Malaltia de Lyme

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de malaltiaMalaltia de Lyme
Adult deer tick.jpg
Nimfes i adults de Ixodes scapularis poden transportar la malaltia de Lyme. Les nimfes tenen la mida d'una llavor de rosella
Tipus malaltia bacteriana primària i borreliosi
Especialitat infectologia
Símptomes eritema migrant crònic, fatiga muscular, cefalàlgia, artràlgia, miàlgia, tic, fasciculació, parestèsia, vertigen, arítmia i chronic neuropathic pain Tradueix
Medicació ceftriaxona, cefuroxime Tradueix, amoxicil·lina i doxiciclina
Transmissió patògena transmissió per paparres
Causat per Borrelia burgdorferi Tradueix
Classificació
CIM-10 A69.2,A65
CIM-9 088.81
Recursos externs
DiseasesDB 1531
MedlinePlus 001319
eMedicine 330178, 965922 i 786767
Patient UK lyme-disease-pro
MeSH D008193, D020852, D020852 i D008193
UMLS CUI C0024198, C0752235, C0752235 i C0024198
DOID DOID:11729 i DOID:11729
Modifica les dades a Wikidata

La malaltia de Lyme, també coneguda com a borreliosi, és una malaltia infecciosa causada pel bacteri Borrelia burgdorferi, que es transmet a través de les paparres.

El criteri diagnòstic del CDC exclou molts casos de Lyme i s'ha demostrat en molts estudis que les proves serològiques donen molts falsos negatius de diagnòstic, a causa de no haver-hi millors proves. Lyme és coneguda com la nova gran imitadora, ja que pot presentar les símptomes d'altres malalties com síndrome de fatiga crònica, fibromiàlgia, esclerosi múltiple, ELA, lupus, etc.

Hi ha prou proves que indiquen que la infecció activa per B. burgdorferi és la causa de la persistència dels símptomes en el Lyme Crònic. Si no es detecta a temps és possible que evolucioni a la seva forma crònica, i que, per tant, els afectats necessitin tractament antibiòtic perllongat i fins i tot indefinit.

Aquesta malaltia va ser descrita per primera vegada als Estats Units (a Lyme, Connecticut) l'any 1975.[1] Gairebé el 100% dels casos es presenten durant l'estació càlida. Al principi es desenvolupa l'etapa inicial de la malaltia, també anomenada «Malaltia de Lyme inicial», però si no rep el tractament mèdic indicat, aquesta pot derivar en la seva etapa secundària i, fins i tot, pot agreujar-se i desencadenar una etapa terciària.

La sospita inicial que aquests agents produïen quadres clínics autolimitats, ha estat totalment superada després de la descripció de formes greus i de quadres d'evolució crònica en pacients no tractats.

Cicle d'infecció de la B. burgdorferi .

La patogènia d'aquest grup de patologies, en la qual el dany vascular i el neurotropisme són una constant en Rickettsia, Borrelia, Coxiella, i les lesions granulomatoses i el tropisme per cèl·lules endotelials ho són en Bartonella i Francisella, situa als pacients davant d'agents amb una agressivitat que és important identificar, prevenir i tractar. Cada any moren a Espanya pacients afectats per la febre botonosa, el no reconeixement precoç de la infecció per Borrelia burgdorferi (malaltia de Lyme) dona lloc a manifestacions neurològiques difícils de tractar i que poden deixar seqüeles permanents.

Símptomes[modifica]

Malaltia de Lyme primària[modifica]

Es caracteritza per presentar una lesió vermella i aixecada, en el lloc on es troba la picada de la paparra. A més, entre les símptomes es troba un quadre semblant a la grip (febre, dolors musculars i en les articulacions), a més de mal de cap i inflamació de les articulacions.

Es diagnostica mitjançant un examen físic en el qual es demostren anomalies cardíaques, en les articulacions, o en el cervell. També es recomana fer un examen de ELISA.

El tractament consisteix en l'aplicació d'antibiòtics, que varien depenent de l'estat de la malaltia, i de l'edat del pacient. Un altre medicament que se sol administrar és l'ibuprofè, per alleujar la inflamació.

Malaltia de Lyme secundària[modifica]

En aquesta fase de la malaltia, a més de les símptomes inicials, es presenten: palpitacions, visió borrosa, problemes neurològics (deterioració del llenguatge, al·lucinacions, paràlisi facial, moviments maldestres).

En aquest cas l'examen físic va mostrar deficiències cardíaques i neurològiques. S'utilitza l'examen ELISA per examinar la presència d'anticossos contra el bacteri i es fa servir l'examen Western blot, per confirmar la infecció, a més d'altres exàmens per confirmar les símptomes.

El tractament és igual que l'anterior, només que s'utilitzen dosis majors i generalment ceftriaxona per tractar aquesta fase de la malaltia.

Distribució geogràfica de la borreliosi.

Malaltia de Lyme terciària[modifica]

La fase terciària de la Malaltia de Lyme pot tenir lloc mesos, o fins i tot anys després de l'etapa inicial.

Als símptomes anteriorment esmentats es poden agregar trastorns neurològics més greus (confusió, trastorns del son, pèrdues de memòria), i complicar-se en una artritis permanent, a causa de les complicacions musculoesquelètiques.

Aquí el tractament consisteix a injectar grans dosis d'antibiòtics (en aquests casos generalment es fa servir penicil·lina o ceftriaxona per detenir la infecció.) El pronòstic sol ser positiu, però, els símptomes de l'artritis no desapareixen.

Malaltia de Lyme crònica[modifica]

La malaltia crònica ocorre quan la infecció persisteix malgrat haver subministrat tractament antibiòtic (hi ha bastants proves científiques sobre el tema, cultius i proves d'ADN positives que demostren la persistència malgrat el tractament antibiòtic).

En la cultura popular[modifica]

En l'episodi 7 de la quarta temporada de House, MD el pacient pateix aquesta malaltia. Addicionalment, en un episodi d'Els Simpson la mestra de Lisa (Miss Hoover) pateix el mal de Lyme, que posteriorment resulta ser psicosomàtic. També en un episodi de la sèrie Scrubs un dels pacients patia aquesta malaltia.

Notes[modifica]

  1. Ja descrita prèviament a Europa com «Eritema Crònic migranyós» des de 1909, (Afzelius), i en 1920-1940 va ser cridada Neuroborreliosis. L'agent causal pren nom de l'aïllament d'una nova espècie de Borrelia en 1981 (B. burgdorferi).

Enllaços externs[modifica]

.