Tòtem

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Un tòtem amb un ca-juk, una àguila i un llop

Un tòtem és un objecte, ésser o animal sobrenatural, que en les mitologies d'algunes cultures es pren com a emblema de la tribu o de l'individu; aquest pot incloure una diversitat d'atributs i significats. En el totemisme, s'entén també com una relació simbòlica entre la natura i l'ésser humà.[1] Són associats, així mateix, a les religions xamàniques.

Tòtem físic[modifica]

Generalment, es localitzen propers a la costa de l'oceà Pacífic d'Amèrica del Nord (Estats Units i Canadà). Molts van ser creats per tribus nadiues com els objiwa. Per les característiques duradores a la intempèrie, generalment han estat fets de fusta de cedre. La seva construcció va pràcticament desaparèixer en la dècada de 1920 i la dècada de 1930, i renasqueren en la dècada de 1950.[2]

En la cúspide, molts d'aquests mostren un, dos o tres personatges que declaren el rang o estatus del cap de la localitat. Les representacions d'animals són part important de, bàsicament, cada escultura. Les virtuts dels animals, com a part de les creences nadiues i del totemisme, hi són incloses.

Tòtem espiritual i totemisme[modifica]

Entre algunes tribus indígenes i ameríndies, les qualitats dels animals reflecteixen o reflectien forces sobrenaturals i atribucions espirituals. Entre alguns dels animals reconeguts està l'ós, el falcó, el peix, el bisó i el teixó.

Referències[modifica]

  1. Halpin, Marjorie M. Totem Poles: An Illustrated Guide (en anglès). UBC Press, 2011, p. 16. ISBN 077484518X. 
  2. Halpin, Marjorie M. Totem Poles: An Illustrated Guide (en anglès). UBC Press, 2011, p. 15. ISBN 077484518X. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tòtem Modifica l'enllaç a Wikidata