Horus-Cocodril

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personaHorus-Cocodril
 Faraó 

Dades biogràfiques
Naixement 3100 aC (Julià)
Mort p. segle XXXI aC
Època Antic Egipte
Dades familiars
Dinastia Període protodinàstic d'Egipte
Modifica dades a Wikidata

Cocodril (o Horus-Cocodril) fou un cap o rei egipci del període predinàstic que podria ser un usurpador, segons Dreyer, o un sobirà de la regió de Tarkhan, que és on s'han trobat proves de la seva existència.

Horus Cocodril podria haver viscut en l'època en la qual es van gestar les arrels del sistema de reis egipcis, que es coneix com a cultura Naqada III. Durant aquesta, existien diverses divisions territorials denominades hesp –els nomós grecs. Cadascuna d'aquestes tenia el seu propi animal o planta sagrada, que era el seu tòtem o emblema de territori. L'emblema era utilitzat per a la decoració dels atuells i terrisseria de la zona.

Els nomós, eventualment, van donar origen a dos poderosos regnes: l'Alt Egipte i el Baix Egipte, amb uns vint nomós en el Baix Egipte i vint-i-dos en l'Alt Egipte. Cada estat tenia el seu governador propi. Es van succeir uns tretze governadors a Nejen, dels quals solament se n'han pogut identificar alguns. Segons certes interpretacions, un d'aquests governadors podria haver estat Horus Cocodril.

Vegeu també[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Wilkinson, Toby A. H.. Early Dynastic Egypt. Editorial Routledge, 1999. ISBN 0-203-06737-1. 

Enllaços externs[modifica]