Orella mitjana

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula anatomiaOrella mitjana
Detalls
Llatí auris media
Part de orella
Identificadors
MeSH D004432
TA A15.3.02.001
FMA 56513 : multiaxialjeràrquic
Recursos externs
Gray p.1037
EB Online science/middle-ear
Terminologia anatòmica
Modifica les dades a Wikidata
Anatomia de l'orella humana:
1: Orella externa.
5: Orella mitjana: 4: Timpà, 6: Ossicles: 7: Martell, 8: Enclusa, 9: Estrep. 10: Caixa timpànica.
13: Orella interna.
Altres: 11: Os temporal, 12: Trompa d'Eustaqui.
Tall anatòmic de l'orella externa i mitjana

Part mitjana de l'orella, externament limita amb l'orella externa i internament amb l'orella interna. És incorrecte el terme oïda mitjana, ja que oïda és un sentit i no un òrgan.

Consta de:

Té dues funcions:

  • Primària: Convertir les ones de so en vibracions mecàniques, que són ampliades i transmeses a l'orella interna per mitjà dels ossicles.
  • Secundària: Mantenir un equilibri de pressions entre la que hi ha al conducte auditiu extern i la que hi ha a la caixa timpànica.


Dins de la caixa timpànica és un si irregular ple d'aire, aquest element arriba des de la rinofaringe per mitjà de la tuba faríngia, i s'encarrega de donar acoblament a l'estructura intratimpànica, així com de servir de mitjà de transport de freqüències acústiques. La cavitat timpàniques està recoberta per una túnica mucosa i una làmina epitelial de tipus pla simple en la seva part posterior, però en l'anterior s'aprecia un epiteli de tipus cilíndric ciliat pseudoestratificat amb abundants cèl·lules caliciformes.

La membrana timpànica o timpà és semitransparent i separa la caixa timpànica del conducte auditiu exterior. Té una estructura oval amb un diàmetre mitjà d'aproximadament 1 cm. A la membrana timpàniques se li estudien dues porcions; la pars tensis o porció estriada i la pars laxus o porció laxa. Es compon de tres capes:

  • Capa intermèdia: composta per un teixit fibroconnectiu conformat en semitotalitat a la membrana timpà, composta per col·lagen a més de fibres elàstiques i fibroblasts.
  • Estrat corni: és pell que recobreix la superfície exterior de la membrana timpàniques mancant de pèls i glàndules, composta per epidermis que es posa sobre una capa de teixit connectiu subepidèrmica.
  • Mucosa: revesteix a la superfície interior de la capa intermèdia de teixit connectiu, amb un epiteli de característiques plànol simple.

Els ossicles són tres diminuts ossos anomenats per la seva arquitectura anatòmica amb el nom de martelus (martell), el anvilus (enclusa), el lenticulens (lenticular), i l'estribalis (estrep). L'estrep és l'os més petit del cos humà. Aquests conformen una cadena que s'estén des de la membrana timpàniques fins a la finestra ovalat. Els ossets estan formats per teixit ossi compacte i cartílag hialí. La funció dels ossets òtics i la membrana timpàniques és la transformació d'ones sonores que viatgen per mitjà de l'aire a la cavitat timpàniques a ones sòniques que viatgin per mitjà del líquid perilimfàtic de l'orella interna.

Quan les ones sonores penetren l'orella mitjà el martell colpeja l'enclusa i aquest colpeja l'estrep immediatament; després d'aquest procés el so passa per la finestra oval.

El tub faringi o trompa d'Eustaqui mesura en l'ésser humà d'edat adulta uns 4 centímetres de mitjana. Es compon d'una porció òssia i una altra cartilaginosa, té una làmina epitelial composta per epiteli rinofaringi o epiteli cilíndric ciliat pseudoestratificat amb abundants cèl·lules caliciformes. Serveix per igualar la pressió a ambdós costats del timpà.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Orella mitjana Modifica l'enllaç a Wikidata