Llet maternitzada

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Llet maternitzada
Infant alimentant d'una tirallet.

La llet maternitzada, llet de fórmula o fórmula infantil és llet de vaca modificada perquè la puguin prendre els nadons que no tenen accés a la llet materna, sense que això signifiqui que sigui igual o que la substitueixi.

És un substitut artificial de la llet materna i, encara que hi hagi altres llets més semblants a la humana –com la llet de burra o cabra–, les fórmules es dissenyen a partir de la llet de vaca, que és la més barata i estesa, i n'hi ha algunes que es fabriquen a partir de suc de soia.

Antigament, quan no hi havia llet de fórmula i la mare no volia o no podia alimentar el nadó amb llet materna, la llet de vaca es diluïa i s'hi afegia sucre, perquè la llet materna té més lactosa i menys proteïna que la de vaca.

En la cria de bestiar de vegades s'utilitzen succedanis, tot i tenir disponible llet natural d'animals de la seva pròpia espècie.

L'ús de fórmules infantils ha estat decreixent en països industrialitzats des d'almenys el 1970, com a resultat de l'educació prenatal, la intervenció de la indústria alimentària farmacèutica –que en les dècades del 1950 i 1960 desaconsellava la lactància materna–, l'increment de l'enteniment dels riscos de tals fórmules i l'activisme social.

Un informe de 2001 de l'Organització Mundial de la Salut advoca fortament per la lactància materna sobre l'ús de les fórmules, excepte en circumstàncies inusuals.[1]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. World Health Organization, Executive Board. Infant and Young Child Nutrition. World Health Organization, 24 novembre 2001. 

Bibliografia[modifica]

  • Benn, C. S., Wohlfahrt, J., Aaby, P., Westergaard, T., Benfeldt, E., Michaelsen, K. F., Bjorksten, B., M. Melbye. 2004. "Lactància materna i risc de dermatitis atòpica, per històries parentals d'al·lèrgia, en els primers 18 mesos de vida," American Journal of Epidemiology , 160 (3): 217-223.
  • McCann, J. C., B. N. Ames. 2005. "És l'àcid docosahexaenoic, una n-3 llarga cadena poliinsaturatada d'àcids grassos, requerit per al desenvolupament de la funció normal del cervell? Evidenciar de tests cognitius i conductuals en humans i en animals," American Journal of Clinical Nutrition , 82 (2): 281-295.
  • Riordan, J. M. 1997. "El cost de no alletar: comentaris," Journal of Human Lactation , 13 (2): 93-97.
  • Sadauskaite-Kuehne, V., Ludvigsson, J., Padaiga, Z., Jasinskiene, E., U. Samuelsson. 2004. Diabetis/Metabolism Research Reviews , 20 (2): 150-157.
  • La Llet Lliga Internacional. L'art femení d'alletar . Eds. 1958-2005 (ISBN 0-452-28580-1).

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Llet maternitzada