Coriandre

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuCoriandre
Coriandrum sativum Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Font dellavor de coriandre, celiandre, oli de coriandre i extracte de coriandre Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreApiales
FamíliaApiaceae
GènereCoriandrum
EspècieCoriandrum sativum Modifica el valor a Wikidata
L., 1753

El coriandre o celiandre (Coriandrum sativum), és una espècie de planta conreada de la família de les apiàcies, també coneguda en català antic com a celiàndria (conservat en català occidental [saɫiándɾa] f.) o cilandre.

Fruits secs de coriandre

Originari de la zona que va del sud-oest d'Àsia fins a l'Àfrica del Nord, és un condiment d'ús comú a la cuina mediterrània, índia, llatinoamericana, xinesa i del sud-est asiàtic.

La planta té una olor intensa, els fruits també són aromàtics, amb una olor més suau.

És una herbàcia anual de fins a 50 cm d'alt. Les fulles no tenen pilositat i presenten una morfologia variable, puix que són més menudes a la part de dalt. Les flors s'apleguen en umbel·les petites i els fruits són globulars de 3 a 5 mm de diàmetre.

El conreu n'és molt simple, es fa amb les llavors sembrades a la primavera o la tardor. La planta s'adapta a climes càlids i freds i no li cal gaire aigua.

Les fulles són àmpliament utilitzades, i molt especialment en l'Amèrica Llatina, i són essencials per a preparar la salsa Guacamole, i també s'utilitzen els fruits, que són un dels ingredients del curri, a més d'algunes salsitxes alemanyes, cerveses belgues, pans especials, etc. A la comarca del Montsià es fa servir una infusió de celiandre per a la realització de mones de Pasqua. Apareix molt citat en el Llibre del coc del mestre Robert, llibre de receptes medieval. Té propietats estimulants, antiespasmòdiques i estomacals.

Referències[modifica]