Ninetjer

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Ninetjer
Ninetjer.png
Faraó d'Egipte
En el càrrec des de 40 anys, d'acord amb la Pedra de Palerm
Nebre
Dades biogràfiques
Mort 2845 aC
Ocupació estadista
Dinastia dinastia II
Modifica dades a Wikidata

Ninetjer o Neterimw o Neteren (nom d'Horus, Nesut-bit i Nebti: Ninejter = "el que agrada als déus" o "el que pertany a déu") fou el tercer faraó de la dinastia II de l'antic Egipte.

Manethó li atribueix un regnat de 47 anys i li dóna el nom de Binothris. El papir de Torí sembla que esmenta que va morir amb 95 anys i se l'esmenta com a Banetjer ('Servidor de déu' o 'Ba el de déu'). A la llista d'Abidos, se l'esmenta com a Baneteren o Neteren i a la de Saqqara com a Baneteru ('Ba el diví'). Eusebi l'anomena Biophis.

Segells d'aquest faraó s'han trobat en diversos llocs del Baix Egipte i a Saqqara (en total, el nom del faraó apareix 20 vegades; un total de sis tombes particulars a Umm al-Qaab i Saqqara tenen el seu nom; aquestes tombes particulars corresponen a Mdjh Gnwty Ruaben o Niurab (primera part del regnat de Ninetjer), Ptahenhpty (Ni-hpty-Ptah) i a la part final Khnwmneferhotep (Nfr-htp-Khnemw) i Khnwmenii (Ji-en-Khnemw); l'altra esmenta noms d'una ciutat, Grgt Nekhbet, i de déus Hwt-[Hor]-wa-Pe i pertany a un oficial del rei el nom del qual no s'esmenta; una tomba esmenta el nom de Nikara com a possible titular. També en una mastaba a Gizeh (amb segells en 11 gerres) i a la necròpolis d'Helwan a la tomba anomenada 504 H4, on s'esmenta el nom Hwt sntjer netjerw, i els déus Per-Desher and Grgt Nekhbet. A Tell al-Farain, a Buto, n'hi ha algunes inscripcions.

A l'Alt Egipte, només se l'esmenta una vegada a Abidos, en dues gerres de la tomba de Peribsen, que possiblement fou portada allí des del nord, amb el nom Nebra sobreescrit com a Ninetjer, i un altre amb el signe d'una barca. El seu nom també apareix en altres objectes: una etiqueta de vori de la zona de Saqqara i una estatueta de pedra d'alabastre (l'estatueta anomenada de Redjit o bé d'Hetepdief, sacerdot encarregat del culte als faraons, que ja vivia durant els precedents regnats).

Les inscripcions a Saqqara fan creure que, efectivament, va tenir un llarg regnat d'almenys 35 anys (va fer el cens bianual almenys 17 vegades).

A la pedra de Palerm, s'esmenten fets d'alguns dels seus anys de regnat, un total de 15, del sisè al vint-i-unè. Els anys de l'1 al 5 i del 21 al 36 s'han perdut, i els 9 darrers anys apareixen, però no es poden llegir al fragment de la pedra del Museu d'Antiguitats Egípcies del Caire. Els fets narrats són:

 • any 6è: Shemsw Hor (Festival dels seguidors d'Horus); realització per tercera vegada del cens bianual dels ramats.
 • any 7è: aparició del rei del Baix Egipte i estira la corda pel Hwt Hrw Rn (llegit com [Ntr] r-n (possiblement es referix a la fundació d'una capella).
 • any 8è: Shemsw Hor; quarta vegada del cens.
 • any 9è: aparició del rei de l'Alt i Baix Egipte a la cursa d'Apis.
 • any 10è: Shemsw Hor; cinquena realització del cens.
 • any 11è: aparició del rei del Baix Egipte en el seu segon festival de Bark o Sokar.
 • Any 12è: Shemsw Hor; sisena vegada del cens.
 • Any 13è: primera celebració de la festa de Hr sb3 pt ('Horus estel del cel') o primera entrada a l'edifici Hr dw3 pt. Fundació (atac?) dels dominis Shem Re i Mehwt ('El sol ha vingut' i 'El Nord'). Els experts no estan d'acord en si cal llegir fundació de les ciutats o atac a les ciutats; la primera versió té més partidaris.
 • Any 14è: Shemsw Hor; setena vegada del cens. L'altura del Nil només arriba a un cúbit (i continua baix als anys següents).
 • Any 15è: aparició del rei del Baix Egipte a la segona cursa d'Apis.
 • Any 16è: Shemsw Hor; vuitena realització del cens.
 • Any 17è: aparició del rei del Baix Egipte, tercera celebració del Festival de Bark o Sokar.
 • Any 18è: Shemsw Hor; novena realització del cens.
 • Any 19è: aparició del rei del Baix Egipte, sacrifici en honor de la mare del rei, festes de l'eternitat (Djet). La lectura de Maa (n) Mwt-Neswt djet sembla referir-se a la mort de la mare del rei guanyant així l'eternitat, però no hi ha unanimitat.
 • Any 20è: Shesw Hor; desena realització del cens.

La seva tomba es va trobar a Saqqara per l'arqueòleg S. B. Hassan, als anys quaranta, al sud de la piràmide de Djoser i no massa llunyana (150 m) de la del primer faraó de la dinastia, Hotepsekhemui. És menys gran que la d'aquest i té galeries que tampoc foren acabades. S'inicia a la mastaba del visir Nebkawhor i continua cap a les galeries irregulars, a causa de la qualitat de la pedra. Una altra excavació s'hi va fer el 1980 i va revelar que era més gran del que se suposava abans.

Sobre els seus actes constatats a la pedra, són en general aparicions als festivals o actes religiosos com el de Sokar, que es feia cada sis anys o el culte a Apis (l'any 9 i 15 del seu regnat), quasi tots a la regió de Memfis (a l'Alt Egipte, només es feia el de Nekhbet o Elkab). A l'any setè, es creu que va fundar una capella. El tretzè any es va produir la fundació (per alguns atacs) de dues ciutats, l'una que s'ha traduït com a 'El Nord' o 'Terra del nord' o 'Casa del nord' (Mehwt), i una altra que s'anomena Shem-Re, i els experts partidaris de traduir-la com a 'atac' consideren que són els signes d'una rebel·lió a la zona del delta. Alguns fets coneguts d'altres fonts, sense data, com l'assistència al festival de Sokar o el 17 cens bianual, podrien haver tingut lloc en el 24è i 35è anys de regnat.

La seva successió és incerta i n'hi ha diverses teories:

 • Fou succeït per Peribsen (Seth-Peribsen) a tot el país (possible posterior fragmentació del país).
 • Fou succeït per Peribsen al sud i Weneg (o Za) al nord.
 • Fou succeït per Sekhemib a tot el país (possible posterior fragmentació del país).
 • Fou succeït per Sekhemib al sud i Weneg (o Za) al nord.
 • Fou succeït per Za (dubtós), Weneg, Sened, Nubnefer, Neferkare i Neferkaseker, abans de Sekhemib i/o Peribsen i Khasekhemui.

Des de la mort del faraó, hi ha un període fosc d'una quarantena d'anys i els dubtes per ara no tenen resposta.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ninetjer Modifica l'enllaç a Wikidata