Sobekneferu

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Estàtua del cos de Sobekneferu

Sobekneferu (de vegades també Neferusobek) fou segurament filla d'Amenemhet III i germana (germanastre) i esposa de Amenemhet IV. El seu nom vol dir "Sobek és tres vegades més bonic". L'esmenta Manethó, i les llistes de Karnak i Saqqara, però no pas la llista d'Abidos. El seu nom Sa Ra fou Neferusobek (variants: Neferusobeksatra, Neferusobekshedty i Raneserusobek); el seu nom d'Horus fou Meritra; el nom Nebty Satsekhemnabtawy; el nom d'Horus d'or Djedetjau; i el seu nom Nesut Bity Sebekkara. Els grecs l'anomenen Skemiofris. El seu nom apareix també com Biknebudyedetjau, Dedetkhe, Djedetkhaw, Escemiofris, Kasobekre, Meretre, Meritre, Merytra, Merytre, Nefrusobek, Satsekhemnebettawy, Sebekkare, Sebeknefrura, Sebeknefrure, Sebeknofiroure, Shedetsobknofrura, Shedetsobknofrure, Sitsekhem, Skemiophr, Sobeknefru i Sobkenophr.

En morir al seu marit fou proclamada reina però com era tradicional ho fou com a regent d'un menor d'edat, presumiblement un fill o parent proper d'Amenemhet IV. Així se la suposa mare dels dos iniciadors de la dinastia XIII: Sekhemrakhuty Sobekhotep I i Sekhemkare Sonbef. Va governar uns quatre anys vers 1790 aC a 1785 aC.

Pel seu nom complet de Sa Ra (Sobekneferu Shedty) es creu que va participar en la creació d'un centre religiós a la regió de l'Oasi de Faium, a la ciutat de Shedet (després Cocodrilòpolis). És probable que essent el centre del poder polític a la regió de Faium on el deu cocodril Sobek era el més adorat, foren els religiosos de Sobek els que afavoriren la seva regència. La regió a més havia estat afavorida pels darrers reis i el seu poder econòmic havia crescut.

El seu regnat està testimoniat a més de per les fonts esmentades per restes físiques: un segell cilíndric amb el seu nom i el del seu pare Amenemhet III, i una inscripció a la segona casada del Nil. El fragment d'unes estàtues (tres) de basalt es van trobar a Tell al-Daba (Avaris) al delta oriental; en els fragments s'observa que té pits i no porta falsa barba el que demostra que era faraó tot i ser dona. No es té cap constància de la seva imatge amb la possible excepció d'una estatueta del Museu Metropolità de Nova York que és esmentat en un article publicat fa pocs anys, on es mostra a una dona amb corona al cap i vestida amb una capa d'hebsed, però no se segur que li correspongui.

Va completar el temple mortuori del seu pare, on el seu nom apareix algunes vegades (en canvi no apareix el d'Amenemhet IV).

La seva tomba no s'ha trobat. Es suposa que li correspondria la piràmide del nord a Mazghuna. De ser així hauria deixat l'àrea tradicional de Faium, per la més propera a Memfis de Mazghuna (al costat de Dashur). De fet no se sap quina fou la seva capital.

Amb ella es pot donar per acabada la dinastia XII.

Als quatre anys fou proclamat rei Sobekhotep I que va iniciar la dinastia XIII i el segon període intermedi.


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sobekneferu Modifica l'enllaç a Wikidata