir el títol reial.

La dinastia XI cal dividir-la en dues fases:

Una primera en la que els nomarques, amb títol reial o sense, només governaven un territori reduït però que van estendre a la regió entre Abidos i Assuan. L'ancestre seria Antef fill d'Ikui.

Una segona en què Heracleòpolis i Memfis i el Baix Egipte són ocupades i el país queda unificat. La línia de sobirans en algunes llistes comencen amb Mentuhotep I (en realitat II), l'unificador, i per tant no s'hauria de comptar al Mentuhotep que només va ser nomarca però no va governar sobre tot l'Egipte.

Aquesta dinastia establí les bases arquitectòniques que es desenvolupen a l'Imperi mitjà. Una de les seves fites es haver obert el comerç amb el Punt, suposadament al corn d'Àfrica, a l'extrem nord de Somàlia, d'eon es portava marfil, encens, goma i perfums.

Al final altre cop va tornar el desordre: una possible guerra civil entre dos pretendents al sud del país, a la Baixa Núbia, amb altres aspirants dominant alguns territoris o succeint al primer rebel. Normalment es considera que el visir Amenemhet va donar un cop d'estat i va assolir el poder amb el nom d'Amenemhet I, i que va fer esborrar els registres del govern de Mentuhotep III al qual des de llavors van considerar usurpador; d'altres pensen que Mentuhotep III va morir sobtadament sense fills i que Amenemhet va agafar el poder sobre altres aspirants; però alguns erudits pensen que no fou tan fàcil, i fos per un cop d'estat o per l'extinció de la línia directa, es va produir una guerra civil de la que Amenemhet va sortir triomfant.

La llista de monarques es pot establir de la següent manera:

Cronologia[modifica | modifica el codi]

Mentoehotep IV Mentoehotep III Mentoehotep II Antef III Antef II Antef I Mentoehotep I

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Dinastia XI d'Egipte Modifica l'enllaç a Wikidata