Beina

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Beina (desambiguació)».
Aquest article tracta sobre l'element de la munició que conté la càrrega explosiva i la càpsula fulminant. Si cerqueu la cobertura dels fruits, vegeu «llegum».
Beines ejectades per una canó de 75 mm (utilitzat durant la Primera Guerra Mundial

La beina, càpsula o casquet[1] és l'element de la munició que solidaritza tots els altres i conté la càrrega explosiva i la càpsula fulminant. Una beina és buida per dins i de forma normalment cilíndrica o troncònica, de vegades eixamplada o aflautada. Sovint estava feta de llautó, perquè la ductilitat facilita el fet de donar-li forma, característica important en el moment de recàrrega. De tota manera, alguns contextos o necessitats conduïren els fabricants a adoptar altres materials:

Exemples de beines de diferents models

Les seccions verticals d'una beina són:

El culot pot comprendre:

  • una gorja, és a dir, un tipus de ranura que facilita la tasca dels components de les armes automàtiques o semiautomàtiques encarregats de la seva extracció o ejecció.
  • un vorell que facilita el blocatge i millora l'estanquitat. Les municions contemporànies rarament tenen vorell, perquè redueix la superfície de contacte de la munició situada a dins d'un carregador, la qual fa més difícil l'acció dels components encarregats de l'alimentació i, en menor mesura, de l'extracció i l'ejecció.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Beina». Cercaterm. TERMCAT, Centre de Terminologia.