Caça

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Per a altres significats, vegeu «Caça (desambiguació)».
Gossos de caça i els faisans que han ajudat a caçar.

La caça és l'activitat per mitjà de la qual s'obtenen animals per a l'alimentació, oci, comerç, pel seu aprofitament com a primera matèria o per ser considerats nocius. En l'actualitat el terme es refereix sovint a la pràctica esportiva, que està regulada, però també existeix la caça furtiva o il·legal.

Història[modifica | modifica el codi]

Pintura de la caça del senglar, segle XIV.

Hom[Qui?] suposa que al començament, la caça permetia el complement de l'alimentació amb proteïnes animals i l'aprofitament dels recursos animals com ara la pell o el cuir o els ossos. A les regions àrtiques, per als inuit, aquesta era, fins fa poques dècades, l'única font d'alimentació a més de la pesca. La caça també tenia la funció d'allunyar o d'eliminar els predadors perillosos per a l'home. Per altra banda tenia en moltes cultures una importància ritual, present per exemple en la iniciació dels joves adults, la qual cosa encara persisteix en algunes cultures indígenes.

Amb la revolució neolítica i l'adveniment de la ramaderia i la domesticació dels animals, la caça perdé importància com a mètode de subsistència; no va ser així a les àrees de boscos tropicals i les regions polars, on la caça sempre ha constituït (conjuntament amb la pesca) la font primària de proteïnes.

En les civilitzacions i nacions posteriors la cacera major (de grans mamífers) va esdevenir una activitat reservada a les classes dominants. A l'Europa feudal per exemple en molts països els nobles i reis tenien reserves exclusives de caça o fins i tot eren els únics amb dret a caçar certs animals.

Les armes utilitzades habitualment per a la cacera durant tota la prehistòria i fins pràcticament l'edat moderna eren: la llança, l'arc i les fletxes, així com la fona, a més dels gossos de caça. Per altra banda també altres mètodes com ara les trampes.

Actualment es continua practicant la caça arreu del món, habitualment utilitzant armes modernes com ara fusells o escopetes tot i que es continuen utilitzant tècniques ancestrals, com el rastreig, l'ús de reclams o de gossos per tal de trobar les preses. En la majoria de països aquesta pràctica s'ha regularitzat i cal disposar de llicències i permisos per a dur-la a terme.

Animals de caça[modifica | modifica el codi]

Preses[modifica | modifica el codi]

La caça es divideix en caça major i caça menor segons segons el tipus de presa. El primer tipus inclou grans mamífers, com per exemple cérvols, senglars, lleons, elefants, etc. mentre que en el segon es troben moltes aus (colom, guatlla, ànec salvatge, etc.) i petits mamífers com, per exemple, les llebres.

Alguns d'aquests animals amb el temps han esdevingut animals de granja, domesticats per l'home: com el conill, etc.

Caçadors[modifica | modifica el codi]

Altres animals han ajudat tradicionalment l'home en la cacera, sobretot els gossos, però també altres com, per exemple, falcons (vegeu falconeria). Els cavalls es poden usar com a mitjà de transport.

Tècniques[modifica | modifica el codi]

Es pot caçar amb diverses tècniques, entre les quals destaquen:

  • Utilitzar gossos, per rastrejar animals i els seus amagatalls.
  • Rastrejar-los a partir de les petjades o excrements fins a arribar al seu cau.
  • Amagar-se i esperar que aparegui l'animal per disparar a curta distància.
  • Filats en coll, posar una xarxa entre dues branques d'arbre per a caçar ocells, tradicional a Menorca.
  • Posar un parany, amb aliment per atreure l'animal.
  • Imitar sorolls d'altres animals per atreure'ls cap al caçador.
  • Es pot caçar sota l'aigua amb un fusell subaquàtic.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Caça Modifica l'enllaç a Wikidata