Artritis reactiva

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de malaltiaArtritis reactiva
Tipus artritis, rare rheumatologic disease Tradueix, rare bone disease Tradueix i infectious arthropathy Tradueix
Epònim Hans Conrad Julius Reiter
Especialitat reumatologia
Medicació
Classificació
CIM-10 M02
CIM-9 099.3
Recursos externs
DiseasesDB 29524
MedlinePlus 000440
eMedicine med/1998
Patient UK Reactive-Arthritis
MeSH C01.539.100.500
UMLS CUI C0035012, C0152085, C0085435, C0152085 i C0035012
DOID DOID:6196 i DOID:6196
Modifica les dades a Wikidata

L'artritis reactiva és una malaltia autoimmunitaria, un tipus d'espondiloartropatia seronegativa sovint lligada a l'HLA-B27, que es desenvolupa com a resposta a una infecció en una altra part del cos. En entrar en contacte amb els bacteris, pel desenvolupament d'una infecció, pot desencadenar-se l'aparició d'aquesta artritis, d'aquí en ve en nom d'artritis reactiva. Té el símptomes similars a altres artritis. La infecció que la desencadena sovint s'ha curat o està en remissió en els casos crònics, de manera que la determinació de la causa inicial és difícil.

El nom de síndrome de Reiter procedeix del metge alemany Hans Reiter (aquest nom està sent substituït per "artritis reactiva", a causa dels crims de guerra de Reiter durant la Segona Guerra Mundial), també ha estat anomenada síndrome de Fiessinger-Leroy-Reiter o síndrome de Fiessinger-Leroy. És també coneguda com a artritis reactiva adquirida sexualment i l'artritis reactiva enterocolítica. Tot i que altres fonts[1] indicarien que la síndrome de Reiter, l'artritis reactiva adquirida sexualment (infeccions de Chlamydia trachomatis i Ureaplasma urealyticum) i l'artritis reactiva enterocolítica (infeccions de Shigella flexneri, S. sonnei, Salmonella cholerasuis, S. enteritidis, S. typhimurium, Yersinia enterocolitica, Y. pseudotuberculosi) serien diferents formes d'artritis reactiva.

Els símptomes de l'artritis reactiva molt sovint comprenen una combinació de tres símptomes aparentment inconnexos: una artritis inflamatòria de les articulacions, una inflamació dels ulls (conjuntivitis i uveïtis), i la uretritis. Una regla mnemotècnica és "el pacient no pot veure, no pot orinar i no pot doblegar el genoll".

Normalment afecta persones d'entre 20 i 40 anys, i és més freqüent en homes que en dones, i en la població blanca que en la negra. Això es deu al fet que les persones blanques tenen més probabilitats de tenir l'antigen HLA-B27. Les persones amb VIH també tenen un risc més elevat de desenvolupar artritis reactiva.

Referències[modifica]

  1. Diccionari Enciclopèdic de Medicina