Lactasa

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de proteïnaLactasa
1jyn.jpg
Lactasa tetramer, E.Coli
Substància enzim, glúcid i enzim digestiu
Nombre EC 3.2.1.108
Locus Cr. 2 q21
Identificadors
Símbol LCT LAC; LPH; LPH1
HUGO 6530
Entrez 3938
OMIM 603202
RefSeq NM_002299
P09848
Modifica dades a Wikidata

La lactasa, un tipus de β-galactosidasa, és un enzim produït a l'intestí prim que se sintetitza durant la infància de tots els mamífers. La seva acció és imprescindible en el procés de conversió de la lactosa, sucre doble (disacàrid), en els seus components glucosa i galactosa. La lactasa es produeix a les microvellositats de les cèl·lules epitelials que recobreixen l'intestí. La reacció que catalitza és la següent:

C12H22O11 + H2O → C6H12O6 + C6H12O6 + calor.

Pertany a la família de les disacaridases, que són els enzims que s’encarreguen de trencar els disacàrids en els monosacàrids que els formen. La falta de lactasa origina intolerància a la lactosa, que és una anomalia relativament freqüent, sobretot en persones d'avançada edat. S’ha suggerit que la secreció de lactasa a l'etapa adulta humana és una adaptació evolutiva que sorgí fa més de 7.500 anys. Aquesta síntesi de lactasa és característica de la població balcànica.[1]

Les anomalies relacionades amb la lactasa són:[2]

  • Intolerància a la lactosa: és una síndrome clínica que cursa amb una o més de les següents manifestacions: dolor abdominal, diarrea, nàusees, flatulència i sensació de plenitud després de la ingestió d’un producte que conté lactosa.
  • Malabsorció de lactosa: és un problema fisiològic que s’associa a la intolerància a la lactosa i s’atribueix al desequilibri entre la quantitat de lactosa ingerida i la capacitat de digerir la lactosa.
  • Deficiència primària de lactasa: és l'absència relativa o absoluta de lactasa que se desenvolupa durant la infància i que en la major part dels casos és la causa de la malabsorció i intolerància a la lactosa. Aquesta deficiència també es refereix com hipolactàsia d’adults, absència de la persistència de lactasa o deficiència lactàsica hereditària.
  • Deficiència secundària de lactasa: és la deficiència de lactasa per lesions de l'intestí prim, gastroenteritis aguda, diarrea persistent, quimioteràpia pel càncer, etc. És a dir, per trastorns que alteren la mucosa gàstrica i que es presenten a qualsevol edat, si bé és comú en la infància.
  • Deficiència congènita de lactasa: és un cas extremadament estrany de dèficit de lactasa per causes desconegudes que es presenta en el nadó. Fins que no hi ha hagut els avenços necessaris per al desenvolupament de preparats infantils exemptes de lactosa, els subjectes amb aquest dèficit no podien sobreviure.

Referències[modifica]

  1. Itan Y, Powell A, Beaumont MA, Burger J y Thomas MG. 2009 The Origins of Lactase Persistence in Europe. PLoS Computional Biology '5'(8): e1000491. doi:10.1371/journal.pcbi.1000491.
  2. Heyman MB. 2006. Lactose Intolerance in Infants, Children, and Adolescents. Pediatrics 118 (3): 1279-1286.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Lactasa Modifica l'enllaç a Wikidata