Artritis reactiva

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Artritis reactiva
Classificació i recursos externs
CIM-10 M02
CIM-9 099.3
DiseasesDB 29524
eMedicine med/1998
MeSH C01.539.100.500

L'artritis reactiva és una malaltia autoimmune, un tipus d'espondiloartropatia seronegativa sovint lligada a l'HLA-B27, que es desenvolupa en resposta a una infecció en una altra part del cos. En entrar en contacte amb els bacteris, per desenvolupament d'una infecció, pot desencadenar-se l'aparició d'aquesta artritis, d'aquí en ve en nom d'artritis reactiva. Té el símptomes similars a altres artritis. El "gallet" infecció sovint s'ha curat o està en remissió en els casos crònics, de manera que la determinació de la causa inicial és difícil.

El nom de síndrome de Reiter procedeix del metge alemany Hans Reiter (aquest nom està sent substituït per "artritis reactiva", a causa dels crims de guerra de Reiter durant la Segona Guerra Mundial), també ha estat anomenada síndrome de Fiessinger-Leroy-Reiter o síndrome de Fiessinger-Leroy. És també coneguda com a artritis reactiva adquirida sexualment i l'artritis reactiva enterocolítica. Tot i que altres fonts[1] indicarien que la síndrome de Reiter, l'artritis reactiva adquirida sexualment (infeccions de Chlamydia trachomatis i Ureaplasma urealyticum) i l'artritis reactiva enterocolítica (infeccions de Shigella flexneri, S. sonnei, Salmonella cholerasuis, S. enteritidis, S. typhimurium, Yersinia enterocolitica, Y. pseudotuberculosi) serien diferents formes d'artritis reactiva.

Els símptomes de l'artritis reactiva molt sovint inclouen una combinació de tres símptomes aparentment inconnexes: una artritis inflamatòria de les articulacions, una inflamació dels ulls (conjuntivitis i uveïtis), i la uretritis. Una regla mnemotècnica és "el pacient no pot veure, no pot orinar i no pot doblegar el genoll".

Més comunament ataca a persones d'edat 20-40, i és més comú en homes que en dones, i en els homes blancs que en els homes negres. Això es deu al fet que els individus blancs tenen més probabilitats de tenir el tipus de teixit HLA-B27 als individus negres. Les persones amb VIH també tenen un risc major de desenvolupar artritis reactiva.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Diccionari Enciclopèdic de Medicina